Tízezrek nettóján dob az új adókedvezmény

Tízezrek nettóján dob az új adókedvezmény
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-20
 

2015-ben több tízezer jogosult nettó fizetése emelkedik az új adókedvezménynek köszönhetően. Felmerül a kérdés, hogy a jövőre is gondolva milyen formában érdemes befektetni a plusz pénzt? A Bankmonitor néhány ötlet bemutatásával segít a döntés meghozatalában.

Az adókedvezményről

Az idei évtől új elemmel bővült a személyi jövedelemadó rendszerünk, az első házasok kedvezményével. 2015-től minden olyan házaspár jogosult a kedvezményre, amely esetében legalább a pár egyik tagja az első házasságát köti.

A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól kezdve legfeljebb 24 hónapon át érvényesíthető, mértéke havi 5 000 forint adónak megfelelő összeg, amit a házastársak megoszthatnak egymás között, de dönthetnek úgy is, hogy csak az egyikük veszi igénybe. Ketten együtt 31 250 forint adóalap kedvezményt vehetnek igénybe, mely összegnek a 16 %-os adója eredményezi az ötezer forintot.

A KSH adatai szerint tavaly a házasságkötések száma 38 700 volt hazánkban, figyelembe véve a megelőző évhez képest mért emelkedést, valamint a kedvezmény kapcsán a házasságkötési kedv növekedését eredményező várakozást, 2015-ben meghaladhatja a 40 ezret a frigyre lépések száma. Éves szinten körülbelül kétmilliárd forint marad az új családoknál, nézzük milyen megtakarítási lehetőségekben célszerű gondolkodni!

Új család, új lakás: adókedvezmény állami támogatással megspékelve

Amennyiben az ifjú házasok nem rendelkeznek még saját lakással, adja magát a lehetőség, hogy a kedvezményből elindítanak egy lakástakarék-pénztári megtakarítást. Havi ötezer forintos megtakarítás és maximális futamidő (10 év) esetén az elérhető legmagasabb ingatlanra fordítható szerződéses összeg 2 000 000 forint.

Aki előbb kívánja megvalósítani a lakásterveit, az az anyagi lehetőségeihez mérten hozzátehet a kedvezményéhez öt-tízezer forintot, de legfeljebb havi 20 000 forintos megtakarítást vállalhat. A havi megtakarításunk 30%-át kapjuk állami támogatás formájában.

Ha a házaspár mindkét tagja ilyen szerződést köt, akkor már 4 év és 4 hónap után kétszer 3 220 000 forintos, vagyis összesen 6 440 000 forintos ingatlanra fordítható szerződéses összeg is elérhető. A lakással már rendelkezők számára is tanácsos lehet ebben a termékben gondolkodni, mivel előbb utóbb felmerülhet a felújítás, a bővítés vagy a korszerűsítés kérdésköre, amire szintén felhasználható a lakástakarék.

Anyagi lehetőségeidhez mérten válassz lakástakarékot a Bankmonitor kalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Bankbetét: lekötések gyarapítása bizonyos időközönként

A havi rendszeres megtakarítás nem minden háztartásban működik, különösen olyan esetekben, ha a bevételek vagy a kiadások valamilyen oknál fogva szezonális jelleget öltenek, vagy egy induló nagyobb összeget csak évente egy-két alkalommal tudnak megtoldani. A megtakarítók ezen csoportja számára lehet megoldás egy olyan lekötött betét, amit a futamidő lejártát követően az addig felhalmozott új megtakarítással kiegészítve köthetnek le újra.

Az ifjú házasok élethelyzetére lefordítva ez azt jelentheti, hogy a szingliként megspórolt pénzüket kiegészítve a nászajándékba kapott összeggel közös megtakarításként elhelyezik egy lekötött betétben. A lakásvásárlásra gondolva bizonyos időközönként kiegészítik az éppen lejáró lekötésüket az újonnan félretett forintokkal és olyan futamidőt próbálnak választani, amely még a lakásvásárlási események felgyorsulása esetén is könnyen likvid eszközre váltható.

Nézd meg, hogy hol kaphatod most a legmagasabb kamatot a megtakarításodra!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés