Banki termékek összehasonlítása

Pénztártagok figyelem! Változások jönnek a jegybank ajánlására

 • 2017-01-17
 • szerző: bankmonitor.hu

Januártól az önkéntes pénztáraknak új ajánlásnak kell megfelelniük, a felülvizsgálatot a választható portfóliós rendszer elterjedése és sokoldalúbbá válása indokolta. A hosszabb anyag áttekintése alapján azt mondhatjuk, hogy teljesebb képet kaphatnak a tagok, és a saját élethelyzetükhöz jobban alkalmazkodó portfóliókat választhatnak ki. Ehhez viszont az is elengedhetetlen, hogy a honlapokon elérhető szabályzatokat áttanulmányozzuk.

Új ajánlást állapított meg a jegybank

Tagadhatatlanul az egyik legjobb megoldás, ha nyugdíjra takarékoskodnánk az önkéntes nyugdíjpénztár, viszont számunkra a kulcskérdés az, hogy mekkora hozamot érünk el, amikor felvennénk a számlán lévő összeget.

A pénztárak megkönnyítik a helyzetünket, mert a szabályoknak megfelelően választható portfóliókat alakítottak ki, amit folyamatosan nyomon követnek és kezelnek, így nekünk ezzel semmit sem kell tennünk. A döntés viszont a mi kezünkben van, hogy induláskor melyik portfóliót választjuk (alapeset a kiegyensúlyozott portfólió), vagy ha úgy adódik, akkor időközben válthatunk is (portfóliót és pénztárat is).

Igen ám, de két dolog miatt sem egységes a kép a pénztáraknál. Egyrészt, a választható portfóliókat nagyon eltérő időben és szerkezetben indították el a pénztárak (2001-től van erre lehetőség). Másrészt, két különböző pénztár azonos nevű portfólióján belül is nagy eltérések lehetnek, vagyis a mögöttes befektetések jelentősen eltérhetnek, ami a hozamokban is komoly eltérést okoz.

A jegybank ajánlások formájában próbálja a kereteket megszabni, a 2013-as verzió viszont már elavulttá vált, ezért 2016-ban újat hoztak, aminek 2017 januárjától kell megfelelni. Sokaknak nem lehet idejük arra, hogy részletesen átnézzék a 17 oldalas anyagot, ezért annak főbb megállapításait most bemutatjuk.

Nem tudod eldönteni, hogy mennyi pluszt adhat a hozam és mekkora nyugdíjra számíthatsz? Nézd meg a kalkulátorunkkal pár másodperc alatt!

Nyugdíj kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

Ft

Az önkéntes nyugdíjpénztár hatalmas segítség

 • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
 • 20%-os (maximum 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%, reálhozam 2,7%!
 • Alacsony költség mellett elérhető

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
-


Teljes felvehető összeg
-
állami támogatás és hozama
-
összes befizetés
-
befizetés hozama
-
összes költség
-
Havi plusz kifizetés nyugdíjas korban
-
Mennyivel növeli ez a nyugdíjadat?
-

 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérj ingyenes tájékoztatást!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból -od lesz.
E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Tudd meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a nyugdíjadból! Add meg elérhetőségeidet és a Bankmonitor szakértője visszahív.

Lássuk a részleteket

Mindenekelőtt a jogszabályok úgy változtak meg 2016-ban, hogy ha a pénztár is partner ebben, akkor nem csak egy, hanem két portfólió között oszthatjuk meg a pénzünket. Ez nagyobb rugalmasságot jelent számunkra, mert ha több portfólió is szimpatikus nekünk, akkor nem kell csak egy mellett letennünk a voksot.

A friss ajánlásban a következő alapelveket határozta meg a jegybank:

 • az öngondoskodás kiemelt megjelenési formája a pénztár, ezért fontos, hogy mindenki megismerhesse a választható portfóliókat
 • a pénztártagok valós igényei szerint kell kialakítani a portfóliókat, valamint törekedni kell arra, hogy átlássák a rendszer működését a tagok
 • a lehető legtöbb információt meg kell adni a tagoknak, különös tekintettel az elérhető hozamokra, a kockázatokra, a befektetések kezelését végző intézményekre és a befektetésekre
 • kellően rugalmas rendszert tartsanak fent a pénztárak, minden lehetőséget meg kell arra adni, hogy a portfóliók között gyorsan és alacsony költséggel válthassanak a tagok
 • a portfóliók akkor tudnak igazán jól működni, ha megbízhatóak, a pénztári szabályzatokat ennek fényében ajánlott összeállítani
 • a befektetések eredményessége össztársadalmi érdek, elvárás, hogy a portfóliók biztosítsák az értékállóságot és hosszú távon reálhozamot

Kénytelen kelletlen, de ha minden fontos információt meg akarunk tudni, akkor a pénztárak honlapján két vaskosabb szabályzatot is át kell olvasnunk. A befektetési politika és a választható portfóliós szabályzat már eddig is rendelkezésünkre állt, viszont a jegybank úgy döntött, hogy ezeknek a tartalmát felülvizsgálja, pontosan azért, hogy a tagok a döntéseikhez minden lényeges információval rendelkezzenek.

Elsőre úgy tűnhet, hogy két nagyon hasonló dokumentumról van szó, azonban ez nincs így és mind a kettőnek megvan a saját feladata.

A befektetési politika egy szélesebb spektrumot lefedő anyagnak tekinthető, ami az alábbiakat tartalmazza:

 • a befektetésekkel kapcsolatos tudnivalókat
 • a portfóliók befektetési összetételét, és azok egymáshoz viszonyított arányát
 • a befektetéssel foglalkozó személyek kiválasztásával kapcsolatos előírásokat
 • a számonkérés rendszerét és a díjazásuk elveit.

Ehhez képest a választható portfóliós szabályzat a portfóliókkal kapcsolatos részleteket taglalja. Mind a kettőt erősen ajánlott a tagoknak áttanulmányozniuk legalább egyszer, mert behatárolja, hogy milyen befektetéseket érhetünk el a pénztár által.

Saját meglátásunk az, hogy hatványozottan igaz ez most, amikor a kockázatmentesen elérhető hozamok soha nem látott mélységben vannak. Ráadásul, ha rosszul választunk és nem korrigáljuk, akkor azzal a nyugdíj-kiegészítésünk látja kárát. A friss változtatásokkal már minden olyan információnak a birtokában leszünk, ami a sikerhez vezethet, viszont nekünk is tennünk kell erőfeszítéseket, hogy ez valóban így legyen.

1 Hozzászólás

 • Ásvány Attila 2017-01-23 19:35:55 - Válasz

  Vigyázzatok, mert egyik pénztár sem vállal –GARANCIÁT– a szerzödésben a visszafizetés állandóságára. Nem is fog visszafizetni teljes hozamot , ami különben sem sok ! 14 évi megtakaritás után összejött 2.5 millió forint az állami és magán befizetésekből, amiből mikor ellopta a Fidesz, 93 000 –!!!! forintot fizetett ki –REÁLHOZAMOT –!! az Aegon magánpénztár !! Ez 500—forint hozam –HAVONTA– !! Érdemes ennyiért odaadni a kevéske megtakaritott pénzünket ??? Akkor inkább rakjatok félre –havi 20000 -et otthon , és az 10 év után BIZTOS 2 400 000 forint ! Igaz ??

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.