Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Ti kérdeztétek: Nagyobb lakásba költöznénk a gyerekekkel – Megkaphatjuk-e a CSOK-ot?

 • 2016-12-09
 • szerző: bankmonitor.hu

Egy olvasónk a következő kérdést intézte hozzánk. A választ veletek is megosztjuk, reméljük hasznotokra lesz.

„Üdvözlöm! Feleségemmel két gyermekünk van. Eladtuk a lakásunkat és egy nagyobbat vennénk. Szeretnénk a CSOK-ot is igénybe venni. Ha szükséges nekem van még egy lakásom, amit fel tudunk ajánlani. Köszönöm! Tamás”

Egyáltalán nem ritka az ilyen és ehhez hasonló kérdés. Keverednek az információk, sokan nem tesznek különbséget az új és a használt lakás vásárláshoz igényelhető támogatások között. Pedig ennek ma már elég nagy jelentősége van, főleg, ha még lakáshitelt is igényelnél.

Kezdjük rögtön a válasszal!

A kérdés több részből áll, ezért a válasz is összetettebb.

 • eladott lakás

Az első pont, hogy mikor került eladásra a lakás. Amennyiben ez az elmúlt 5 évben történt, az eladott lakásból befolyt összeget be kell forgatni a vásárlásba. Ha ez így volt, akkor jogosultak a CSOK-ra.

Azt azért tegyük hozzá, hogy többek között az ingatlanos által kiállított számla, az eladási árból végtörlesztett lakáshitel összegével csökkenteni lehet a beforgatandó összeget.

 • lakásméret

Nem tudjuk mekkora volt az eladott lakás és most mekkorát szeretnének. Két gyermekkel legalább 50 m2-es lakásban kell gondolkozni.

csok20161209

 • vételár

Nincs információnk arról sem, mennyiért terveznek lakást venni Tamásék, de a CSOK igényléséhez fontos, hogy használt lakás esetén a vételár nem lehet magasabb, mint 35 millió forint.

 • meglévő lakástulajdon

Ha máshol nem is bukik a CSOK, itt biztosan! Használt lakás vásárlása esetén ugyanis az igénylők maximum 50% tulajdoni hányaddal rendelkezhetnek más lakóingatlanban, függetlenül a szerzés módjától és idejétől.

Tehát, ha Tamás azt írja, hogy van egy lakása, ebből mi azt feltételezzük, hogy 1/1-ben ő a tulajdonosa, akkor így nem lesz jogosult a CSOK-ra.

Mentő ötlet meglévő lakástulajdon esetén

Bátran leírhatjuk, hiszen törvény nem tiltja. 50%-ot meghaladó lakástulajdon esetén megoldás lehet legalább 50% elajándékozása. Igen, az ajándékozás illetékköteles (9%), ezt mi is tudjuk. De olcsóbban, illetékmentesen is meg lehet úszni, ha egyenes ági rokonnak ajándékozod el a lakásod felét, vagy az egészet. Ki az egyenes ági rokon? Egyenes ági rokon a szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek, unoka és dédunoka.

Jó tanács: Ne a testvérednek ajándékozd el a lakást, mert az illetékköteles!

Szeretnéd megtudni, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra? Velünk ez is könnyen megy!

2 Hozzászólás

 • Gábor 2016-12-11 17:12:43 - Válasz

  A nevemen van 1/1 lakás a feleségem nevén 1/4 az ő nevére vennénk lakást használhatunk Csokot? Használt lakásról lenne szó 64m2 két gyermekünk van!

  • bankmonitor.hu 2016-12-12 18:38:45 - Válasz

   Kedves Gábor! Csak a felesége nevére nem vehetik meg a lakást, ha CSOK-ot is igényelnek, ugyanis mindkettőjüknek tulajdont kell szerzeni az ingatlanban. Vagy lekerül az Ön nevéről a lakás 50%-a, vagy sajnos nem jogosultak a CSOK-ra. A cikkben említett egyenesági ajándékozás megoldás lehet.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket