Szárnyalnak-e még tovább a budapesti lakásárak?

Szárnyalnak-e még tovább a budapesti lakásárak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-23
 

Jelentősen emelkedtek az elmúlt fél évben az ingatlanárak Budapesten. A jelenség sokak szerint már most is mánia-jelleget ölt, azaz hamarosan vége is lesz a szárnyalásnak, de közben sokan vannak, akik szerint még most sem késő befektetési célból lakást vásárolni. Az utóbbi csoport szerint az áremelkedés még csak most kezdődött el és még sokáig eltarthat. Az alábbiakban két olyan véleményt tekintünk át, amelyek egymásnak ellentmondóak ugyan helyenként, de jól szemléltetik, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor lakáspiaci esélyeinket latolgatjuk. Végül azt is eláruljuk, hogy mi itt a Bankmonitornál kivel értünk inkább egyet.

Zsiday Viktor, befektetési szakember úgy fogalmazott a minap a blogjában: „Nagyjából heti háromszor hangzik el ez valamelyik barátom/ismerősöm szájából, és általában azt válaszolom, hogy szerintem a lakáspiaci áremelkedésnek még csak az elején vagyunk.”

Érvei a következők:

  1. Időtávok: jellemzően egy nagy esés után ha elindul egy új emelkedő szakasz, akkor az nem 1-2 évig szokott tartani, hanem 5-10 évig simán. Mivel Magyarországon 2008-tól 2013-14-ig áresés/pangás volt, ezért jogos azt feltételezni, hogy ha nincs valami külső sokk, akkor 2020-ig simán kitart az emelkedés.
  2. Migráció/demográfia. Talán ez a legfontosabb tényező az ingatlanpiacon. Itt elég kettős a kép. Egyrészt Magyarország lakossága fogy, másrészt pedig kivándorlás is van, tehát széles, országos emelkedésre, nagymértékű felívelésre nem lehet számítani. De ez mindenhol így van. Detroitban ingyen dobják az emberek után a lakásokat, miközben Kaliforniában többmillió forintos négyzetméterárak vannak. Ugyanígy az valószínűsíthető, hogy a munkahely nélküli kisebb falvak, települések árai Magyarországon is tovább csúsznak lefelé, viszont azok a helyek ahová az emberek mennek (elsősorban a munkalehetőségek miatt), ott emelkednek az árak. Ezen belül Budapest és az agglomeráció kiemelt jelentőségű. Ide jönnek tanulni a középiskola után sokan, itt maradnak dolgozni, és egy idő után felköltöznek a nagyszülők is, hogy az unoka közelében legyenek. Hiába lakik már így is 3 millió ember ebben a régióban, ez egy önerősítő folyamat, amit a statisztikai adatok is alátámasztanak: a falvak néptelenednek, a fővárosba (és még néhány nagyvárosba) költöznek az emberek. Nem látom, hogy a következő pár évben ez mitől változna.
  3. Gazdasági teljesítmény. 7 év depresszió (2006-2013) után a magyar gazdaság stabil növekedési pályára lépett. A következő években lesz valamekkora növekedés Magyarországon. Az, hogy ez 1-2-3 vagy éppen 4% lesz az az éppen megnyilvánuló rövidebbtávú helyzet függvénye. Ha van gazdasági növekedés, akkor jellemzően emelkednek az ingatlanárak.
  4. Kínálat. Az ingatlanciklus jellemzően akkor van a mélyponton amikor semmit sem építenek, és akkor van a tetőn, amikor daruk borítják be a várost. A statisztikai adatok itt is segítenek: fényévekre vagyunk egy lakásépítési boomtól.
  5. Árak: Mindenhez képest olcsók a hazai ingatlanok. Az eszközök hosszútávú hozamát pedig elsősorban a kiinduló árazásuk határozza meg.
  6. Kamatok: Béka feneke alatt. Sőt, jön a pénzügyi elnyomás. A jegybank, ha képes lesz rá, infláció alatti kamatszintet fog tartani, ami a (kész)pénzben megtakarítók vagyonának elrablását jelenti. Logikus módon erre a megtakarítók alternatív eszközök felé való mozgással reagálnak. Ezek közül egyik az ingatlan, ami társadalmi hagyományaink miatt kiemelt szerepet játszik nálunk.
  7. Őszintén szólva ha a fentiek összeadom, akkor ugyanoda jutok, mint az elmúlt 2 évben mindig. Amíg nem épül olyan sok lakás (itt elsősorban Budapestről beszélek), hogy felszívja, sőt meghaladja a bevándorlók, airbnb-zők, itt tanulók, felköltözők létszámát, és/vagy amíg nincs nagy gazdasági recesszió Magyarországon, addig a nemrég megindult ingatlanpiaci fellendülés tovább fog tartani. Igen, valóban sok helyen a lakások 10-20-30%-kal drágábbak, mint egy éve. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének 1-2 év múlva még ugyanennyivel drágábbak. Sőt, ez a valószínű forgatókönyv.

