Senki nem tud ellenállni a jegybanki alapkamat csökkenésének

Senki nem tud ellenállni a jegybanki alapkamat csökkenésének
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-09-12
 

A Nemzeti Bank csökkentette jegybanki alapkamatát augusztus 28-i hatállyal. Az egyértelmű volt, hogy az irányadó rátához kötött bankbetéti kamatok csökkenni fognak. Azt is lehetett sejteni, hogy a bankbetéti kamatok (amik nincsenek közvetlen, szabályszerű kapcsolatban a jegybanki alapkamattal) általában is csökkennek majd. Az viszont már nem egyértelmű, hogy az állampapírok kamatai is esnek.

A 25 bázispontos csökkenés 7%-ról 6,75%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Nemzeti Bank kamatdöntő ülése alapján. Ennek hatására az általunk követett 13 országos lefedettséggel rendelkező bankból 11 csökkentette kamatait a jegybanki döntésnek megfelelően. A betétek egy részénél a kamat mértéke a jegybanki alapkamathoz van kötve: például a jegybanki alapkamatnál 50 bázisponttal (fél százalék) kisebb kamatot ajánl az OTP bank Prémium lekötött betétje. Más betétekre közvetett hatással volt a jegybanki alapkamat csökkentése, így ebben az esetben is csökkenés következett be.


E mellett, az e héten hétfőn (szeptember 10-én) hatályba lépő állampapír ajánlatok is már 25 bázisponttal kevesebbet ajánlanak, mint az augusztusi kibocsátás során vásárolhatóak. A Féléves Kincstárjegy 6,75%-ot, a Kamatozó Kincstárjegy pedig 7,25%-ot hoz a befektetők számára. A valamivel hosszabb futamidejű (1 vagy 2 éves) Kincstári Takarékjegy kamata is a döntésnek megfelelően változott: 7,5%-ról 7,25%-ra csökkent a kamat.


A Prémium Magyar Államkötvények kamata nem csökkent, bár az ajánlat ebben az esetben más jellegű. A 3 vagy 5 éves futamidejű állampapír kamata az inflációhoz kötött.


Érdekes tény, hogy bár a bankbetéti kamatok általában csökkentek, a legjobb ajánlatok kamatszintje nem változott. Ezzel tovább nőtt az akciós betétek jelentősége és tovább szélesedett a bankbetét és bankbetét közti különbség illetve a legjobb bankbetétek és állampapír ajánlatok közti különbség is a rövid távú (maximum 2 éves) lekötéseket vizsgálva.


rate_reduction

Hirdetés
Hirdetés