Sanyarú idők várnak a befektetőkre – Nehéz lesz 0%-nál nagyobb hozamot elérni

Sanyarú idők várnak a befektetőkre – Nehéz lesz 0%-nál nagyobb hozamot elérni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-10 Frissítve: 2021-08-06
 

Ahhoz már évek óta hozzá vagyunk szokva, hogy a kockázatmentes befektetése hozama világszerte nagyon alacsony, 0% közelében tartózkodik. Így a kötvények hozama is a befektetési célponttól függően 0-1-2% között van, ami az inflációt is figyelembe véve reálértelemben tuti bukást jelent. Azonban az Alapblog írása szerint már a közeljövőben a részvényeknél is elérjük azt a pontot, mikor alig fognak valamit hozni a konyhára.

Zsiday Viktor befektetési szakember elképzelhetőnek tartja, hogy az elkövetkező években a részvénypiacokon elérhető hozam is 0% közelébe csökken. Ez azzal indokolható, hogy a részvények historikus szinten drágának mondhatók, ráadásul a következő években jelentős profitbővülés sem várható, mert a növekvő munkaköltségek is egyre nagyobb részt hasítanak ki a nyereségből. Ez alapján elképzelhető, hogy a részvényindexek 10 év alatt sem kerülnek magasabb szintre, mint ahol most állnak.

Tehát a kilátások nem rózsásak és vonzó alternatívában nem dúskálunk, hiszen a kötvény/készpénz biztos bukást jelent, a részvény pedig nagy valószínűséggel nagyon keveset fog hozni, ráadásul nagy kockázat mellett. A passzív stratégiával különösen nehéz lehet boldogulni, a nehéz terepen azonban az ún. oppurtunisztikus stratégiák hódíthatnak teret, amely révén rugalmasan változtathatók a befektetési irányvonalak. A témáról bővebben az Alapblog „Nulla” című írásában olvashatunk.

Hirdetés
Hirdetés