Banki termékek összehasonlítása

Önkéntes nyugdíjpénztár kifizetés idő előtt – Így működik

  • 2016-02-17
  • szerző: bankmonitor

Veled is előfordulhat olyan szituáció, hogy hirtelen pénzre van szükséged. Erre célszerű azelőtt felkészülni, mielőtt ténylegesen pénz szűkében lennél. Az egyik ilyen végső mentsvár lehet az önkéntes nyugdíjpénztárban félretett nyugdíjcélú megtakarításod. Nagyon nem javasoljuk a malacpersely feltörését, de van olyan élethelyzet, amikor muszáj, ezért megnéztük, hogyan lehetséges. Mutatjuk.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást tartjuk a legjobb megoldásnak, ha nyugdíjra akarsz spórolni. Hogy miért, arra egyszerű a válasz: kis havi megtakarítással óriási nyugdíjat tudsz összegründolni az évek során, mert jók a hozamok és állami támogatást is kaphatsz. Számolgass egy kicsit az alábbi kalkulátorral és látni fogod:


Nyugdíj kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

Ft

Az önkéntes nyugdíjpénztár hatalmas segítség

  • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
  • 20%-os (maximum 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%, reálhozam 2,7%!
  • Alacsony költség mellett elérhető

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
-


Teljes felvehető összeg
-
állami támogatás és hozama
-
összes befizetés
-
befizetés hozama
-
összes költség
-
Havi plusz kifizetés nyugdíjas korban
-
Mennyivel növeli ez a nyugdíjadat?
-

  • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérj ingyenes tájékoztatást!
  • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból -od lesz.
E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Tudd meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a nyugdíjadból! Add meg elérhetőségeidet és a Bankmonitor szakértője visszahív.

Lehet, hogy neked is „beláthatatlanul” hosszú idő van még nyugdíjig, ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi van, ha mégis szükséged van a befizetett pénzedre? Mi van, ha fel akarod törni a „malacperselyt”, azaz az önkéntes nyugdíjpénztárat.

Van egy jó, és egy rossz hírünk: 10 év után hozzájuthatsz, az egészhez! De adóznod kell utána.

Illetve a hozamaid adómentesek. Ha még egyszer ennyit vársz, a tőkéd is az lesz. Bár utóbbi esetén nem a számlanyitás, hanem a befizetés időpontja számít. Egyszerű nem? Elmagyarázzuk!

10 év után nyílik meg az első lehetőség

Először azzal kell tisztában lenned, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) arról híres: a számlanyitás utáni első 10 évben egy fillért sem tudsz kivenni. Tehát hiába szorulsz meg, a befizetett pénzedre nem számíthatsz. (Egyes pénztárak tagi kölcsönnel segítenek át ezen az időszakon.)

Egy évtized után már hozzá is férsz mind a befizetett tőkédhez, mind annak hozamához. Ráadásul a hozamhoz innentől kezdve adómentesen!

Viszont 10 év után (amit várakozási időnek neveznek), csak 3 évente van lehetőséged a nyugdíjpénztáradból pénzt kivonni. Ezért érdemes jól megfontolnod, hogy mekkora pénzre van szükséged. Ha kisebb összeget vettél fel, mint amire szükséged volt, legkorábban 3 év múlva tudsz újra kifizetést kérni!

Mennyibe kerül kivenni?

Ahogy már említettük, a hozam kivétele a számlanyitás után 10 évvel már adómentes. A tőkére viszont 15%-os személyi jövedelemadót (SZJA-t) és 27%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) is kell fizetni. Szerencsére nem feltétlenül az egész összegre!

A befizetés utáni 11. évtől csökkenni kezd az adó alapja, és a 20. évtől (tehát a 21.-évben) már teljesen adómentesen hozzájuthatsz a tőkéhez is. Ám sajnálatos, hogy itt az időszámítás nem a számla megnyitásától kezdődik, hanem a befizetésektől. Tehát minden egyes adóév kezdetével egy új időszámítás kezdődik.

Kattints a nagyobb képért! (Önkéntes nyugdíjpénztári kifizetések nyugdíj előtt)

A tőkéd csak 20 év után lesz adómentes (21. évtől). 10 és 20 év között pedig folyamatosan csökken a tőke azon része, ami után adót kell fizetned. Ha havonta fizetsz be, akkor nem minden havi befizetésedre kell külön kivárnod a 10 évet, hanem egy adott évnek a befizetéseire számítják a 10 éveket. Fontos az is, hogy az évente kiutalt állami támogatás (adóvisszatérítés) tőkének minősül, nem hozamnak.

Önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő tőke adózása nyugdíj előtt

Ha minden évben befizetsz 100 ezer forintot, akkor a 16. évben 1,6 millió forint tőkéd lesz bent (adójóváírásoktól most eltekintünk). Ebből az utolsó 10 év befizetése 100%-ban adóköteles. A legkisebb részét az első befizetésnek terheli adó (50%). Mégis hiába szeretnél felvenni csak 50 ezer forintot, akkor azzal úgy számolnak, hogy 25 ezer forint abból adómentes, míg másik 25 ezer forintra meg kell fizetned az adóterheket.

Nyugdíj

Természetesen a nyugdíj sok mindent felülír. Ha több mint 10 éve nyitottad az ÖNYP-dat és nyugdíjba mész, akkor felveheted az összes megtakarításodat adómentesen. Ha nem telt el még 10 év a nyitás óta, akkor ezt ki kell várnod, hiába mentél nyugdíjba. Hogy miként működik a nyugdíjas kifizetés, arról nemsokára külön is olvashatsz az oldalunkon.

2007. december 31. előtti befizetések

Ha már olyan régi motoros vagy, hogy a fent említett dátum előtt nyitottál számlát, akkor rád néhány különleges szabály vonatkozik. A 2007. december 31. utáni befizetéseid úgy működnek, mint mindenki másnak. Ám az előtti befizetéseknél nem a befizetés időpontjától kezdik a befizetett tőke adóköteles részét csökkenteni, hanem a számlanyitás időpontja számít. Tehát a 2006-os és 2007-es befizetéseid egyszerre lesznek adómentesek. Egyszerűbb volt az, nem? J

Végül még egyszer a kalkulátor, számolgass kicsit Magadnak, megéri:


Nyugdíj kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

Ft

Az önkéntes nyugdíjpénztár hatalmas segítség

  • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
  • 20%-os (maximum 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%, reálhozam 2,7%!
  • Alacsony költség mellett elérhető

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
-


Teljes felvehető összeg
-
állami támogatás és hozama
-
összes befizetés
-
befizetés hozama
-
összes költség
-
Havi plusz kifizetés nyugdíjas korban
-
Mennyivel növeli ez a nyugdíjadat?
-

  • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérj ingyenes tájékoztatást!
  • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból -od lesz.
E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Tudd meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a nyugdíjadból! Add meg elérhetőségeidet és a Bankmonitor szakértője visszahív.

15 Hozzászólás

  • Renczes Rozália 2017-03-12 15:07:39 - Válasz

    Ha átléptem másik pénztárhoz az új pénztárba lépéstől kezdődik újra a 10 év vagy a régi belépéstől?

    • bankmonitor.hu 2017-03-13 15:09:42 - Válasz

      Kedves Rozália! Átlépés esetén a várakozási idő számítása nem indul újra, hanem akkortól számítódik, amikor először kötött önkéntes nyugdíjpénztári szerződést. Ez azt jelenti, hogy a hozamokat például 10 év után fel lehet venni, úgy is, ha három pénztárban volt (3-3-4 évet).

  • Kollár Károly 2017-03-13 20:22:53 - Válasz

    Tisztelt Bankmonitor! 21. éve vagyok tag. Azt értem, hogy a 2007 előtti befizetéseket adómentesen felvehetem, de mi van az EHO-val? Ez is adó – és EHO mentes, mint a hozam? Köszönöm válaszát. Kollár Károly

    • bankmonitor.hu 2017-03-15 10:37:47 - Válasz

      Kedves Károly! Mivel a 10 éves várakozási idő már lejárt, ezért a hozamokat adómentesen fel lehet venni. A 2007 vége előtti befizetések (és erre járó adó-visszatérítés) a 21 év feletti tagság miatt viszont adómentes. A 2007. december 31-e utáni befizetéseket és az adó-visszatérítéseket viszont le kell adózni. Ezeknél a befizetéseknél minden egyes befizetést nézik, és ahhoz mérten nézik meg, hogy hány év telt el. Mivel 2017-et írunk, ezért az összes ilyen befizetés még 10 éven belül érkezett, vagyis ez a rész 100%-osan adóköteles. Egyéb jövedelemként a tőke (befizetés+adó-visszatérítés) 82%-a után kell megfizetni a 15%-os SZJA-t és a 22%-os EHO-t. Ha ezt összeszorozzuk, akkor a valós adókötelezettség 30,34% lesz.

  • Tibor 2017-03-14 06:05:53 - Válasz

    15év pénztari év után ha meg szeretném szüntetni a számlámat akkor a hozam adómentes csak a befizetett éves összegek változnak, és lesznek megadóztatva. Az EHOnál itt be számitható e az éves max.450e ftos felső befizetési limit ha pl az alkamazotti munkabéremből is fizetem? Tehát összevonható e egy adóévben igy elérve a felső limitet mentesül a további EHO levonástól? Ha igen, hogyan tudom ezt érvényesíteni?

  • Tibor 2017-03-14 09:34:21 - Válasz

    Kedves Bankmonitor!

    Ha 15.evben tartok és szeretnem a számlámat megszüntetni, akkor a hozam adómentes viszont a tőke sávosan adóköteles, ami utan 15%-os SZJA-t es 27%-os EHO-t kell fizetni.
    Kerdesem az lenne hogyha az adott adóévben alkalmazottként a fizetésem után is fizetek EHO-t akkor ez összevonható e az itt fizetendő EHOval és együtt kell e érteni a felső max 450e forintos éves befizetési határt?

    Előre is köszönöm a válaszukat
    Üdv:
    Tibor

    • bankmonitor.hu 2017-03-15 10:27:03 - Válasz

      Kedves Tibor! Legjobb tudomásunk szerint a következőt tudjuk mondani. Egyrészt valóban, a hozam 10 év után adómentesen felvehető, viszont a befizetett tőke (és az adó-visszatérítés is) adózik sávosan, viszont ez utóbbinak az adózási alapja a megszerzett jövedelem 82%-a, ami után meg kell fizetni a 15%-os SZJA-t és a 22%-os EHO-t. Ez alapján az adóteher 30,34% lesz (a sávokat nem számítva). Másrészt, megnézve az SZJA és EHO törvény ide vonatkozó rendelkezéseit, az a következtetésünk, hogy nem lehet a 450 ezer forintos keretbe beleérteni az önkéntes nyugdíjpénztári kifizetést. Jellemzően a béren kívüli juttatások esetében merül fel a 14%-os EHO, ezt viszont a munkáltató kifizeti, az állam azért ad kedvezményt, hogy olcsóbban lehessen ezt adni, mint a bért. Az ÖNYP-ből származó jövedelem esetében viszont más elbírálás alá esik, a magánszemélynek kell bevallania az összeget, és ebben az esetben az EHO-t is korlát nélkül kell megfizetnie.

  • Vlasics Mária 2017-03-21 19:56:43 - Válasz

    Tisztelt bankmonitor!

    Segítsen nekem ,ha 1998,05,01-én léptem be a a pénztárba, hozamot közben vettem ki.Mostani összegem 1020437 Ft, hozam 31946 Ft, de most nagyon kellene nekem a pénz, tehát kivenném az egész összeget mennyi adót kellene megfizetnem?Vagy ha tudok várni május1 ig?Nem biztos hogy többet vesztek mint ha személyi kölcsönt vennék fel egy banktól, nem?A 21. évebn minden adómentes, ha nem megyek nyugdíjba akkor is?A válasz eléggé sürgős lenne.

    KÖSZÖNETTEL : MARCSI

    • bankmonitor.hu 2017-04-18 09:39:42 - Válasz

      Kedves Marcsi!

      A befizetések időpontja is számít, tehát a fentiek alapján nem megállapítható, hogy mekkora adót kell fizetnie. Kérem forduljon a pénztárához, és annak az adófizetési tartamát hasonlítsa össze a személyi kölcsönök (kamat és egyéb) költségével.

  • OTP Brúnó 2017-03-24 20:18:51 - Válasz

    Marcsi!
    A 2007 dec.31-ig történt befizetéseid + a rendelkezésre álló hozamod adómentes, fel tudod venni 2018.06-tól. Feltéve ha 2015.06 óta nem vettél fel hozamot, 3 évente lehet kifizetés.

  • Papp Zoltàn 2017-03-25 21:18:52 - Válasz

    Tisztelt bankmonitor!Tavaly jàrt le a 10 -dik évem, akkor a hozamot ki vettem.De ez màr 2010-òta stagnàl nincs befizetés,egy kisebb tőke rész van még,268,159 forint,most úgy döntöttem teljes megszüntetését kérek,hogy tavaly kivettem a hozamot megszüntethető e teljesen.Mennyi adót kell ebből megfizetem.Vàlaszàt előre is köszönöm.Zoli

  • András 2017-04-01 17:43:31 - Válasz

    Tisztelt Bankmonitor!

    1998.02.01-én nyitottam a számlámat. Befizetés utoljára valamikor 2008 elején történt. Jól értelmezem-e, hogy esetemben 2018 márciusában a tőke (2007 decemberééig történt befizetések), és a hozam is adómentesen felvehető?

    Köszönettel:
    András

    • bankmonitor.hu 2017-04-18 09:19:11 - Válasz

      Kedves András!

      A pénztára pontosabb felvilágosítást tud adni, de alapvetően jól számol.

  • Mártimami 2017-04-15 10:39:22 - Válasz

    Tisztelt Bankmonitor!

    2013-ban mentem nyugdíjba. Ha most nyitok egy önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást, akkor 10 év után a befizetett tőkém és a hozam is adómentes lesz, ha megszüntetem, miután már nyugdíjas vagyok?
    Üdvözlettel: Mártimami

    • bankmonitor.hu 2017-04-18 08:31:08 - Válasz

      Kedves Mártimami!

      Amennyiben nyugdíjasként nyit önkéntes nyugdíjpénztári számlát, abban az esetben is minimum 10 évet kell várakoznia a adómentes tőke és hozamkifizetésre.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.