Banki termékek összehasonlítása

Olcsón szeretnél befektetni? Bízd a pénzed robotokra!

  • 2016-01-02
  • szerző: bankmonitor

Mint mindenhol, a befektetések világában is meg kell fizetni a szakemberek hozzáértését. Mi lenne viszont, ha nem emberek végeznék a befektetéseket? Az elképzelés egyáltalán nem lehetetlen, Amerikában például már számos ún. robot tanácsadó működik. Népszerűségük pedig egyre csak nő. De vajon tényleg megéri robotokra bízni a nehezen megkeresett pénzt? Erről olvashatsz az alábbiakban.

Nem is olyan régen mutattuk meg, miért is nem szabad elvárni, hogy a befektetéseink egyszerre biztosítsanak óriási hozamokat, és legyenek a lehető legolcsóbbak. Abban a cikkben is hangsúlyoztuk, hogy a szakemberek által hozzáadott érték miatt kell magas költséget fizetni a befektetések kezeléséért. Mi lenne azonban, ha az ember teljesen eltűnne az egyenletből?

Bár most még futurisztikusnak tűnhet a dolog, Amerikában már elérhetőek olyan befektetési szolgáltatások, ahol nem emberek, hanem robotok végzik ezt a munkát. Róluk, vagyis az ún. robot tanácsadókról olvashatsz az alábbiakban!

Mit csinálnak a robot tanácsadók?

A robot tanácsadók ötvözik a befektetési tanácsadást és az informatika vívmányait: a megtakarítók pénzét bonyolult matematikai algoritmusok számításai alapján fektetik be. Úgy is mondhatnánk, hogy számítógépek keresik meg a befektetések legoptimálisabb kialakítását, szinte emberi kéz érintése nélkül.

Bár hazánkban még nem érhetőek el hasonló lehetőségek, Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a megoldások. 2014-ben már több mint 19 milliárd dollárt (5 463 milliárd forint) kezeltek robot tanácsadók az USA-ban. 

Miért lehetnek annyira olcsók a robotok?

A robot tanácsadókkal történt befektetések esetén két okból engedhetőek meg az alacsony költségek:

  • a szolgáltatás díja alacsony,
  • a pénzt alacsony díjterhelésű eszközökbe fektetik.

Nézzük először, miért is lehet olcsó egy ennyire magas szintű technológiát használó rendszer! A válasz abban rejlik, hogy míg egy szakember egy időben csak egy ügyféllel tud foglalkozni, a számítógépek szinte végtelennel. Éppen ezért egy robot tanácsadó sokkal több ügyfelet tud kiszolgálni, így megengedheti magának azt is, hogy kevesebbet kérjen tőlük.

Hasonló a helyzet a banki ügyfélkiszolgálásban, ahol a prémium és privátbanki ügyfelektől levont százalékos díjak a nagyobb vagyonok miatt sokkal magasabb bevételt jelentenek. Egy éves szinten 1%-os díjterhelés 1 millió forintos vagyon esetén 10 ezer forintot hoz, egy 100 millió forintosnál már 1 milliót. Éppen ezért sokkal kevesebb ügyfél elég, hogy eltartson egy dolgozót a privátbanki szektorban, mint a hétköznapi ügyfelekre specializálódott esetben.

A robot tanácsadóknál nem a vagyon mérete, hanem a kiszolgálható ügyfelek közötti nagyságrendi különbség eredményezi ugyanezt.

A hagyományos befektetési alapokat preferálod? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legjobbakat!

Mibe fektetnek a robotok?

A robot tanácsadók alacsony díjaiban az alacsony költséggel működő befektetési célpontok is fontos szerepet játsszanak. A robotok ugyanis a pénzt kizárólag ún. ETF-ekbe fektetik, amelyek a lehető legalacsonyabb költséggel működő befektetési eszközök.

Az ETF-ek nagyon hasonlítanak a befektetési alapokhoz, a befektetett pénzeket összegyűjtik és abból komplett portfóliókat építenek. Az egyetlen különbség, hogy az ETF-ek nem csinálnak mást, mint indexeket követnek. Emberekre tehát az ETF-ek befektetési döntései mögött sincs szükség, és így nincs hozzáadott érték sem. (Az indexkövető befektetésekről a „Milyen befektetési alapot válasszak? Aktív és passzív különbségek” című korábbi cikkünkben olvashatsz.) 

A legnagyobb robot tanácsadó cégek díjait az alábbi táblázatban olvashatod el. 

robot tanácsadók díjai

Tényleg olyan olcsó ez?

Hogy megbizonyosodjunk arról, tényleg annyival olcsóbbak-e a robot tanácsadók, nézzük, milyen költségek merülnek fel, ha robotok helyett mégis hús-vér emberekre bíznád a pénzed! Az analógiánk messze nem lesz tökéletes, de szemléltetésre szerintünk alkalmas.

A legegyszerűbben ezt úgy teheted meg, hogy egy abszolút hozamú alapba fektetsz, ahol az alapot kezelő szakember (vagy szakemberek) szinte bármibe befektetheti azt. A célt egyedül a piacot meghaladó hozamok jelentik.

Mind az abszolút hozamú alapoknál, mind a robot tanácsadóknál történt befektetés esetén a pénzed egy olyan portfólióba kerül, amiben részvények, kötvények, stb. megtalálhatóak. A robot tanácsadónál algoritmusok szerint áll össze a választott portfólió, amit indexkövető eszközök alkotnak. Ezek hozamai tehát nem lehetnek jobbak, mint ahogy a piac teljesít.

Az abszolút hozamú alapoknál ezzel ellentétben emberi döntések alapján állítják össze a portfóliókat, és megvan a lehetősége a piac feletti teljesítménynek is. Ez a hozzáadott érték indokolja, hogy az abszolút hozamú alapoknál magasabbak a díjakat vessenek ki.

A legnagyobb abszolút hozamú alapok díjait foglaltuk össze az alábbi ábrán.

abszolút hozamú  alapok díjai

Mekkora többlethozam kell?

Az abszolút hozamú alapoknál a vételi és eladási jutalék, illetve a folyó költségek akár a befektetett pénz szabad szemmel is jól látható részét emészthetik fel (a sikerdíjról nem is beszélve). A hangsúly azonban nem ezen van. A fő kérdés az, hogy az alap mögött álló szakemberek képesek-e meglátni olyan lehetőségeket, amivel a befektetés hozama visszahozza, sőt, túl is szárnyalja a többletköltségek által jelentett különbözetet.

Könnyen meghatározhatjuk, mennyivel kell jobban teljesítenie egy abszolút hozamú alapnak, hogy versenyképes tudjon maradni egy robot tanácsadóval szemben. Vegyük például a Wealthfrontot, és tegyük fel, hogy a robot olyan portfóliót állít neked össze, ahol az ETF költsége éppen átlagos, vagyis 0,23%. Ebben az esetben a díjak összesen a befektetett pénz 0,48%-át emésztik fel minden évben.

Ezzel szemben pedig nézzük a legalacsonyabb költséggel megszerezhető Concorde Columbus alapot. Itt összesen maximum 4,1%-ot visznek el a költségek a sikerdíj levonása után, az alap tehát akkor tud versenyben maradni a robot tanácsadóval szemben, ha hozama 3,52 százalékponttal (4,1-0,48%) magasabb tud lenni annál. Ez messze nem lehetetlen, de igen tehetséges alapkezelő szükséges hozzá, hogy elérhető legyen.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket