Sárga csekkel fűszerezett keserédes diadal! Lenyomtuk Európát

Sárga csekkel fűszerezett keserédes diadal! Lenyomtuk Európát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-26
 

Az Európai Központi Bank jelentése szerint értékarányosan Magyarországon a legkevesebb a bankkártyás csalás Európában. A kedvező képet némileg árnyalja, hogy az elektronikus pénzforgalom tekintetében fejlettebb államokhoz képest hazánkban kevesebb az egy lakosra jutó bankkártyák száma, valamint a kártyás tranzakciók összértéke. A csalók ennek következtében inkább olyan célpontokat keresnek, ahol nagyobb valószínűséggel és magasabb összegű károkat tudnak okozni a kártyabirtokosoknak.

1

A jegybank statisztikái szerint tavaly az utolsó negyedévben a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélésekkel okozott kár összértéke 166 millió forint volt. A visszaélések kétharmada továbbra is a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, jellemzően a határon átnyúló nemzetközi pénzforgalomban bonyolított internetes tranzakciókhoz kapcsolódott. A vizsgált időszakban a belföldi kártyaelfogadói hálózatban 800 esetben követtek el visszaélést 36 millió forintos kárt okozva. A jelentés szerint a visszaélések összforgalomhoz viszonyított aránya továbbra is alacsony.

Elektronikus pénzforgalom: a rezsifizetést a sárga csekk uralja

Az Európai Unió átlagához képest hazánkban még van tere a bővülésnek az elektronikus pénzforgalom tekintetében. Bár az átutalások éves összege a bruttó hazai termék arányában csak alig egy százalékponttal marad el az uniós átlagtól, a bankkártyás és egyéb elektronikus vásárlások, valamint a közüzemi és egyéb számlák elektronikus fizetése terén jóval nagyobb a lemaradás.

Amíg egy felmérés szerint hazánkban 100 forintnyi lakossági fogyasztásból csak 15 forintot rendeznek bankkártyával, vagy egyéb elektronikus úton, addig az uniós átlag ennek majdnem a kétszerese (28%). Jóval nagyobb a szakadék a közüzemi és egyéb számlák elektronikus fizetése tekintetében. A magyarok csak a rezsi negyedét rendezik csoportos beszedési megbízással vagy egyéb elektronikus módon, miközben az uniós átlag eléri a 70%-ot.

A rezsit és az egyéb befizetnivalókat a magyarok többsége még mindig sárga csekkek és készpénz igénybevételével rendezi. Továbbá nem ritka az olyan eset, hogy a vevők a nagyáruházak bejáratánál található ATM-ekből felveszik a vásárláshoz szükséges összeget kártyás fizetés helyett. Az ilyen és ehhez hasonló pénzügyi gyakorlatok eredményeképpen a sárga csekk egyféle pajzsként működik a csalók ellen, mert amíg nem terelődik át a pénzforgalom jelentős része az elektronikus csatornákra, addig a csalóknak sem sok babér terem hazánkban.

Bankkártyás csalások európai viszonylatban

Az Európai Központi Bank jelentése szerint értékarányosan hazánkban a legkevesebb a bankkártyás csalás az öreg kontinensen. A tanulmány rámutat, hogy a visszaélések aránya is csökkenő trendet mutat Magyarországon, ami tovább erősíti a vezető pozíciónkat. Az elmúlt öt évben csak három európai országban csökkent a magyartól nagyobb mértékben a csalások aránya.

A kedvező kép köszönhető a hazánkban gyorsan és problémamentesen lezajlott a biztonságosabb chipes módozatra történő átállás a készpénzfelvevő automatáknál és az elektronikus fizetési pontokon egyaránt, valamint a hitel- és a betéti kártyák jó részénél. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy hazánkban jóval alacsonyabb az egy főre jutó kártyák száma, ami van, azt is kevesebbet használjuk.

A központi banki statisztika szerint egy kártyával összesen 49 alkalommal, átlagosan 3 185 eurónak megfelelő (~1 MFt) értékben hajtottunk végre tranzakciókat 2013-ban. Hazánkban a legalacsonyabb a bankkártyás csalások értéke az összes kártyás tranzakció értékéhez képest, százezer bankkártyás tranzakcióra mindössze két csalás jutott, értékben pedig mindössze a forgalom 0,004%-a került illetéktelen kezekbe.

Magyarország azért is végezhetett az élen és szerepelhet más tekintetben is az élmezőnyben, mert a kártyacsalók inkább azokban az országokban próbálkoznak, ahol a magasabb kártyás forgalom és a gyakoribb kártyahasználat miatt gyakrabban tudják eltulajdonítani a bankkártyás ügyfelek pénzét.

Tudni szeretnéd, hogy milyen bankszámlával tudod könnyedén és olcsón kiváltani a sorban állást csekkbefizetéskor? Akkor használd bankszámla kalkulátorunkat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés