Senkit nem lepett meg az MNB

Senkit nem lepett meg az MNB
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-28
 

A mai kamatdöntő ülésén változatlanul 2,10%-on hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. A döntés illeszkedik a már kommunikált stratégiába, amely szerint 2015 év végéig maradhat az alacsony kamatkörnyezet Magyarországon. Ez a hitellel rendelkezőknek áldás, viszont a megtakarítással bíróknak átok.

A jegybank 2012 év végén az addigi 7%-os alapkamatot fogyókúrára fogta. Több lépcsőben értük el a mai 2,1%-os szintet. Ezt a szintet szeretnék tartani 2015 év végéig.

alapkamat20141028.jpg

Mivel az idő közben az infláció is marginalizálódott, így a megtakarítók akármekkora kicsi kamatot kaptak pénzük után az gyakorlatilag reálkamatnak számított. Viszont a jövőben az inflációnk 2,5-3%-os magasságokba emelkedhet, ami azt jelenti a jelenleg megtakarítással rendelkezőknek, hogy rövid távú kockázatmentes eszközökben (rövid állampapír, bankbetét) a pénzük értékét az infláció folyamatosan csökkenti. Ahhoz hogy reálhozamot (infláció feletti hozamot) érjünk el, már hosszabb időre kell nélkülöznünk a pénzünket. Hosszabb állampapírok mellett a kockázatot már tartalmazó befektetések (pl befektetési alapok) jelenthetnek megoldást a megtakarítóknak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés