Sok esetben kézenfekvő megoldás a folyószámlahitel, de nem árt tisztában lenni a költségekkel sem!

Sok esetben kézenfekvő megoldás a folyószámlahitel, de nem árt tisztában lenni a költségekkel sem!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-16
 

Folyószámlahitellel a legtöbb banki ügyfél már rendelkezik, akinek rendszeres jövedelme a bankszámlájára érkezik. Azzal viszont igen kevesen vannak tisztában, hogy milyen terhet ró ez pénztárcájukra. Nyolc nagybank ajánlatát vettük górcső alá, hogy senkit se érjenek meglepetések, amikor a kivonaton egy addig ismeretlen díjtétel jelenik meg. A legfontosabb költségek egy helyen, ami a folyószámlahitellel kapcsolatban felmerülhet.

1

Kétségkívül az egyik legnépszerűbb hiteltermék a folyószámlahitel. Nem véletlen, hiszen ha adott esetben szükségünk van rá, akkor arra költjük, amire csak szeretnénk. Bármikor elérhetjük a bankszámlához tartozó bankkártyánkkal is, így vásárolhatunk, vagy éppen készpénzt is vehetünk fel belőle, de akár esedékessé vált átutalásainkat is rendezhetjük vele.

Népszerűsége mellet minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy egyben a legegyszerűbb hiteltermék. Egyszerűen arról van szó, hogy a bankszámlához kapcsolódó hitelkeretből akkor is költhetünk, ha a bankszámlánk egyenlege amúgy ezt már nem tenné lehetővé. A felhasznált összeg törlesztésével pedig nem kell külön bajlódnunk. A bankszámlánkon történő jóváírásokkal a keret automatikusan feltöltődik, amit ha szükségünk van rá, újból fel is tudunk használni.

Semmi sincs ingyen…

A folyószámlahitel fenntartásáért és igénybevételéért persze fizetnünk kell.

  • A hitelkeret ki nem használt részére rendelkezésre tartási díjat számít(hat) fel a bank. Hozzátesszük, hogy ilyet a vizsgált 8 pénzintézetből csupán az MKB Bank alkalmaz, ahol a díj mértéke 0,2% havonta.
  • A hitelkeretből ténylegesen igénybevett részre pedig kamatot kell fizetni.

Ahogy látjuk, előfordul, hogy díja van a keret beállításának is, illetve több esetben rendszeresen felmerülő költség az évente esedékes hitelkeret megújítási díj (több helyen ezt kezelési költségnek nevezik). Nem egy banknál fordul elő, hogy a hitelkeret emelés, vagy éppen csökkentés (akár az ügyfél, akár a bank kezdeményezésére történik), vagy ha úgy döntünk, akkor a megszűntetés is díjjal jár. Ilyen esetekben valamelyik bank egy fix díjat (pl.: 2.500 Ft) alkalmaz, míg mások a hitelkeret százalékában határozzák meg a feszámításra kerülő díjat (0,5-1%).

Bizonyára feltűnt, hogy a bankokon túl konkrét számlacsomagokat is megneveztünk. Igazából az Erste, valamint az OTP Bank kivételével az éves kamat és a díjak tekintetében nincs jelentősége, hogy éppen milyen számlacsomaggal rendelkezünk. Abból viszont adódhatnak eltérések, hogy mikor került a számla, vagy a hitelkeret megnyitásra. Mi viszont nem ezért nevesítettük a számlacsomagokat, úgyhogy kanyarodjunk csak vissza az imént említett két bankhoz.

Egy-két különlegesség

Az Erste Banknál például, ha az Egyszámla helyett tegyük fel egy Privilégium „L” számla mögött áll a hitelkeretünk, akkor a táblázatban szereplő éves kamat 1,5 százalékponttal kevesebb. Nem állítjuk, hogy hatalmas a különbség, de figyelembe véve, hogy a kedvezőbb számlavezetési kondíciókon túl még a folyószámlahitel kamata is alacsonyabb, nem kérdés, hogy adott esetben melyik bankszámlát érdemes választani.

Az OTP Banknál, ha OTP Simple számlával rendelkezünk, akkor a többi széles körben elérhető számlacsomaggal szemben nem kell a kezelési költséggel (évi 0,99%, min. 359 Ft/hó) számolnunk. Jó-jó, de lehívási díj van, ahogy azt a fenti táblázat is alátámasztja. Igen, viszont

  • 1.000 Ft kihasználtságig ezzel sem kell számolnunk, ami valljuk be szerencsés, ha tegyük fel csak a számlavezetési díjjal csúszunk a hitelkeretbe, mert nem érkezett még meg a fizetésünk, és még
  • 1.001 Ft és 10.000 Ft kihasználtság között sem feltétlenül kell megfizetnünk, ha ún. Mindennapi Biztonság csomaggal rendelkezünk a számlához.

Amint viszont 10.000 Ft feletti a hitelkeretünk kihasználtsága, nem ússzuk már meg, hogy kifizessük a lehívási díjat.

Ezek persze csak a jéghegy csúcsa, az előbbieken kívül még jó pár különlegességet találunk a folyószámlahitelek világában, amelyek bankonként igen változatosak.

Napjainkra valószínűleg kevés olyan ember akad idehaza, akinek rendszeres jövedelme a bankszámlájára érkezik, de nincs még folyószámlahitele. Nincs is ezzel semmi gond mindaddig, míg átmeneti pénzzavarokra, biztonsági tartalékként használjuk. Ne essünk viszont abba a hibába, hogy régóta dédelgetett álmunk (pl.: plazma TV, nyaralás, stb.) a hitelkeretből előlegezzük meg. Ilyen esetekben, ha már hitel mellett döntöttünk, akkor forduljunk inkább olyan termékek felé, amik ilyen célokra sokkal inkább alkalmasak.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés