Összeraknál pár milliót a lakásra? Mutatjuk, hogy kezdj neki!

Összeraknál pár milliót a lakásra? Mutatjuk, hogy kezdj neki!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-08 Frissítve: 2021-08-06
 

Nagyon sokan ismerik már hazánkban a lakástakarékpénztárakat, amit jól mutat, hogy jelenleg a 30%-os állami támogatásnak (évente max. 72 ezer forintnak) összességében 1,3 millióan örülhetnek. Nem csak azért népszerű, mert bármilyen lakáscélra felhasználható, hanem azért is, mert a lakáshitelünk rendezésében is hatalmas segítséget jelent. Cikkünkben azokat a tudnivalókat gyűjtöttük össze, amit mindenképp érdemes tudni a lakástakarékokról.

Mi a lakástakarék és mire használható?

Ma, ha lakáscélra szeretnénk megtakarítani, mindenképp érdemes a lakástakarékpénztárak nyújtotta lehetőséggel megismerkednünk. A lakástakarék már havi 5 ezer forinttól elindítható takarékoskodási formát jelent, ahol a legnagyobb előnyt a befizetéseink után járó 30%-os állami támogatás jelenti (maximum 72 ezer forint évente, ami 20 ezer forint havi befizetéssel érhető el).

Legalább 4 évig szükséges a lakástakarékba fizetni a pénzünk, ami 20 ezer forintos befizetésnél 1,25 milliós lakáscélra költhető összeget jelent (ebből 288 ezer forint is lehet az állami támogatás). Amennyiben ez az összeg nem elegendő, egészen 10 évig kitolható a lakástakarék szerződés, amivel már több, mint 3 millió forint gyűjthető össze.

Az ilyen módon összegyűjtött pénzösszeg gyakorlatilag bármilyen lakáscélra felhasználható, legyen szó lakásvásárlásról, felújításról, bővítésről, korszerűsítésről. Ebbe olyan egyedi kívánságaink is beletartoznak, mint egy napelem rendszer, szigetelés, de akár egy jakuzzi beruházás is. A lényeg, hogy minden esetben számlával szükséges igazolni a lakáscél megvalósulását, így erre fokozottan szükséges figyelni!

A következő kalkulátorral rá is kereshetsz a legjobb lakástakarékra!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    Hogyan férhetek hozzá a lakástakarékhoz?

    Ahhoz, hogy a lakástakarékban lévő állami támogatással növelt megtakarításhoz hozzáférjünk, mindenképp ki kell várnunk a legalább 4 éves megtakarítási időszakot. Ennek lejártakor dönthetjük el, hogy mire használjuk fel az összeget, illetve igényt tartunk-e a lakástakarékhoz felvehető lakáshitelre. A 3 hónapos kiutalási időszakban (júliustól 2 hónap) pedig megkapjuk a lakástakaréktól a lakáscélunkra felhasználható összeget.

    Ha úgy hozná a sors, hogy lakáscél hiányában nem tudjuk elkölteni az összeget, akkor sem ütközünk problémába. Ekkor maximum 10 évig kitolhatjuk a befizetési időt, és az állami támogatás is ugyanúgy jár a megtakarításunkra. Akkor is rugalmasan alakítható a lakástakarék, ha a havi befizetés összegét növelnénk meg. Amire viszont figyelni kell, hogy mind a futamidő, mind a havi megtakarítás változásakor ki kell fizetni a különbözetre eső számlanyitási díjat.

    Egy példán keresztül: kötünk egy havi 20 ezer forintos, 4 éves lakástakarékot, amelynek a számlanyitási díja 25 ezer forint. A lejáratkor nem tudjuk elkölteni még a pénzt, és úgy döntünk, meghosszabbítjuk a szerződést 10 évesre, aminek a számlanyitási díja 75 ezer forint. Ekkor a szerződésmódosításért 75 ezer– 25 ezer = 50 ezer forint módosítási díjat kell fizetni, plusz adott esetben egy pár ezer forintos adminisztrációs költséget.

    Feljebb tornászható az állami támogatás

    A mai ingatlanárak mellett még a 10 éves szerződéssel összegyűjthető megtakarítás is kevésnek tűnik. Ugyan egy személynek egy szerződés után járhat csak az állami támogatás, viszont semmi sem akadályozza, hogy a közeli hozzátartozók részére is kössünk lakástakarékot, így a 20 ezer forintos befizetési plafon nem jelent korlátot.

    Több szerződéssel már megtöbbszörözhető az állami támogatás és a megtakarítási összeg, ami így már érdemi segítség lehet lakásvásárláskor is. Például 2 db 20 ezer forintos szerződéssel 4 év alatt már 2,5 millió forint gyűlik össze, míg ha 3-at is tudunk kötni, már 3,7 milliót költhetünk lakáscélra. A lényeg, hogy a lejáratkor a közeli hozzátartozónak jeleznie kell, hogy a mi lakáscélunkra szeretné az összeget fordítani.

    Lakáshitellel is kiegészíthető a megtakarítás

    A mai ingatlanárak mellett valószínűleg a lakáshitel felvételét sem kerülhetjük meg. A lakástakarékok végig fix kamatozású lakáshiteleket is kínálnak (előre ismert a törlesztőrészlet), aminek lehetséges összegét már a lakástakarék szerződés megkötésekor is látjuk. Ehhez mindösszesen a szerződéses összeget kell megnézni, amibe benne van a megtakarítási és hitel rész összege is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy automatikusan lakáshitelt is kapunk a megtakarítás mellé.

    A lakástakarékpénztár által nyújtott hitel nem jelent kötelezettséget csak egy lehetőséget, így a megtakarítási idő végén dönthetünk úgy is, hogy nem vesszük fel a hitelt. Ugyanakkor a lakástakarékpénztár által támasztott hitelképességi feltételeinek is meg kell felelnünk, ugyanúgy, mint egy banki hitel esetében.

    Ezenkívül a lakáshitel mellé is érdemes lakástakarékot kötni, mert jelentősen lefaragható a hiteltartozás, akár még 0%-os THM is elérhető. Ilyenkor a hitelünket egészítjük ki a lakástakarék befizetéssel, és az adott időközönként lejáró összeget beforgatjuk a hitelbe. Ezáltal csökken a hiteltartozás, ami azt eredményezi, hogy összességében kevesebb (vagy semennyi) kamatot fizetünk vissza.

    Ha egyből szükségünk van a lakástakarék által összegyűjthető megtakarításra is, akkor célszerű egy áthidaló kölcsönben gondolkodni. Ez egy olyan hitelkonstrukciót jelent, ahol nem kell megvárni a lakástakarék legalább 4 éves megtakarítási időszak végét, hanem egyből megkapjuk a szerződéses összeget a hitellel együtt.

    Hirdetés
    Hirdetés