Számolj le a bankköltségekkel és spórolj tízezreket!

Számolj le a bankköltségekkel és spórolj tízezreket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-26 Frissítve: 2021-10-08
 

A pénzügyi költségeinket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig már egy jó bankszámlaválasztással is jelentős kiadást lehet megspórolni. Ugyanolyan számlahasználati szokásokkal is drámai az eltérés az egyes számlák között, így korántsem mindegy mire tesszük le a voksunk. A legolcsóbb számla választásával a költségeket jelentősen lejjebb szoríthatjuk, és ennek köszönhetően havi szinten akár 1700 forinttal is több maradhat a zsebünkben. 1

Az emberek többsége általában igyekszik figyelni a havi kiadásaira, és azon belül arra, hogy mire-mennyit költ. Ha spórolni szeretnénk, nincs is más út, csak az, ha szigorúan követjük, pontosan milyen költségek is merülnek fel hónapról-hónapra. Ugyanakkor, a tapasztalatok alapján a pénzügyi költségekre kevésbé vagyunk érzékenyek és nagyon kevesen vizsgálják felül azt, hogy például miért is ülnek egy nagyon drága hitelben, vagy pontosan mennyi is megy el bankolásra. Pedig ezeken a kiadásokon is jelentős pénzösszeget lehet spórolni.

Bankváltásra pedig csak nagyon kivételes esetben vesszük rá magunkat, pedig a bankszámla költségek szempontjából korántsem mindegy, hogy melyik banknál is vagyunk éppen. Az egyes számlacsomagok között óriási különbségek vannak, ami nagyban függ attól is, hogy milyen számlahasználati szokásokkal rendelkezünk.

Pontosan ezért lényeges, hogy a saját igényeinknek megfelelő számlánk legyen, mert ekkor optimális szintre lőhetjük be a költségeket, és nem fogunk olyan szolgáltatásért fizetni, amire nincs szükségünk. Ráadásul ma már a választás is sokat egyszerűsödött, hiszen olyan bankszámla kalkulátorok állnak rendelkezésünkre, amivel pillanatok alatt kideríthető, hogy számunkra melyik a legolcsóbb számla.

Keress rá az egyedi igényeidnek megfelelő legjobb bankszámlákra a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával!

Hirdetés

Hirdetés

Óvakodj a drága bankszámlától!

A számunkra ideális számla attól függően változik, hogy milyen bankhasználati szokásokkal rendelkezünk. Ez alatt pusztán annyit kell érteni, hogy mekkora jövedelem érkezik a számlánkra, mennyit utalunk havonta, vagy éppen van-e csoportos beszedési megbízásunk, vagy érkezik-e SMS értesítő. Ezek a tényezők jelentősen befolyásolják, hogy mennyibe kerül a számla fenntartása, de számlacsomagonként is rendkívül eltérő, mert más díjszabást határoznak meg a bankok.

Teljesen nyilvánvaló, hogy más igényeket támaszt a számlacsomaggal szemben egy egyetemista diák, egy nyugdíjas, vagy egy magas keresetű és nagy elvárású ügyfél. Éppen ezért szokás különböző számlaprofilok mellett megvizsgálni a bankszámlákat, és nem abszolút győztest hirdetni.

A Bankmonitor adatbázisa alapján összegyűjtöttük az egyes használati szokásoknak megfelelő számlák költségeit, és azoknak az átlagát néztük meg (közel 50 számlacsomagot hasonlítottunk össze). Kiderült, hogy nagyon is megéri a legjobb számlák között nézelődni, hiszen egyébként havi szinten akár 1700 forintnyi többletköltségünk is felmerül.

A 3 legolcsóbb számlacsomagnál csupán 224-360 forint között szóródik az átlagos havi költség, viszont a többi ajánlatért már átlagosan 1200-1700 forinttal többet fizetünk havonta. Ugyanakkor, ha az átlagoktól eltekintünk, akkor még drámaibb a különbség, mivel a legjobb és legrosszabb ajánlat között akár 4900 forint is lehet az eltérés havonta.

Érdekes adalék, hogy a havi költségek tekintetében az általunk követett számlák körülbelül 80%-ánál kisebb, mint 3000 forint, és mindösszesen 30%, ahol 1000 forintnál is kisebb a havi fenntartási költség.

Ezekkel a számlákkal járhatsz a legjobban!

Külön megvizsgáltuk azokat a számlacsomagokat, amelyek az egyes számlahasználati profiloknál a legolcsóbbnak bizonyulnak.

Jól látszik, hogy az egyes esetekben nem feltétlenül esnek egybe a legjobb számlacsomagok, ami a különböző feltétel-kedvezmények miatt változik (például mekkora jövedelem jóváírást vár el a bank). Így például átlagos jövedelem és számlahasználati szokásokat mellett az Erste Bank Privilégium “L” Bankszámla a legkedvezőbb. Ugyanakkor diák, vagy nyugdíjas számlaként már a CIB Bank ECO számlacsomagja bizonyul a legolcsóbbnak. Befutónak számít még ezenkívül a Gránit Bank Ász és Sztár számlacsomagja, valamint az OTP Bank Smart számlája is.

Összességében megéri, ha szétnézünk a számlacsomagok között, mert egy jó választással akár több tízezer forintot is spórolhatunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés