Újabb meglepetés az ingatlanpiacon – 2019-től nagy változás jöhet

Újabb meglepetés az ingatlanpiacon – 2019-től nagy változás jöhet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-04 Frissítve: 2021-08-06
 

Valószínűleg már senkinek nem okoz meglepetést, ami manapság az ingatlanpiacon zajlik, ugyanis a legtöbb ember a saját bőrén érezheti a lakáspiaci árak meredek emelkedését. Óriási felpörgést tapasztalhattunk az új ingatlanok piacán is, most mégis reális esély van rá, hogy az új ingatlanok építése leáldozik mielőtt még igazán be tudott volna lendülni. Az Alapblog írása éppen ezzel a témával foglalkozik.

A tavalyi lakásáfa 27-ről 5 százalékra való csökkentése egyértelműen fel tudta pörgetni az ingatlanpiaci beruházásokat, hiszen az új építésű lakások így vonzóbb árak mellett találhatnak gazdára. Az áfa-csökkentés hatására jobban megéri az ingatlanok építése és természetesen, így az új ingatlanok ára is valamivel kedvezőbb sávban mozoghat.

Azonban örömben az üröm, hogy az áfacsökkentés 2019 végéig tart csupán, ami azért jelent problémát, mert a legtöbb lakóingatlan beruházás legalább 1,5-2,5 évet igényel a befejezéshez. Márpedig ez azt jelenti, hogy az építkezéseknek mindenképpen be kell fejeződnie 2019-ig, így jó esély van rá, hogy addig a legtöbb szereplő elindítja a projektjeit.  Viszont félő, hogy jövőre már egyre kevesebb projekt indul, és akár nagyot is koppanhat a piac.

Nyilvánvaló, hogy ezen a ponton minden a kormány döntésén múlik, ráadásul több választási lehetőség is adódik számára. Az első lehetőség szerint maradhatnak a jelenlegi feltételek, így a lakásáfa kedvezményes 5 százalékos szintje 2019-ben a tervek szerint megszűnik és ezzel párhuzamosan a lakáspiac is kifullad. A kedvezőbb változat szerint kitolják akár 2-3 évvel is az 5 százalékos lakásáfát és a kedvező hatások révén a piac felfutása akár 2020-21-ig is folytatódik. Az Alapblog „Fog-e pörögni a lakásépítés?” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés