Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Tévhitek keringenek a neten a CSOK-ról

  • 2015-10-18
  • szerző: bankmonitor

A városi legenda kutya füle ahhoz képest, ami a CSOK-kal kapcsolatban a neten terjeng. Nagyon sok helyen félre informálják az érdeklődőket. Összegyűjtöttünk néhány gyakori kérdést és a rossz válaszokat. Természetesen a helyes és alapos feleletet is megadjuk.

Rögtön ugorjunk is fejest a kérdésekbe! Megmutatjuk milyen téves válaszokat találtunk és a helyes megoldást is megmondjuk. A Bankmonitornál napi szinten számtalan nehéz kérdéssel találkozunk, és azt gondoljuk, hogy munkánkkal segíthetjük olvasóinkat.

Ha neked is volt már hasonló élményed, esetleg nem kaptál teljesen egyértelmű választ a kérdésedre, írd meg nekünk és segítünk!

Eladtuk régi ingatlanunkat, amiből visszafizettük a szabad-felhasználású hitelünket. A maradék összegből és hitelből szeretnénk venni egy új lakást. Igénybe vehetem ebben az esetben a CSOK-t?

Rossz válasz: Igen

Helyes válasz: 5 éven belül értékesített ingatlanból befolyt vételárat NEM LEHET a szabad felhasználású hitel összegével csökkenteni, muszáj a teljes vételárat „beforgatni” az új ingatlanba. Ezt a különbözetet sajnos készpénzből kell megoldani. Amennyiben van ekkora összeg a zsebben, akkor vissza kell pótolni. Csak ebben az esetben igényelheted a CSOK-ot. Más a helyzet normál lakáscélú hitel (tehát nem szabad felhasználású) esetén, ott a vételárat lehet csökkenteni a visszatérített hitel összegével.

5 éven belül értékesített lakás eladási árát a következő tételekkel lehet csökkenteni:

  • az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
  • a kiegyenlített lakáscélú hitelintézeti kölcsön összegével,
  • a számlával igazolt ingatlan-közvetítői jutalék összegével,
  • a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakás értékesítésével egyidejűleg vagy azt követően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó (a továbbiakban: áfa) összegével növelt vételárával,
  • a támogatással vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának legfeljebb 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése a korábbi lakás eladását bejegyző ingatlan-nyilvántartási eljárásban hozott határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg,
  • olyan számlával, szerződéssel igazoltan kifizetett összeggel, amelyet az igénylő az általa vásárolt, de meg nem valósult lakásszerzésre fizetett ki, ha az összeg az értékesítés céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését követően nem térült meg.

Első gyermekünk sajnos pár naposan meghalt, azóta született egy gyermekünk. Igénybe vehetem-e két gyermek után a CSOk-ot ?

Rossz válasz: Igen, de bankja válogatja

Helyes válasz : Nem, csak 1 gyermek után. Ha bevállalt volna 2 gyermeket és az egyik elhunyt, akkor járt volna a támogatás. Így azonban sajnos csak egy gyermek után jár a CSOK, de csak vásárláshoz, vagy bővítéshez.

CSOK támogatást szeretnénk igényelni, de hitelfelvétel nélkül. Milyen költségekre számíthatunk még? A lakás energetikai besorolása F.

Rossz válasz: C energetikai besorolásnál gyengébb ingatlanra nem igényelhető CSOK.

Helyes válasz: Nem kötelező hitelt is igényelni a CSOK mellé. Ha azonban csak a támogatásra van szükséged, ennek a díját ki kell fizetned. Nem jelent gondot, ha a használt ingatlan energetikai besorolása C-nél gyengébb. Ilyen esetben a helyi építésügyi hatóságtól kell egy igazolást beszerezni, hogy a lakás állapota az élet- és vagyonbiztonságot súlyosan nem veszélyezteti.

Csak CSOK-ot szeretnék igényelni egy lakásvásárláshoz. Az adásvételi szerződésben konkrétan meg kell-e nevezni azt a bankot ahol ezt kívánom lebonyolítani, vagy elég csak azt leírni, hogy: “folyósító”

Rossz válasz Bankja válogatja. Érdemes előre megkeresni a bankot, vagy módosítani kell majd a szerződést.

Helyes válasz: Nem bankja válogatja! A hitelt, támogatást folyósító bankot minden esetben bele kell fogalmazni az adásvételi szerződésbe. Felesleges ezzel kísérletezni, mert ha kimarad, bizony módosíthatod a szerződést.

Érdeklődnék, hogy négy meglévő gyerek mellett használt házra is be lehet-e vállalni még egy gyereket.

Rossz válasz: Igen, még egy vállalható, ha 40 év alatti házasok.

Helyes válasz: Meglévő gyermekszámtól függetlenül még 2 vállalható be. A támogatás maximális alap összege azonban 2,5 millió forint lehet, melyet 4 gyermekkel lehet elérni.

Én 34 éves vagyok, férjem 41. Három gyermekünk van, de szeretnénk még egyet. Mindkettőnknek több éve állandó munkaviszonyunk van, de én jelenleg Gyes-en vagyok. Saját családi házat szeretnénk vásárolni, melynek vételára 7 millió forint. CSOK és hitel segítséggel lenne rá lehetőségünk? Önerővel sajnos nem rendelkezünk. Lenne e bármilyen lehetőségünk?

Rossz válasz: Sajnos egy 20-30%-os önerőre mindenképpen szükség lesz.

Helyes válasz: Természetesen szerencsés lenne önerővel rendelkezni, de ha nincs, és az eladó elfogadja, hogy a teljes vételárat a választott banktól kapja meg, akkor erre is van megoldás. Léteznek olyan bankok, ahol a CSOK összegével az ingatlanra maximálisan adható hitel fölé lehet menni.

Nézzük kicsit konkrétabban a legutolsó kérdést!

Vételár 7 millió forint, a ház hasznos alapterülete 93 nm. Számoljunk a CSOK alapösszegével, ami 4 gyermek esetén 2 millió forint. A törvényi előírások szerint az ingatlanra maximum a piaci érték 80%-áig lehet jelzálogjogot bejegyezni, vagyis 5,6 millió forint lehetne a maximálisan felvehető lakáshitel.

Kérdezőnk esetében 5 millió forint lakáshitel segítségével és a 2 millió forint összegű CSOK-kal akár önerő nélkül is megveheti az ingatlant.

Azt azonban nem árt tudni, hogy egyetlen forint nélkül senki ne vágjon lakásvásárlásba, hiszen a kezdeti költségeket (ügyvéd, földhivatal, lakáshitel induló költségei, stb.) is ki kell fizetni valamiből.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket