MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Tényleg nem jár az autóhiteledre visszatérítés, ha Mitsubishi L-200-at vettél? Ne dőlj be!

  • 2015-03-27
  • szerző: bankmonitor

Az elmúlt napokban több autóhitellel kapcsolatos kérdést kaptunk: „Levelet kaptam az XY pénzintézettől. Autóhitelemmel kapcsolatban közölték velem, hogy nem számolnak el. Igaz, hogy az autómat magánemberként magáncélra vásároltam 2007-ben, de az autó jellege alapján pénzkereseti tevékenységre is használható lenne. Ezért a szerződésem nem minősül fogyasztói szerződésnek. Szeretném tudni a véleményeteket.”

Vajon tényleg nincs elszámolás, ha az autó munkaeszközként is használható?

Nem, erről szó sincs. A törvényi szabályozás nem tartalmaz ilyen kikötést. Teljesen mindegy, hogy személyautót vagy haszongépjárművet vett az adós, nem ezt vizsgálják! A lényeg, hogy a hitel adósa magánszemély vagy egyéni vállalkozó, Kft., Bt. vagy egyéb vállalkozási forma.

Az elszámolás tehát mindazokra a fogyasztói kölcsönszerződésekre – forint alapú, deviza alapú vagy deviza autóhitelekre vagy pénzügyi lízingszerződésekre – vonatkozik, amelyeket

  • magánszemély,
  • 2004. május 1. és 2014. július 19. között vett fel, és
  • a szerződés 2009. július 26-át követően szűnt meg vagy még jelenleg is fenn áll.

Akkor mely autóhitelekre nem vonatkozik az elszámolás?

Az elszámolás nem vonatkozik azokra az autóhitelekre, amelyeket

  • vállalkozás (egyéni vállalkozó, őstermelő, gazdasági társaság, stb.) vett fel, vagy
  • a szerződéskötés dátuma 2004. május 1. előtti, vagy
  • a szerződés 2009. július 26-án vagy előtte szűnt meg, és a tartozás elévült.

Kérni kell az elszámolást?

Nem, mert az autóhitelek elszámolása automatikus és díjmentes, függetlenül attól, hogy fennálló vagy lejárt szerződésről beszélünk.

Lépéskényszerben egyedül a követeléskezelőnek átadott autóhitelek adósai vannak. Nekik fel kell keresniük a követeléskezelőt annak érdekében, hogy érvényesíteni tudják a visszatérítést.

Ha kíváncsi vagy az autóhitelek elszámolásának további részleteire vagy speciális eseteire, akkor olvasd el korábbi írásunkat.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.