Tessék nagyobbat álmodni: 100 millió forintra nőtt a legnépszerűbb céges hitelnél a közös korlát

Tessék nagyobbat álmodni: 100 millió forintra nőtt a legnépszerűbb céges hitelnél a közös korlát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-22
 

A Széchenyi Kártya Program egyes hiteleire is vonatkoznak a hitelek mögé készfizető kezességet biztosító Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (a továbbiakban: Garantiqa) által megállapított limitek, melyek közül a leglényegesebb az ún. természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelek együttes összegének a korlátozása. Ezen fogalom alatt olyan folyószámla-, illetve forgóeszközhiteleket kell érteni, melyek mögött a Garantiqa kezességvállalása mellett csak természetes személy készfizető kezessége áll (tehát ezen hitelek mögé nem kell tárgyi biztosítékot, pl. ingatlant is lekötni). Eddig ezen természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelek együttes összege maximum 75 millió forint  lehetett, ez a korlát emelkedett meg a közelmúltban 100 millió forintra. Kinek és hogyan érhető el az állami kamattámogatással is rendelkező Széchenyi Kártya Program?

Nőttek a lehetőségek

Több különböző, állami kamat-és kezességi díjtámogatás melletti Széchenyi Kártya Programba tartozó hitel áll a kis-és középvállalkozók rendelkezésére (a legjellemzőbbek és legkeresettebbek a folyószámlahitel, a forgóeszközhitel és a beruházási hitel). A Program hiteltípusai közül a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és a Széchenyi Forgóeszközhitel minősül természetes személy kezességvállalása melletti hitelnek.

Önállóan a Széchenyi Kártya Programba tartozó Hitelek maximum 50 millió forint értékben igényelhetők, illetve ezen hitelek kombinációjával akár 200 millió forint értékű finanszírozás is elérhető. Limitet jelent azonban a fent említett természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelek együttes összegére vonatkozó korlát, amely egy technikai változásnak köszönhetően 100 millió forintra emelkedett. Ha Ön tehát most szeretne Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt vagy Forgóeszközhitelt igényelni, de Önnek már van(nak) egyéb természetes személy kezességvállalása melletti Garantiqa által garantált hitelügylete(i), akkor a mostani hiteligénylése során a kért hitel(ek) összegét úgy kell meghatároznia, hogy a fennálló és a most kért fenti kategóriába tartozó hitelügyletek együttes összege ne lépje túl a 100 millió Ft-ot.

A technikai változás lényege, hogy a hitelhez jutást segítő Garantiqa Zrt. természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelügyletekre vonatkozó limitjei emelkedtek meg 100 millió forintra. A Garantiqa működéséről korábban írtunk , most csupán annyit emelnénk ki, hogy a Széchenyi Kártya Program hiteleinek felvételéhez a garantőr intézmény kötelező kezességvállalása kapcsolódik (a SZÖK és SZTM kivételével).

A Széchenyi Beruházási Hitel nem minősül természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelnek, így a gyakorlatban tehát a kényelmes likviditást biztosító, és rendelkezésre tartási jutalék nélkül nyitva álló Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretünket most nyugodtan kiegészíthetjük a 0%-os évi nettó kamat mellett elérhető Széchenyi Beruházási hitellel is, a maximálisan igénybe vehető 50-50 millió forintos összegekben.

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged számára mekkora összegben érhető el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mi a belépő a Széchenyi Kártya Programba?

    1. Számít a működési múlt

    Ahhoz, hogy vállalkozásunkkal egyáltalán részt vehessünk a Széchenyi Kártya Hitelprogramban – legyen szó bármelyik hitel típusról is – legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznünk kell. 2017-ben tehát akkor igényelhetünk Széchenyi Kártya Programba tartozó hitelt, ha vállalkozásunkat 2015 előtt, de legkésőbb 2016. január 1-én alapítottuk.

    Bármekkora is az éves árbevételünk, egy teljes lezárt üzleti évvel a hátunk mögött maximum 24 millió forint Széchenyi Kártya Folyószámlahitel igénybevételére jogosult vállalkozásunk. Két lezárt üzleti év kell ahhoz, hogy a maximális 50 millió forintos folyószámla hitelkeretet megkaphassuk, illetve a 10 millió forint feletti Forgóeszközhitel felvételénél is ez az alapfeltétel.

    Nem kell elkeserednie a változatlan működés mellett társasági formát váltó társaságoknak (pl.: egy magánvállalkozás Kft-vé alakulása esetén), az ő esetükben a működési múltba beszámít az előző társasági forma múltja is.

    1. Legyen ingatlan a többségi tulajdonos nevén

    Az 5 MFt feletti Széchenyi Kártya Folyószámhitel egyik általános belépője, hogy a hiteligénylő társaság többségi tulajdonosa(i) – aki(k) egyben a hitelügylet Kötelező Kezese(i) is –  nevén legyen valamilyen ingatlan. A „valamilyen” kifejezés nem elírás: elegendő egy garázs, vagy akár egy telek is. Az sem probléma, ha az ingatlan már más bank által jelzáloggal terhelt. Egy a fontos, hogy LEGYEN.

    Figyelem! Az utóbbi időben a bankok figyelmet fordítanak arra, hogy a bemutatott ingatlan mikor került a tulajdonos nevére. Ha épp a hitelfelvétel előtt, az nem feltétlenül pozitív. Éppen ezért érdemes egy kicsit előre gondolkozni.

    Kizáró feltételek

    Azzal, ha vállalkozásunk adózás előtti eredménye a két utolsó évben negatív volt – azaz „tartósan veszteséges” -, sajnos kizártuk magunkat a kedvezményezettek köréből. Jó hír, hogy ha úgy voltunk veszteségesek, hogy társaságunk még csak egy lezárt évvel rendelkezik, ez nem kizáró ok. Beruházási Hitelnél ilyen esetben a maximálisan felvehető hitelösszeget 15 millió forintban határozták meg.

    Nem szerencsés az a helyzet sem, ha a hiteligénylést megelőző 6 hónapon belül 50%-nál nagyobb részesedést érintő tulajdonos váltás történt a társaság életében. Erre az esetre azt tudjuk javasolni, hogy várjuk a hiteligényléssel egy pár hónapot, amikor ez a kizáró feltétel nem lesz igaz a vállalkozásunkra.

    Hirdetés
    Hirdetés