Szerinted is tovább emelkednek a budapesti lakásárak? Szeretnél lakáshitelt is felvenni áhított ingatlanod megvásárlásához. A Bankmonitor.hu segít Neked, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb terméket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője ugyanakkor nem pontosan úgy látja, ahogy a fentiekben Zsiday. Ő nemrég egy sajtóközeményben fejtette ki véleményét az ingatlanpiaccal kapcsolatban, s a végkövetkeztetés nem a további áremelkedésnek adja a nagyobb esélyt, sőt, inkább arról beszél, hogy most lehetünk a fordulópontnál.

Érvei a következők:

  1. Elsősorban a városi ingatlanpiac indult be, komolyabb elmozdulás a városokon kívül csak Budapest és Győr környékén volt jellemző, a budapesti agglomerációban is csak az északi szektorban tapasztaltak nagyobb mértékű áremelkedést, illetve a nyugati szektorban szerényebbet. Máshol viszont tovább estek az árak.
  2. A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) körül sok még a bizonytalanság, és hatása várhatóan csak kismértékű lesz.
  3. Megemlíthető még a hitelezés szerepe is, melyet nem vetett ugyan vissza a devizahitelek forintosítása, azonban ennek mértéke nem nagyobb, mint az összes lakáspiaci tranzakció 10-15 százaléka, és várhatóan hosszabb távon sem lesz magasabb ez az arány.
  4. A lakáspiaci forgalom a tavalyi évben a nagyobb és magasabb árszínvonalú településeken nőtt, ez húzta felfelé azt a KSH indexet, amely sokak szerint a lakáspiaci árnövekedést kicsit csalókán mutatja. Ez a hatás az év vége felé már némi csökkenést mutatott.
  5. Ha megpróbálunk előre tekinteni a harmadik és a negyedik negyedévre, akkor azt látjuk, hogy lassan beindul a kínálat növekedése is, így pedig már nem annyira áremelkedés, hanem sokkal inkább a megtorpanás, az árak stagnálása lesz majd jellemző, miközben persze a forgalom továbbra is a most kialakult szinten marad.
  6. A kínálat növekedése annak köszönhető, hogy a lassan megérkező devizahiteles elszámolások hatása fokozatosan lecsapódik, és sok korábbi devizaadós számára válik megdöbbentően világossá a saját helyzete. Így pedig sokan azt a megoldást választják a magas törlesztőrészletek fizetése helyett, hogy inkább eladják a lakásukat. Emiatt komoly méretű kínálat jelenik majd meg az ingatlanpiacon, mely az elmúlt egy évben egyáltalán nem volt megszokott. Az is megjósolható előre, hogy ennek hatására a 2015-ös tranzakciószám még a 2014-es évi szintet is meg fogja haladni.
  7. Az ingatlanpiac mostani egyik legfájóbb pontja egyébként az, hogy továbbra is hiányoznak a jó minőségű és elérhető árú újépítésű ingatlanok. Egyelőre nem is látszik a kiút ebből a helyzetből, hiszen csak nagyon bizonytalan, kezdeti lépéseket, gyenge fejlesztői érdeklődést láthatunk.

Az, hogy a fenti megszólalók közül kinek lesz igaza, természetesen csak utólag derül majd ki és számos olyan tényező befolyásolja majd a kimenetelt, amiket most még nem is látunk. Mindezzel együtt a Bankmonitor.hu szakértői a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján inkább Zsiday Viktor véleményét látják megalapozottabbnak, idebenn az irodában mi úgy véljük: a budapesti lakáspiaci áremelkedés még csak most kezdődött.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés