MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Telephelyvásárlás növekedési hitelből – most még megcsípheted

 • 2016.03.17.
 • szerző: bankmonitor

Napjaink egyik leggyakoribb kérdése a cégtulajdonosoktól, hogyan kaphatnak növekedési hitelt, vagy más támogatott hitelt telephely vásárláshoz, bővítéshez? A leggyakoribb tévedés, hogy sokan elegendőnek tartják, ha az eddigi bérleti díj fizetésük összege fedezi a saját telephely vásárláshoz felvett hitel tőke és kamatfizetését. A banki logika nem teljesen így működik…

Minden cég számára az lenne a legideálisabb természetesen, ha önálló telephellyel rendelkezne, azaz egy olyan hellyel ahol saját tevékenységét folytathatja anélkül, hogy ki lenne téve más bérbeadók szeszélyeinek, úgy, hogy még fizet is érte.

Saját telephely vásárlásban gondolkoznunk azonban csak akkor érdemes, ha a tevékenységünk volumenét legalább 5 év távlatában tervezni tudjuk, nagyjából látjuk azt, hogy mekkora kapacitásra van szüksége vállalkozásunknak. Ne járjunk úgy, hogy egy év múlva már kinőttük a nehezen megszerzett helyünket és az akadályoz minket a bővülésben.

Ideális lehet az a helyzet, amikor a kiszemelt telephely bővíthető az esetlegesen megnövekedő kapacitásigény függvényében.

Hogyan tudunk hitelt igényelni a kiszemelt telephely megvásárláshoz?

A rossz hír az, hogy önerővel mindenképp szükséges rendelkeznünk a vásárláshoz. Minimum 25-30%-os önerő elvárással minden banknál számítanunk kell. Ennek mértéke a fedezettséggel, azaz a megvásárolt telephelyen felül biztosított pótfedezet bevonásával némileg csökkenthető, de le nem nullázható.

Nem elég tehát azt levezetnünk a banknak, hogy a korában fizetett bérleti díjnál a vásárláshoz szükséges hitel éves tőke törlesztése és a hozzá kapcsolódó kamatfizetés nagysága alacsonyabb…

Ott azonban nagy szerepe lehet az elmaradó bérleti díjnak, hogy kimutassuk: cégünk működéséből származó profit elegendő a tervezett hitel tőke és kamatfizetési kötelezettségeire (azaz az adósságszolgálat megfizetésére).

 • A megspórolt bérleti díj költségcsökkentő tényezője mellett másik fontos szempont
 • az esetleges nagyobb kapacitás lehetőségből adódó többlet árbevétel, nagyobb profit tartalom.

Érdemes minden esetben pénzügyi tervet készítenünk, hogy saját magunk számára is megnyugtatóan látható legyen a vásárlásból származó pozitív egyenleg (azaz a vásárlással felvállalt finanszírozási terheket fedezik a megspórolt költségek, illetve a megnövelt kibocsátásból származó árbevétel).

Ha már megvan a kiszemelt telephely, esetleg csak azt szeretnéd megtudni, hogy céged jelenlegi működése mellett mekkora növekedési hitel felvételére alkalmas, használd vállalati hitel kalkulátorunkat.


Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed.

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Nincs ember!

  Kimerült a lengyel munkaerőpiac (is), krónikus a munkaerőhiány, hiába vágtatnak felfelé a bérek. Csak az első fél évben még 900 ezer ukrán munkavállalóra kértek engedélyt...

 • RSM Hungary blog

  Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

  Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

 • Pénzkérdés

  Tech óriások írtak nyílt levelet Donald Trumpn

  Többek között a Facebook, az Amazon és a Google is arra kéri az amerikai miniszterelnököt, hogy folytassa Barack Obama DACA-programját, amely az Amerikába illegálisan bevándorló gyermekek védelméről és segítéséről szól. [...] Bővebben!

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul. [...] Bővebben!