Tranzakciós adó emelés hatása: újabb szereplővel bővül a kör

Tranzakciós adó emelés hatása: újabb szereplővel bővül a kör
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-07-03
 

Várakozásunknak megfelelően újabb nagybank döntött a megnövekedett tranzakciós illeték áthárítása mellett. Az eddigi háromfős tábort tegnaptól az Erste Bank erősíti, amely szeptember 2-ától kezdi el számlacsomagjainál a magasabb díjtételeket érvényesíteni.

Tegnap megjelent összefoglalónkban számoltunk be arról, hogy a tranzakciós illeték emelésére irányuló javaslat elfogadásának hatására a Budapest Bank, az MKB és a Volksbank is megemeli egyes számlacsomagjai díjtételeit. Mára bővült a szereplők köre, ugyanis az Erste Bank sem késlekedik tovább, szeptember 2-i hatállyal módosítja kondícióit. Számlacsomagjainál kivétel nélkül érvényesíti a megemelkedett tranzakciós illetéket, egyedül a kártyás fizetések maradnak díjmentesek, valamint egyben az egyéb díjtételek (pl. számlavezetési díj, bankkártya éves díja) is módosításra kerülnek.

Tegnapi gyakorlatunkhoz hasonlóan az Erste Bank számlacsomagjai közül is kiemeltünk egyet, hogy bemutassuk a főbb költségtételek várható változását. A bank esetében választásunk az
Erste SzuperNulla Bankszámlára esett (annak ellenére, hogy a kedvezményes számlavezetésnek feltétele van), ugyanis mind átlagos, mind pedig átlag feletti jövedelem érkeztetése esetén a számla előkelő helyett foglal el a banki ajánlatok rangsorában. Az egyik meghatározó változás sokak nagy bánatára, hogy a pénzérkeztetés feltételének teljesülése esetén sem lesz lehetőség majd ingyenesen készpénzhez jutni a bank saját ATM-eiből, a tranzakciós adó ebben az esetben is fizetendő.

vatozas_a_dijakban2

A hazai bankok átlag alatti profitabilitása miatt egyáltalán nem meglepőek ezek a lépések és további hasonló bejelentésekre számítunk a közeljövőben. A 60 napos jogszabályi korlátból adódóan még a leggyorsabban reagáló bankok is már egy hónapnyi tranzakciós illetékemelést kénytelenek elviselni saját költségük terhére.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés