Pénzügyi terv készítés vállalkozói hitelhez

Pénzügyi terv készítés vállalkozói hitelhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-11 Frissítve: 2021-07-20
 

Egy megalapozottan összeállított pénzügyi terv nem csak a vállalati hiteligénylés elengedhetetlen eleme, de segítséget nyújthat abban is, hogy átlásd céged működését, feltérképezd a likviditás szempontjából kritikus időszakokat, tisztában légy a jövedelmezőséggel, egy új beruházás esetén annak jövedelem termelő képességével, és a megtérüléshez szükséges idővel.
Sok tulajdonos és cégvezető, akinek nem áll rendelkezésére cégen belül pénzügyes segítség, neki sem fut a feladatnak, pedig az korán sem olyan bonyolult! Összeszedtük azokat a főbb kérdéseket, melyek mentén könnyedén elkészíthető egy cég pénzügyi terve!

Egy egyszerűbb beruházási vagy forgóeszközhitel igénynél nem annyira összetett a képlet. A következő dolgokat kell átgondolni és rögzíteni a lenti sorrendben:

  1. Mennyibe kerül pontosan a beruházás… és mikorra készül el?
    A kapcsolódó kiadások milyen ütemezésben merülnek fel?
  2. A tervezett beruházás megvalósításához mekkora önerő áll rendelkezésedre, mekkora összegű hitelre lesz szükség?
  3. A cég jelenlegi működése milyen költségekkel jár?
    Mekkora az alapanyag felhasználás és milyen értékű, mekkora a rezsiköltség, mennyi a bérkötlség, stb.?
  4. A beruházás elkészültével milyen többletköltségek generálódnak?
    Kell-e alkalmazottat felvenni, növekszik-e a rezsi-, esetleg a projekt elindításához kapcsolódó reklámköltség, stb.?
  5. Mekkorabevétel keletkezik a cég eddigi szokásos működéséből… és a beruházás elkészültével milyen többletbevételre számíthatunk?
    Ne felejtsünk el kalkulálni azzal, hogy a beruházás elkészültével nem azonnal jelentkezik az abból származó bevétel!
  6. Haladóknak lehet számolni olyan tételekkel is, mint az  iparűzési adó (aminek a bevétel mínusz költségek – kivétel anyagköltség – az alapja), illetve a társasági adóval.
  7. A fentiek összegzésével levezethető a társaság cash flowja, azaz pénztermelő képessége.
    Ez az alapja a banki kalkulációnak, mely során megállapítja a bank, hogy meg tudja-e a cégnek adni az igényelt hitelösszeget, és ha igen, milyen futamidő mellett.

A terv összeállításánál fontos, hogy az szakmailag alátámasztottan, a realitáson alapuljon. Általános jelenség, hogy a bevételeket hajlamosak vagyunk túlbecsülni, a költségeket pedig alulbecsülni a tervezés során. Ne próbáljuk meg becsapni senkit, főleg ne saját magunkat azzal, hogy olyan bevételeket tervezünk például, melyek megvalósulása még bizonytalan. Azt is érdemes átgondolni, hogy a mostanában sikeresen kialkudott alacsony beszerzési árak mennyi ideig biztosítottak.

Mi adhat támpontot a korrekt terv elkészítéséhez?

  • Kiindulhatunk múltbéli adatokból, s azokat a várakozásokkal korrigáltan alkalmazhatjuk a jövőbeli tervszámokra vetítve, de
  • ha lehetőségünk van rá, elemezhetjük a hasonló tevékenységű társaságok teljesítményét és számait is, és azokat figyelembe véve állíthatjuk össze a tervet,
  • 3 évnél hosszabb tervet nem érdemes készíteni, hiszen a mai turbulens gazdasági környezetben szinte lehetetlen ennél hosszabb távra pontosan tervezni, ezt a bankok sem várják el tőlünk.

Egy jól megalapozott pénzügyi tervvel elképzeléseink lényegre törő bemutatása mellett jó benyomást kelthetünk minden banknál egy esetleges hiteltárgyalás elindításánál. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy mi magunk is átfogó képet kaphatunk a céggel kapcsolatos elképzeléseinkről megvalósíthatóságáról, jövedelmezőségéről.

Ha mégis úgy érzi, hogy segítségre van szükség, forduljon bizalommal a Bankmonitor több éve szakmai tapasztalattal rendelkező vállalati finanszírozás szervezéssel foglalkozó kollégájához:

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Hirdetés
Hirdetés