Tényleg megéri a betéti kamatokra vadászni?

Tényleg megéri a betéti kamatokra vadászni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-27
 

Sokan már-már sportot űznek abból, hogy magasabb betéti kamatokért egyik bankból a másikba utalgatják megtakarított pénzüket. Persze érthető ez a magatartás, hiszen mindenki szeretné nehezen összegyűjtött pénzét a lehető legkedvezőbb feltételek mellett fialtatni. De biztos, hogy megéri ilyen végletekbe esni? Megmutatjuk mennyit kereshettél azon, ha március óta folyamatosan a legjobb kamatokat vadásztad a piacon!

Induljunk ki abból, hogy 35 éves korunkra 3 millió forintot sikerült összespórolnunk, amit eddig is és a jövőben is rövid futamidejű (3 hónap) lekötött betétben kívánunk elhelyezni, mert ennél hosszabb távon nem gondolkozunk és ódzkodunk bárminemű kockázattól.

Két út létezik, amit megtakarított pénzünk bejárhat

  1. A 3 millió forintot teljes egészében ott kötjük le, ahol aktívan bankolunk. Tehát annál a banknál, ahova érkezik a jövedelmünk, ahonnan teljesülnek a különböző átutalásaink, amelyik számlához bankkártyánk kapcsolódik, stb.
  2. Fenntartunk egy külön számlát aktív bankoláshoz, viszont megtakarított pénzünket mindig a legjobb kamatot biztosító bankhoz utaljuk, és ott kötjük le.

Számoljunk egy kicsit!

Márciusban, ha körülnéztünk a bankszámlák között, akkor a 3 legjobb ajánlatot átlagos jövedelem (150.000 Ft) és normál bankhasználati szokások mellett a táblázatban szereplő bankoknál találtuk. Tudatos fogyasztó révén tegyük fel, hogy ezeknél rosszabb számlacsomaggal biztos nem rendelkeztünk, ezért vegyük ezeket a számlákat. Ha pénzünket március óta 3 havi ciklusokban kamatokkal együtt kötögettük le újra és újra az adott banknál, akkor az utolsó 3 havi periódus végén (decemberben) összesen az alábbi, már adózott hozamot érjük el.

ennyileszPersze itt szó sincs arról, hogy semmilyen kritériumnak nem kellett eleget tennünk, sőt. Több esetben az akciós kamatok feltételeinek teljesítéséhez jövedelmünknek a bankszámlánkra kellett érkeznie és/vagy aktívan kellett a számlát használnunk (pl.: átutalásokat indítani, bankkártyával vásárolni, stb.), ami(ke)t viszont könnyedén teljesítettünk, hiszen minden forgalmunkat erről a számláról bonyolítottuk.

Ezzel szemben, ha kamatvadász módjára március óta a banki ajánlatok közötti legmagasabb betéti kamatot hajtottuk, akkor elsőként az AXA Banknál, majd később a K&H Banknál, végül újra az AXA Banknál kötöttünk ki. Mindennek köszönhetően
decemberben 111.020 Ft adózott kamatjövedelemre tettünk szert összesen. Korábbi táblázatunk fényében nem is rossz eredmény.

De nem feledkeztünk meg valamiről?

A legtöbb esetben abba a hibába esünk, hogy megfeledkezünk a költségekről. Egy lekötött betéthez bankszámla szükséges, amely általában díjköteles. A lejáratot követően több mint biztos, hogy nem tudunk hasonlóan magas kamattal új lekötést indítani, ezért „kénytelenek vagyunk” pénzünket a kamatokkal együtt tovább utalni, ami legtöbbször szintén díjjal jár. Ne is beszéljünk arról, hogy díja lehet a netbanknak, sőt elképzelhető, hogy az éven belüli számlazárásért is díjat számít fel a bank. Tehát számos olyan díjtétel jelentkezhet, ami a megtakarításon elért tényleges hozamunkat csökkentheti.

Konkrét példáknál maradva, minden felmerült költséget levonva a
111.020 forintos adózott jövedelmünk 105.020 forintra apad. Táblázatunk eredményeit szemügyre véve mindenki maga döntse el, hogy a kamattöbbletért cserébe vállalja-e az egész tortúrát!?

A fenti kis eszmefuttatásból is jól látszik, hogy
számlacsomag választáskor akár az adott banknál elérhető betéti kamatok szintje is meghatározó szempont lehet (persze ez semmilyen garanciát nem jelent a jövőre nézve).



Már régóta nem betéti oldalon keresed a kiemelkedő kamatokat? Nem is raboljuk tovább az idődet, irány a Bankmonitor befektetési alap keresője, ahol biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb befektetési lehetőséget!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés