Új forrás kiskapuk nélkül – vagy mégis?

Új forrás kiskapuk nélkül – vagy mégis?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-05-04
 

A bankok kiemelt kamatot legtöbbször csak az új forrásnak titulált pénzre adnak. De vajon mi is az az új forrás pontosan és milyen szabályok szerint lehet valami tényleg új forrás?

Vajon elég-e, ha elutaljuk a pénzünket egy másik bankba, majd egy-két nap múlva visszautaljuk a számlánkra? A válasz sajnos az, hogy nem. Ugyanis erre a trükkre már a bankok is rájöttek, ezért meghatároznak egy bázisdátumot, amihez képest nézik az állománynövekedést.

Tehát ha volt a bázisdátumon (jellemzően egy két-négy héttel ezelőtti dátumról van szó) a számlánkon egymillió, abból elköltöttünk 800 ezret, majd tegnap érkezett újabb egymillió, akkor sajnos csak 200 ezer a növekmény, ezt köthetjük le új forrásként.

Sőt, nem csak a forintos számlánkat, hanem az összes számlánkat együtt nézik. Tehát ha a 800 ezer forint nem a forintos számlánkról, hanem a devizaszámlánkról, vagy az értékpapírszámlánkról* lett elköltve, akkor is csak 200 ezer forint lesz az új forrás.

Mit lehet mit tenni? Tényleg új forrást kéne keríteni? Talán azt mégsem, átvihetjük pénzünket egy másik bankba új forrásként másik lekötéshez, hiszen új forrásra akciós kamatot sok helyen találunk és nem is rosszakat (Erste – Super betét; Raiffeisen – Könnyen lekötött betét; AXA – Lekötési módozat új forrásra). Mindenesetre, előtte még használjuk „Kiszámoló kalkulátorát”, a pénz felvétele, befizetése és a macera könnyen elvihetik a látni vélt extra hasznot. Összességében pedig jegyezzük meg, a bank elsősorban összes számlánk együttes egyenlegét figyeli és ehhez viszonyítja, hogy valóban új forrást viszünk e a trezorba.

Természetesen, ha a férjnek és a feleségnek is van az adott banknál számlája és a férj elutalja a pénzt a bankon kívülre, majd onnan a feleség számlájára, az már új forrás lesz a feleségnél.


*Az értékpapírok árfolyamának csökkenése viszont nem számít bele az egyenlegbe – tehát ha esik az árfolyam, akkor azt nem kell pluszban befizetni az új forrás kitöltéséhez

Hirdetés
Hirdetés