Reálkamatok a javából
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-07-10 Frissítve: 2020-05-05
 

A Magyar Nemzeti Bank júniusi elemzésében csökkentette az inflációs várakozásokat rövidtávon, ami pozitív hatással van a bankbetéti reálhozamra, mivel a betéti kamatok nem csökkentek. Az infláció alacsonyabb értéke azt mutatja, hogy pénzünk kevesebbet veszít majd vásárlóértékéből, így a magas kamatok valóban sokat érnek majd a betét lejártakor, 9 hónapos, vagy annál rövidebb lekötéseknél.

Az MNB minden negyedévben közzéteszi az inflációs várakozásokat, ami megmutatja, hogy mennyivel csökken várhatóan pénzünk vásárlóereje a következő két év alatt. A júniusi elemzés szerint közel 3,3% inflációval számolhatunk 2012 júliusa és 2013 júniusa közt, vagyis a következő egy évben. Ez az érték közel két tizeddel magasabb, mint amit márciusi elemzésében tett közzé a Nemzeti Bank, így a betéti reálhozamok is ennyivel estek vissza egy éves időtávon.


Az inflációs pálya alakulása miatt viszont a 9 hónapos, vagy annál rövidebb lekötések tényleges hozama nőtt közel egy tizedszázalékkal.


előrejelzések



Az egy éves lekötésű betétek reálkamatai ennek megfelelően alakultak: a legjobb feltételes betétekkel 5,64%-os, míg a legjobb feltétel nélküliekkel kicsit több mint 4,5%-os reálhozamot lehet majd zsebre tenni az egy éves lekötés végén, 2013 júniusában. A számolásoknál 500 ezer forintra vizsgáltuk meg a lekötéseket, így a feltételes betéteknél az Erste Bank Kamatbiztos betétje került az első helyre, míg a feltétel nélküliek közt a CIB Bank nyugdíjasok számára meghirdetett betétje vezet.


reálkamatok



Az inflációs környezet további csökkenése magával viheti a betéti kamatokat is, vagyis a közeljövőben csökkenhetnek a betéti kamatok. Érdemes lehet kihasználni a kiemelkedően magas hazai reálkamatokat még a csökkenés előtt – viszonyításképpen Németországban közel 0%-os reálkamatokkal találkozhatunk.

Hirdetés
Hirdetés