Társasházban laksz? Ezért érdemes lakógyűlésre járni!

Társasházban laksz? Ezért érdemes lakógyűlésre járni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-07 Frissítve: 2017-06-06
 

Négy év alatt 1,9 – 5,6 millió forintra tehetnek szert állami támogatással együtt a társasházak, lakásszövetkezetek, amennyiben úgy döntenek a lakók, hogy lakástakarékot kötnek. A lakások számától függően lakásonként havi párszáz forint is elegendő lehet a maximális állami támogatás kihasználásához, amelyet aztán a lépcsőház korszerűsítésére, vagy éppen a liftek felújítására költhetnek!

A lakástakarékban rejlő lehetőségeket nemcsak magánszemélyek használhatják ki, hanem lakóközösségek is dönthetnek úgy, hogy igénybe veszik az állam által nyújtott 30%-os állami támogatást. Esetükben a lakások számától függ, hogy mennyi az a maximális összeg, amelyet az állam minden évben hozzátesz megtakarításukhoz.

Az összegyűlt pénzt a közös tulajdonban álló épületrészek felújítására, korszerűsítésére, vagy éppen a társasház, lakásszövetkezet által korábban felvett hitel visszafizetésére fordíthatják.

Társasházak esetében az ingatlan egyes részei (lakások) külön tulajdonban állnak, míg az épület többi része (udvar, lépcsőház) közös tulajdonban van. Lakásszövetkezet esetében a lakások a szövetkezeti tagok, míg az épület közös részei és a telek a szövetkezet tulajdonát képezik. Ebből adódóan az állami támogatás feltétele, hogy a társasházak a közös tulajdonban lévő részekre költsék a pénzt, a lakásszövetkezet pedig a szövetkezeti tulajdonban lévő részekre.

Ezek a közösségek annyi lakástakarék szerződést köthetnek, ahány épület van. Amennyiben több lépcsőház van, és a tulajdoni lapon a lépcsőház külön, betűvel jelzetten épületként szerepel, vagy műszaki rajzzal bizonyítható, hogy a lépcsőház minden irányban főfalakkal rendelkezik, akkor a lépcsőházanként köthető szerződés.

Fontos, hogy a lakók saját nevükben köthetnek saját lakástakarék szerződést is attól függetlenül, hogy a társasháznak is van. Ráadásul a lakók saját szerződéseiket ugyanúgy költhetik a közös tulajdonban álló épületrészekre is, de fordíthatják a saját lakásuk felújítására, korszerűsítésére, vagy akár meglévő lakáshitelük visszafizetésére.

Több milliós támogatás hever a lakóközösségek lába előtt, így érdemes bedobni a lakógyűlésen az ötletet, ha még nincs a háznak lakástakarék szerződése. Már csak azért is, mert a szerződések megkötéséhez legalább 2/3-os közgyűlési határozatra van szükség, ha társasházról van szó, és a közös képviseletet ellátó személy vagy társaság jogosult eljárni.

Hirdetés
Hirdetés