Orosz medve megbotlik, míg Európa nem megy sehová?

Orosz medve megbotlik, míg Európa nem megy sehová?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-17
 

A héten minden Oroszországról szólt: kamatot emeltek, de egyelőre így sem sikerült megfékezniük a rubel gyengülését. Mik lehetnek a következmények? Egyelőre még találgatások vannak, de nem túl rózsás a helyzet. Ahogyan Európában sincs kolbászból a kerítés: tartós stagnálás réme fenyeget!

A hazai lakossági fogyasztás az utóbbi években fellendülőben van. Erre utalnak az üzemanyag-fogyasztási és a belföldi turizmus adatai is. Előbbi szerint 2013-ban, míg utóbbi alapján már 2011-ben véget ért a válság. Zsiday Viktor becslése szerint ez önmagában 0,5-1%-os GDP bővülést jelent. Tehát 2015-ben is bővülhet a gazdaság. A devizahiteles mentőcsomag és az olaj ára szintén befolyásolja ezt az értéket.

Apropó olaj ára: úgy tűnik, a csökkenő olajbevételek keltette hullámba lassan belefullad az orosz medve. Vakmajom blogbejegyzésében elemzi a lehetséges következményeket, mint a fekete valutaváltók, csődhullám, IMF segély.

A helyzettel Zsiday Viktor is foglalkozik. Ő párhuzamba állítja a mostani orosz szituációt a válság alatti magyarral. Sok szempontból hasonló a helyzet: egyszeri nagy kamatemelés, olcsónak tűnő befektetések. De mit érzett vajon az, aki 3.000 forintért vásárolt OTP-t, akkor, amikor az árfolyam 1.200 forintnál járt? Mi lesz a folytatás?

Ám nem csak Oroszországnak, Európának is megvannak a maga problémái. Lord Adair Turner, az Egyesült Királyság Pénzügypolitikai Bizottságának korábbi tagja szerint vagy amerikai minta szerint pénzt nyomtatunk, vagy több évnyi stagnálás vár ránk. Viszont a pénznyomtatás akár egy olyan válságot is okozhat, mint amilyen 2008-ban kezdődött. Az interjú teljes szövegét az Alapblogon olvashatod!

Hirdetés
Hirdetés