Szeretnéd, ha munkahelyed támogatná lakáshiteled? Ezeket jó, ha tudod!

Szeretnéd, ha munkahelyed támogatná lakáshiteled? Ezeket jó, ha tudod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-08
 

Rövid időn belül a legnépszerűbb béren kívüli juttatássá válhat a munkáltatók által adható vissza nem térítendő lakáshitel támogatás. Bár ennek igénybevételére már év eleje óta lehetőség van, a konstrukció részleteit sokszor sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem ismerik pontosan. Pedig ha valaki hibázik, az később sokba kerülhet. Lássuk tehát, kinek mit kell tudni erről a támogatási formáról!

Munkavállalóként mit kell tennünk, hogy hozzájuthassunk ehhez a támogatáshoz?

  • Jelezni a munkáltatónál, hogy élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel
  • Nyilatkoznunk arról, hogy mely számlára kérjük az összeg folyósítását (hitelintézetnél vezetett folyószámára, hitelintézetnél vezetett hitelszámlára vagy központi elszámoló számlára)
  • Az adómentesség vizsgálatához szükséges dokumentumokat át kell adnunk a munkáltatónknak.

Mit kell tennie a munkáltatónak azért, hogy adni tudja ezt a támogatást?

  • Az egyik legnagyobb felelősséggel és munkával járó feladat, hogy meg kell vizsgálnia a támogatás adómentességének feltételeit. (Figyelem! Ez talán a legfontosabb feladat, mert ha pontatlanság csúszik a rendszerbe, és utólag kiderül, hogy nem lehetett volna adómentesen nyújtani a támogatást, az adóköteles összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell megfizetnie mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak a hatályos előírások szerinti adót és járulékokat.)
  • Átutalni a támogatás összegét a munkavállaló által megjelölt számlára,
  • A pénzforgalmi számláját vezető hitelintézet felé – a támogatás folyósításával kapcsolatban – bejelentési kötelezettsége van.

Melyek az adómentesség feltételei, amelyeket a munkaadónak vizsgálnia kell?

  • a támogatás folyósítása hitelintézeten keresztül, annak évenkénti utólagos igazolása alapján történik,
  • a támogatás összege összesen nem több mint vásárlás esetén az ingatlan vételárának, míg építés, bővítés vagy korszerűsítés esetén a költségvetés 30 százaléka,
  • és a folyósított támogatás összege öt egymást követő évben nem több mint 5 millió forint
  • a hitel, amelynek a törlesztéséhez a munkáltató támogatást nyújt, lakáscélú (vásárlási, építési, bővítési, korszerűsítési célú, vagy ilyen hitel kiváltására nyújtott hitel, vagy ilyen hitelhez kapcsolódó gyűjtőszámla hitel),
  • a lakás, amelynek a megvalósításához a munkavállaló hitelt igényelt a saját tulajdona (vagy abban haszonélvező) továbbá a maximális szobaszám és együttköltözők tekintetében megfelel a méltányolható lakás fogalmának,
  • a folyósított támogatást a munkavállaló a célszerinti hitel törlesztésére fordította.

Könnyen belátható, hogy bár az új lehetőség – az adómentességnek köszönhetően – nagyon jó lehetőség a munkáltatóknak, de nem kevés többletmunkát is jelent számukra. Minden kritérium alapos vizsgálata várhatóan több erőforrás bevonását fogja igényelni. Szerencsére a problémára van megoldás. Azon munkaadók számára, akik nem szeretnének a támogatás jogosultságának vizsgálatával bíbelődni, az NGM rendelet lehetőséget ad, hogy ezeket a feladatokat kiszervezze. Ez a kiszervezés jelentheti a folyamat egyes elemeinek vagy adott esetben a teljes folyamat lebonyolításának átadását a pénzintézetek részére.

Ha érdekel, mekkora támogatásra lehetsz jogosult Te, vagy a dolgozód, töltsd ki az alábbi adatlapot!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Mit tud elvégezni a munkaadó helyett a bank?

Három lehetőség közül válogathatunk:

  • Alapszolgáltatás: Azok a munkáltatók (jellemzően egyéni vállalkozók, kis létszámú Bt-k, Kft-k), akik csak eseti utalást indítanának néhány munkavállalót érintően önállóan, banki közreműködés nélkül, azok a bank felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségüknek a bankok honlapján keresztül tehetnek eleget. Ez alapján a bank kiállítja a jogszabályban előírt utólagos igazolást arról, hogy a támogatás hitelintézeten keresztül került folyósításra, továbbá a NAV felé adatszolgáltatást teljesít.
  • Kiegészítő szolgáltatás: Az arra szerződő munkáltatóktól a bank átvállalja bizonyos adómentességi feltételek vizsgálatát és arról igazolást állít ki. Ez azon munkáltatóknak lehet hasznos, akik a támogatást ugyan maguk kívánják elutalni munkavállalóiknak, de a folyósítást megelőzően professzionális szolgáltatóra szeretnék bízni az adómentességi feltételek vizsgálatát annak érdekében, hogy az adminisztrációs terheiket és az adóbüntetés kockázatát csökkentsék.
  • Teljes körű szolgáltatás: Azoktól a munkáltatóktól, akik e támogatást cafeteria elemhez hasonlóan rendszeresen kínálják majd munkatársaiknak, a bankok teljes egészében át tudják vállalni a folyamat lebonyolítását. A munkáltatónak a szerződéskötés után csak annyi dolga van, hogy nyilatkozik a juttatásokról, majd a jogszerű és teljeskörű lebonyolítást a pénzintézetre bízza.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés