Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

„Megvennénk a nagymama házát” – Milyen támogatás jár ilyenkor?

  • 2015-08-18
  • szerző: bankmonitor

A napokban egy kedves olvasónk keresett meg bennünket az alábbi kérdéssel: nagymamától szeretnénk megvenni a házat a feleségemmel. Szeretnénk igényelni a CSOK-ot, egy gyermekünk van, és még kettőt vállalnánk. Támogatott hitelben gondolkozunk. Milyen lehetőségeink vannak? A válasz azonban nem annyira egyértelmű. Nézzük, jogosultak-e a támogatásokra!

A támogatások körét ketté kell választani:

  1. CSOK
  2. Kamattámogatás a hitelre

CSOK esetében a helyzet világos

Az igénylő, a vele együtt költöző családtagok és az eladó nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói. Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) abban az esetben igényelhető, ha az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ha az eladó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó, akkor az igénylő nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

Vagyis CSOK esetében a támogatást szabályozó Kormányrendelet azt mondja, hogy a támogatás igénybevételének egyik feltétele, hogy vevő és eladó egymás közeli hozzátartozói NEM lehetnek.

Picit más a helyzet a kamattámogatás esetében

Kamattámogatott hiteleknél azt vizsgálják, hogy eladó és vevő egymásnak hozzátartozói-e. Mit is mond a törvény? “Az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti hozzátartozói.”

Kivételek mindig vannak!

A kamattámogatás igénylése esetében nem minősül kizáró feltételnek az az eset, ha az igénylő támogatott személy, közös tulajdon megszüntetésével szerzi meg a lakás kizárólagos tulajdonjogát. Ez esetben a megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a 20 millió forintot. (A házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetésére mindez nem vonatkozik.)

Olvasónk kérdésére tehát a válasz:

Sem a CSOK-ra, sem a kamattámogatásra nem jogosult.

DE! Ha a törvényt szó szerint értelmezzük, akkor olvasónknak nincs más dolga, minthogy először valahogyan megvegyen a nagymamától 10% tulajdoni hányadot. Majd ezután, a maradék 90% megvételéhez kéri a kamattámogatott hitelt, s így már jogosulttá is válik rá. CSOK igénylésére azonban továbbra sincs lehetősége.

Kíváncsi vagy, hogy Te jogosult vagy-e a támogatásra? Néhány adat megadásával megkapod a választ!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket