Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Több milliós kérdés: októbertől változik a CSOK – Téged is érint?

 • 2015-09-26
 • szerző: bankmonitor

Július 1-i bevezetését követően 3 hónap után változik a CSOK. Október elejétől fontos változások jönnek a használt lakás vételére is igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatás szabályozásában. A tét nem kicsi, hiszen egy-egy család számára 500 ezer Ft-tól 3,25 millió Ft-ig terjedhet az állami segítség. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy az októbertől érvényes változásokból melyik kedvező és melyik kedvezőtlen a lakásvásárlás előtt álló családoknak.

Szennyvízcsatorna: szigorítás

A rendelet módosítása értelmében, ha a lakás olyan területen helyezkedik el, ahol ki van építve a csatorna-hálózat, akkor a vissza nem térítendő támogatás (CSOK) kizárólag akkor jár, ha az ingatlan rá van kötve a csatornára. A változtatás egyértelműen szigorító erővel bír: amennyiben valaki pont egy olyan lakást kívánt megvenni, melyben nincs csatorna kapcsolat, de az elérhető, akkor kénytelen lesz több százezer forintért a csatornára rákötni az ingatlant.

Mennyi az annyi? Változik a lakásméret számítása: enyhítés és szigorítás együtt

A CSOK igénybevételénél a megvásárolt lakásnak meg kell felelni – gyermekek számának függvényében eltérő – minimum és maximum méretkorlátnak. A módosítás értelmében változik az alapterület számításának módja: októbertől a fűtetlen helyiségek (kamra, mosókonyha, tároló, gardrób…stb) is beleszámítanak. A változás azoknak kedvez, akiknek gondot okozott a minimum lakásméret elérése és azoknak hátrányos, akik átlag feletti lakásban gondolkodtak.

Ugyancsak az elvárt lakásméretet módosít egy további változás: figyelembe kell venni a minimum lakásméret számításánál azt a gyermeket is, mely után a család korábban már felvett vissza nem térítendő támogatást. A minimális elvárt lakásméretet növeli ez a kitétel, de értelemszerűen a támogatás összegét nem (hiszen a család egyszer már megkapta az adott gyermek után).

Te mekkora CSOK-ra számíthatsz? Használd az alábbi kalkulátort és rögtön megtudhatod:


Hitel és CSOK együtt – a hitel beelőz: nem egyszerűsíti az életet

Ha lakásvásárlásunknál egyszerre kívánunk hitelt felvenni és CSOK-ot is igénybe venni, akkor:

 • először be kell gyűjtenünk a pozitív hitelbírálatot a banktól (hitelígérvény, egy dokumentum arról, hogy megkapjuk a hitelt)
 • majd a hitel folyósítását követően, a lakás vételár kifizetésének utolsó részlete lehet a CSOK

A gyakorlatban mindez akkor jelent problémát, ha nem a hitelt folyósító banktól vesszük fel a CSOK-ot, hanem egy másik banktól (nem minden bank vesz részt a CSOK folyósításában). A fenti módosítással szinte lehetetlennek látjuk, hogy azon bankok hitelt nyújtsanak CSOK-ot igénylőknek, melyek maguk nem vesznek részt a CSOK folyósításban. A bank kockázatát ugyanis érdemben megnöveli az októberi változtatás.

Egy kis pontosítás: ha nem születik meg a gyermek

40 éven aluli házastársak akkor is kaphatnak CSOK-ot, ha nincs gyerekük, de vállalják, hogy 8 éven belül lesz. Az élet azonban sajnálatos módon néha közbeszól: meddőség esetén a korábbi tervekkel ellentétben nem születik gyerek. Ezekben az esetekben igénybe vett CSOK-ot a módosítás értelmében akkor nem kell visszafizetni, ha a házaspár igazolhatóan részt vett legalább öt alkalommal a mesterséges megtermékenyítést szolgáló orvosi beavatkozáson.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

7 Hozzászólás

 • HPAnita 2015-09-28 17:16:31 - Válasz

  Nekünk is a hasznos nem hasznos területtel voltak a gondok !Amit meg szeretnénk venni ingatlant annak 96 négyzetméter ami 3 szoba ,konyha ,fürdő,nappali,kamra,előtérböl áll!A kamra és az előtér nem fűthető akkor ezekszerint okt.2.-átol ez a 2 helyiség is belefog tartozni a hasznos területbe???

 • gouranga73 2015-10-13 14:32:48 - Válasz

  Ha en kulföldön dolgozom a felesegemmel egyutt,es mind a ketten 40 ev felettiek vagyunk.A felesegem nemet, en pedig magyar vagyok.
  A következö evben szeretnenk haza költözni,es 1-2 gyereket vallalni ahol mar a szulok segitsegevel egy 80 m2-es hazat vettunk Hajdusamson környeken.
  A kerdesem: Kulföldi 4eves munkavallalasi szerzödes es tarsadalom biztositast elfogadjak,ha szeretnenk a tetöteret beepiteni vagy böviteni ezt a hazat?
  Valaszukat köszönöm:
  Sandor Istvan

 • gouranga73 2015-10-13 14:37:53 - Válasz

  Ha en kulföldön dolgozom a felesegemmel egyutt,es mind a ketten 40 ev felettiek vagyunk.A felesegem nemet, en pedig magyar vagyok.
  A következö evben szeretnenk haza költözni,es 1-2 gyereket vallalni ahol mar a szulok segitsegevel egy 80 m2-es hazat vettunk Hajdusamson környeken.
  A kerdesem: Kulföldi 4eves munkavallalasi szerzödes es tarsadalom biztositast elfogadjak,ha szeretnenk a tetöteret beepiteni vagy böviteni ezt a hazat?
  Valaszukat köszönöm:
  Sandor Istvan

 • bankmonitor.hu 2015-10-13 14:47:02 - Válasz

  gouranga73 @: a CSOK igénylés feltétele többek között az OEP igazolás, ami azt tartalmazza, hogy az igénylést megelőzően volt 180 napon keresztül folyamatos egészségbiztosítási jogviszonya. Aki külföldön dolgozik, sajnos ilyen igazolást nem tud beszerezni. Gyermeket a CSOK érdekében kizárólag 40 év alatti házaspárok vállalhatnak.

 • bankmonitor.hu 2015-10-14 16:44:49 - Válasz

  HPAnita@: Az októberi módosítás értelmében igen, ezeket is az alapterülethez számolják.

 • jjobbagy 2015-10-20 15:02:34 - Válasz

  Az alábbi cipőben járunk, kérdésem az lenne, hogy tudnánk igénybe venni a CSOK-ot: jelenleg egy lakásban lakunk 2 gyerekkel. Új ház építtetésébe kezdenénk, amihez előbb meg kell vennünk a telket (de ez jelenleg “kivett lakóház, udvar, gazdasági épület” néven fut…és gondolom ez már lakástulajdonnak számít, a telken lévő ház lebontása után kerülne sor az építésre). A meglévő lakást menet közben adnánk el, a tulajdonjog törlésének meg kell történnie a CSOK igénylése előtt. Hogyan lehetne ezt kivitelezni?

 • Kaszap julianna 2016-12-01 15:30:44 - Válasz

  2015 juliusban adtam el a lakasomat. Az eladott lakas arat nem tudom beforgatni. Azt olvastom valahol hogy mar nem kell hasznalt lakasnal sem.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket