Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Segítség! Nem kaphatok hitelt, mert adóstárs vagyok?

 • 2015-12-10
 • szerző: bankmonitor

Adóstárs vagy a tesód hitelében? Esetleg a szüleid kezese? Most pedig nem kapsz hitelt és nem érted, hogy miért? Hitelfelvétel kapcsán az első kérdések egyike, hogy van-e hiteled. Igen ám, de ha adóstárs vagy egy hitelben az ugyanúgy számít a hitelfelvételnél, mintha te lennél az adós. Nem baj, ha valahol adóstárs vagy, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen.

Jó, ha tudod, hogy kit, mikor kötelező bevonni adóstársként és mikor nem szükséges. Ki lehet adóstárs és kinek kell kötelezően adóstársnak lennie egy lakáshitelben. Mikor engedheti ki a bank az adóstársat a hitelből? Kiengedheti egyáltalán? Ha adóstárs, netán kezes vagy egy hitelben, az bizony kihatással van a későbbi hitelképességedre is.

Tudod, mit vállalsz, amikor adóstárs leszel egy hitelben?

Mindegy, hogy egy hitelben adós, vagy adóstárs a szereped, a felelősség azonos. Kettőtök jövedelmét a bank együttesen nézi. Ha a későbbiekben te is hitelt szeretnél felvenni, akkor bizony elő fog kerülni, hogy egy hitelben már nyakig benne vagy.

Ezzel jelentősen ronthatod a hitelezhetőségedet és az ügyfélminősítés is gyengébben sikerülhet. Ez utóbbi azt jelenti, hogy rosszabb kamattal fogsz hitelt kapni, mint amilyennel akkor kapnál, ha nem lennél sehol adóstárs.

Hiába magyarázod a banknak, hogy te csak a testvéreden akartál segíteni és a hitelhez semmi közöd, nem is te törleszted. Aláírtad a kölcsönszerződést, vállaltad a terheket. Ez ennyire egyszerű. A KHR-ben a neved mellett ott lesz a hitelösszeg és a törlesztő is.

A bank azt is látja, hogy milyen minőségben veszel részt a hitelben. Ha adóstárs vagy, akkor a törlesztő rád eső, arányos részével számolnak, ha viszont kezes, akkor a teljes havi összeggel.

Miért van különbség? Mert a kezesnek önállóan is helyt kell állnia a teljes hitelösszegért, míg az adóstársnak csak az adóssal együtt.

Kalkulátorunkkal kedvedre válogathatsz a legjobb hitelek között.

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

Lakáshitel felvétele esetén számos esetben merül fel egy esetleges adóstárs bevonásának szükségessége. Egy adóstárs hitelbe való bevonása történhet kötelező jelleggel, illetve a fizetőképesség javítása érdekében is. Reális elképzelés az is, hogy az adóstárs egyszer szeretne kilépni a hitelből. Megteheti?

Mikor léphet ki az adóstárs a hitelből?

Az adóstársadat minden további nélkül ki lehet engedni a hitelből, ha a jövedelmed már önállóan is elegendő a hitel továbbfizetéséhez. Természetesen ezt a bank le is ellenőrzi egy új ügyfélminősítés keretén belül. Ez a művelet egy pénzmozgással nem járó szerződésmódosítás, ami általában díjköteles. A Bankmonitor lakáshitel aloldalán ezekről a díjakról is tájékozódhatsz.

Ki lehet adóstárs?

Itt szét bontanunk a kérdést:

 1. Kötelezően bevonandó adóstársról van szó? Ha igen, akkor

  1. „Hagyományos” adóstárs, vagy csak
  2. Technikai adóstárs?
 2. Esetleg hitelképességedet javító adóstárs.

Kötelezően bevonandó adóstárs a házastársad, élettársad. Ez azt jelenti, hogy neki minden esetben szerepelnie kell a hitelügyletben. Persze itt is vannak kivételek. Amennyiben vagyonközösségi megállapodás születik köztetek, a másik felet kihagyhatod a hitelből.

A kötelezően bevonandó adóstárs esetében nem feltétlenül kell megfelelni az adóssal szemben támasztott követelményeknek. Ő úgynevezett technikai adóstárs is lehet. Ez azt jelenti, hogy sem életkori, sem jövedelmi elvárásokat nem támaszt a bank. Amennyiben azonban a jövedelmével is részt vesz a hitelügyletben, rá is azok a szabályok vonatkoznak, mint a rád, aki az adós.

Amikor kiegészítő ingatlant is bevonnál a hitelbe, ennek az ingatlannak a tulajdonosa, haszonélvezője is kötelező szereplő lesz a hitelben.

A hitelképességet javító adóstárs, ahogy az a nevében is szerepel, azért lép be melléd a hitelbe, mert esetleg a te jövedelmed önmagában nem elegendő a megcélzott hitelösszeghez. Ebben az esetben neki is meg kell felelnie a bank által támasztott elvárásoknak.

Mit kell telejsítenie az adóstársnak?

Az adóstársadnak a bank által meghatározott életkorhatárba bele kell férnie, és természetesen nem szerepelhet a KHR listán. Rendelkeznie kell továbbá megfelelő jövedelemmel és munkaviszonnyal.

Az adóstárs jövedelme a háztartás/élettárs jövedelméhez adódik, a bank a hitelképességeteket összevonva vizsgálja. A bank azt is megszabhatja, hogy kit fogad el adóstársnak. Esetenként csak hozzátartozó, vagy közeli hozzátartozó lehet.

Töltsd ki az alábbi űrlapot és szívesen megválaszoljuk kérdéseidet!

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

Te is adóstárs vagy egy hitelben? Nem tudod, hogy mennyire vagy hitelképes? Írj nekünk és segítünk! 

10 Hozzászólás

 • Bence 2016-07-19 09:31:38 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Jelenleg felmondás alatt állok, de társammal lakást szeretnénk vásárolni, de nem szeretnénk rontani az ő jövőbeli hitelképességén, ezért az új munkahelyem próbaideje után szeretnénk a hitelt átvezetni a nevemre. Ez megoldható, van rá bármilyen lehetőség?

  Köszönettel a választ,

  Bence

  • bankmonitor.hu 2016-07-19 11:43:41 - Válasz

   Kedves Bence! Adóscserét lehet kérni, de az szinte kizárt, hogy ezt a bank elfogadja majd. Kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot és át tudják beszélni a lehetőségeket.

 • Anita 2016-11-03 08:49:18 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Elváltam több éve a férjemtől. Két gyermekemmel azóta albérletben élünk. Szeretnék saját otthont a számukra de nem kapok hitelt mert annó adóstársként aláírtam egy nagy összegű svájci frankos hitelt a férjemnek. Még kb 20 év van a törlesztésből, de ezt ő fizeti. Van munkám, mindent normálisan fizetek. Sosem kaphatok már hitelt? Abból a hitelből nem mászhatok ki sehogy?

  • bankmonitor.hu 2016-11-03 13:57:23 - Válasz

   Kedves Anita! Kérhetik a banktól az adóstárs kiengedését a kötelemből. Amennyiben a volt férje jövedelme önállóan is elég a hitelhez, akkor egy szerződésmódosítással Önt ki lehet engedni a hitelből.

 • Hornyik Jánosné 2016-11-04 22:40:03 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  És mi a helyzet abban az esetben,ha az illető jövedelme önállóan elég a hitel törlesztéséhez,az adóstársat kiengedik a hitelből,viszont x év elteltével az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészletet,valamint munkahelye megszűnése után sem talál munkát…ebben az esetben mi a helyzet?Visszakerül az adóstárs a hitelbe?Köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2016-11-07 07:59:48 - Válasz

   Tisztelt Hornyik Jánosné! Amikor egy adóstársat kiengednek a hitelből, új kölcsönszerződést írnak alá. A már kiengedett adóstársnak az új szerződéshez semmi köze, tehát tőle utólag semmit nem lehet követelni.

 • Gábor 2016-11-06 20:52:21 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Pár éve elváltam a nejemtől. Én maradtam a lakásban, és törlesztem a hitelt. Én vagyok az adóstárs. Most a volt nejem ki szeretne szállni a hitelből, hogy én legyek az adós! Érdeklődnék, hogy ez megoldható e, és körülbelül milyen költségekkel járna? Az OTP-nél van a hitelünk. Köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2016-11-07 07:51:54 - Válasz

   Kedves Gábor! Ennek semmi akadálya nincs, amennyiben a jövedelme önállóan is elegendő a hiteltörlesztőhöz. Az OTP-hez kell fordulnia és elindítani a folyamatot.

 • Ernő 2016-11-21 20:22:53 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Jó pár évvel ezelőtt, kb. 8 éve belekerültem egy hitelbe mint adóstárs, de az adóssal nem állunk és nem is álltunk rokoni kapcsolatban. A hitel még nem járt le, most az adós fizetési problémákba ütközött és keletkezett a hitelhez képest egy kisebb összegű elmaradása, amit újból elkezdett törleszteni, de most engem is megkerestek már a befizetéssel kapcsolatban. A kérdésem az, hogy a leírtak alapján van-e lehetőségem kilépni a hitelszerződésből? Köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2016-11-23 19:44:00 - Válasz

   Kedves Ernő! Csak abban az esetben léphet ki a szerződésből, ha módosítják a szezrődést és a bank kiengedi Önt a kötelemből. Ehhez természetesn az szükséges, hogy az adós jövedelme önállóan is megfeleljen a kölcsön törlesztéséhez.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket