Rohamosan közelít a sorsdöntő választás

Rohamosan közelít a sorsdöntő választás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-16 Frissítve: 2021-07-01
 

Még szinte meg sem száradt a brit szavazólapokon a tinta, máris jön a következő nagy horderejű döntés, az olaszok októberben tartanak népszavazást. A miniszterelnök számára kedvezőtlen forgatókönyv komoly problémák forrása lehet, ami a befektetőkre is hatással lesz. Egyelőre viszont szélcsend uralkodik, és remélhetőleg így is marad.

Több európai ország is nehezen tud csak magára találni a válság után, ide tartozik többek között Olaszország is, ahol ráadásul néhány hónap múlva alkotmányozó népszavazást tartanak. A miniszterelnöknek az volt a célja, hogy a befolyását a törvényhozásban növelni tudja, de a felmérések szerint a kezdeti támogatás alábbhagyott a lakosság oldaláról, és most már a kormánypárton kívüliek kerültek többségébe. A kormányfőnek még van ideje, de azt már korábban kinyilvánította, hogy lemond, ha a népszavazás nem az ő elképzeléseinek megfelelő eredményt hozza.

A befektetők általában ilyen horderejű esemény előtt aggódni szoktak, most viszont szinte semmi sem látható, például az olasz 10 éves állampapír hozama nagyon közel van a történelmi mélyponthoz. Egyeseket pontosan ez a túlzott nyugalom gondolkodtat el, a közvélemény-kutatások alapján sokkal rosszabb formában is lehetnének a piacok. Az olasz helyzettel részletesebben is foglalkozik az Alapblog „Az olasz kötvényesek nem aggódnak, pedig lehet, hogy kellene” című írása, amit érdemes a téma iránt érdeklődőknek elolvasniuk.

Hirdetés
Hirdetés