Több pénz marad a „sárga csekkesek” zsebében

Több pénz marad a „sárga csekkesek” zsebében
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-20
 

Ráadásul nem is kevés, havi 900 Ft. Átlagosan ennyivel lett olcsóbb a postán a bankkártyás csekkbefizetés mióta a korábbi, költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett ez kártyás vásárlásnak számít. A bankkártyájukat aktívan használó ügyfelek körében olyannyira népszerű a lehetőség, hogy a postai csekkbefizetéshez igénybe vett bankkártya használat intenzitása megduplázódott az elmúlt három hónapban.

1

A postán történő bankkártyás csekkbefizetés a korábbi, igen költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett 2015 nyarától kártyás vásárlásnak számít. Így ha számlavezető bankunk nem számít fel külön díjat a plasztikkal történő fizetésért, akkor a korábbiaktól eltérően, mára extra költség nélkül egyenlíthetőek ki a sárga csekkek.

A Magyar Posta közleményéből kiderül, hogy egy ügyfél átlagosan 3 csekket fizet be bankkártyával egyszerre, csekkenként átlagosan 10.000 Ft értékben. Így ezek egy összegű kiegyenlítésével, átlagosan 900 Ft-ot lehet megtakarítani havonta. Nem beszélve azokról a bankszámlákról, amelyeknél egy ilyen összegű postai bankkártyás fizetésért korábban jóval többet, esetenként több mint 1.500 Ft-ot kellett fizetni.

Nem is csoda, hogy népszerű a lehetőség a bankkártyájukat aktívan használó „sárga csekkesek” körében. Az elmúlt három hónapban ugyanis annyi csekket fizettek be bankkártyával, mint a bankkártyás vásárlási tranzakció bevezetése előtt fél év alatt. Jelenleg az összes csekk csaknem 10 százalékát egyenlítik ki ilyen formában az ügyfelek a postákon, de ez az arány fokozatosan emelkedik – számol be róla a Magyar Posta.

Kétségkívül hatalmas előrelépés volt a Magyar Posta részéről a nyáron megtett lépés, de ne feledkezzünk meg róla, hogy számos elektronikus fizetési mód és eszköz közül válogathatunk, amelyekkel sokkal kényelmesebbé válhat a számlák kiegyenlítése. Ilyen többek között a Magyar Posta mobilalkalmazása is, amellyel QR kód beolvasással egyenlíthetőek ki a csekkek. A teljesség igénye nélkül persze összeszedtünk néhány egyéb kézenfekvő lehetőséget is.

Online bankkártyás fizetés – Több esetben közvetlenül akár a szolgáltató oldalán, vagy egy ún. fizető szolgáltató oldalán (pl.: Díjnet, Távszámla) elérhető ez a lehetőség. Ne feledjük, a bankkártyával történő vásárlás a legtöbb bankszámlacsomagnál díjmentes, így külön költséggel nem jár a számlák kiegyenlítése.

Netbanki utalás – Ha nem szeretnénk az irányítást kiengedni a kezünkből, mert jobb szeretjük magunk eldönteni, hogy az adott számlát mikor fizetjük ki, akkor kézenfekvő bankunk netbanki felületén keresztül esetileg utalni. Ehhez csupán be kell szereznünk a szükséges számlaszámot (vigyázat, nem mindig a csekken szereplőre van szükségünk) és a kapcsolódó adatokat (pl.: szolgáltató pontos megnevezése, közlemény rovat tartalma, stb.) a szolgáltatótól. Annak ellenére, hogy a legtöbb számlacsomagnál ez már díjköteles, a postán történő bankkártyás fizetéssel szemben még így is jelentősen faraghatunk a költségeken. Egyébként vannak olyan bankok is, amelyeknél még segítséget is kapunk a sárga csekkek elutaláshoz: az erre alkalmas menüpontban egy sárga csekk jelenik meg a képernyőn, így magunk elé véve azt csak fel kell töltenünk az azon látott adatokkal és már mehet is az összeg.

Rendszeres megbízások – Ebbe a körbe tartoznak az állandó, fix összegű átutalások, valamint a csoportos beszedések. Ezekkel az automatizált megbízásokkal akár tovább faraghatóak a költségek.
Kíváncsi vagy, hogy melyik számlacsomaggal fizetheted a sárga csekkeket a legkedvezőbb feltételekkel? Keresd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Kíváncsi vagy, hogy melyik számlacsomaggal fizetheted a sárga csekkeket a legkedvezőbb feltételekkel? Keresd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés