Pénzhez nyúlnak a nyugdíjasok: megmozgatott milliók

Pénzhez nyúlnak a nyugdíjasok: megmozgatott milliók
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-30
 

A napokban közzétett áprilisi statisztikák szerint a fővárosi ingatlanpiacon 52%-ot tett ki az 50 év feletti eladók aránya. Az összes eladó közül minden harmadik nyugdíjas volt, ők átlagosan 18 600 000 forintért értékesítették a 77 négyzetméteres lakásaikat. A vevői oldalon szerényebb arányban jelentek meg, a lakások alig 6%-át vásárolták nyugdíjasok, átlagosan 15 620 000 forintot költöttek 53 négyzetméteres ingatlanokra.

Kezdhetünk hozzászokni a 400 ezres négyzetméterárakhoz

A Duna House által közzétett legfrissebb Barométer szerint hazánkban újabb 12 ezer lakóingatlan cserélt gazdát áprilisban, ezzel az összesített idei tranzakciószám már meghaladta a 44 ezret. Amennyiben töretlen marad a kedvező trend, úgy év végére elérhető közelségbe kerülhet a korábbi 150 ezres éves tranzakciószám becslés.

A belvárosi téglalakások átlagára az elmúlt hónapban elérte a 400 ezer forintot, leginkább az újszerű ingatlanok esetén más frekventált pesti kerületekben is történtek ilyen árszinten adásvételek. A statisztikák szerint a budai oldalon a tranzakciók 27%-a, Pesten pedig az adásvételek 11%-a esett a 400 ezer forint feletti ársávba.

A téglalakásokért a pesti oldalon átlagosan 260 ezer forintot, míg Budán átlagosan 357 ezer forintot fizettek. A budai panellakások átlagosan 296 ezer forintért cseréltek gazdát, Pesten 228 ezer forint volt a panelátlag.

Nyugdíjasok az ingatlanpiacon

Budapesten 28%-ot, vidéken 23%-ot tesz ki a 60 év feletti eladók aránya. A fővárosi 60 felettiek átlagosan 64 négyzetméteres lakásaiktól válnak meg 16 964 000 forintért, a vidékiek 79 négyzetméteres lakásaikat dobták piacra 10 740 000 forintért.

A hazai ingatlanpiac nyugdíjas státuszú résztvevőire vonatkozó adatokat a következő táblázat tartalmazza:

A nyugdíjasok aránya a fővárosban hatszor magasabb az eladói, mint a vevői oldalon. A vevők 15-20%-kal kevesebbet költenek, mint amennyi az eladásokból átlagosan befolyik. Mihez kezdhetnek a nyugdíjasok a milliókkal, ha nem forgatják vissza a pénzt az ingatlanpiacon?

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés