Banki termékek összehasonlítása

Olcsóbb, vagy drágább lett a bankolás az ingyenes készpénzfelvétellel?

  • 2014-04-16
  • szerző: bankmonitor

Február 1. óta tobzódunk az ingyenes készpénzben. Mit okozott ez az átlagos banki ügyfél számára? Az MNB rendesen befűtötte a hangulatot a bankok számára a díjváltozások szigorú vizsgálatával és egy jelképes egy milliárdos bírsággal (bár ez a 2013. év végéig megvalósított díjemelések vizsgálatára vonatkozott). Az eredmény látványos: az átlagos bankszámla költség 25%-kal csökkent az elmúlt fél évben.

Ember legyen a talpán, aki az elmúlt időszak banki díjváltozásait követni tudta. De erre igazából nincs is szükség, hiszen elegendő a Bankmonitor kalkulátorait használni… Új számlacsomagok jöttek, régiek mentek. Az ingyenes készpénzfelvétel pedig életünk részévé vált. Időszerű tehát megvizsgálni, hogy az elmúlt időszak több száz díjtétel módosítását követően az átlagember számára hogyan változott a havi bankköltség. 

bankkioltseg_valtozsa_20140415

Összességében az látható, hogy

  • az ingyenes készpénzfelvétel hatására 482 Ft-tal (44%-kal) csökkent az átlagos havi bankköltség
  • egyéb díjtételek változása miatt pedig 205 Ft-os, azaz 19%-os növekedés következett be
  • fentiek egyenlege pedig összességében 25%-os havi költségcsökkenést eredményezett

Hogyan számoltunk:

  1. Kizárólag az országos lefedettséggel rendelkező nagybankok ajánlatait vizsgáltuk (ez összesen 11 bank).
  2. Minden esetben annak a számlacsomagnak a fenntartási költségével számoltunk, amely átlagos jövedelem és normál bankhasználati szokások mellett az adott bank kínálatában a legkedvezőbbnek számít.

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy a magyar lakosság legalább 90%-a nem a számára legmegfelelőbb bankszámlával rendelkezik, így az általunk fentiekben kimutatott 815 Ft-os havi bankköltség akár többszörösét is kifizeti. Érdemes ellenőrizni az utolsó bankkivonatunkat és az alábbi kalkulátort használva megnézni, hogy van-e számunkra olcsóbb bankszámla: 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk. 

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.