Újabb pofon érheti a lakáshiteleseket?

Újabb pofon érheti a lakáshiteleseket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-15
 

Az újonnan felvett forint lakáshitelek több mint fele komoly kamatkockázattal rendelkezik. Ugyan csábító a legolcsóbb ajánlatok közül választani, de nem szabad figyelmem kívül hagyni, hogy egy ilyen hitel törlesztőrészlete akár 3 havonta is változhat. 3%-os kamatemelkedés hatására pedig több mint 25%-kal növekszik meg egy 20 éves futamidejű hitel havi kiadása. Ha nem szeretnénk, hogy a kamatkockázat legyen a mumusunk, akkor célszerű lehet hosszú távon kiszámítható vagy minél rövidebb futamidejű hitelt választani.

Szomorú, de nem sokat tanultunk a devizahitelesek kálváriájából. Pedig a forint hiteleknél már szó sincs árfolyamkockázatról, ezért sokkal jobban tervezhető a hitelfelvétel. Ennek ellenére az újonnan felvett lakáshitelek fele rendkívül magas kamatkockázattal rendelkezik.

új folyósítású lakáshitel kamatperiódus

Hogy miért veszünk fel többségében mégis ilyen lakáshitelt? Mert olcsó… Illetve most annak látszik.

Egy rövid kamatperiódusú hitel törlesztőrészlete 3, 6 vagy 12 havonta változhat. A gyors átárazódásnak persze megvan a maga előnye és hátránya. Csökkenő kamatkörnyezetben (mint az MNB 3 éves alapkamat vágási sorozata) rendkívül előnyös, hiszen csak néhány hónapot kell várni, hogy olcsóbb legyen a törlesztő.

Azonban eljött a „mélypont”, ennél olcsóbbak már nem lesznek a hitelek. Az út innen már csak felfelé vezet. Ráadásul minél alacsonyabb az induló kamatszint, annál nagyobb mértékben emelkedik a havi törlesztőrészlet egy esetleges kamatemelés következtében. Például egy 60 ezer forintos részlet 5 ezer forinttal lesz drágább, ha 1%-ot emelkedik a kamat, amikor a futamidőből még 20 év van hátra.

kamatemelkedés

Ez ellen kétféleképpen védekezhetünk:

  1. Egyfelől választhatunk rövidebb futamidejű hitelt, amire kisebb hatással van egy jövőbeli kamatemelkedés.
  2. Másfelől dönthetünk úgy is, hogy előre rögzítjük a hitel kamatát 5, 10 vagy akár 20 éves időtávra, azaz a hosszú kamatperiódusú hitel mellett tesszük le a voksunkat.

A nagyobb biztonságért és kiszámíthatóságért cserébe viszont mindkét előbb említett megoldásnak a hátulütője, hogy már a kezdetektől fogva magasabb törlesztőrészletet kell a bank felé fizetni.

Fontos, hogy a hitel kiszámíthatóságát és árát egyszerre kell megvizsgálni mielőtt döntenénk. Számold ki, majd add meg néhány adatod és segítünk a megfelelő lakáshitel kiválasztásban!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A bankok kínálatában jellemzően a rövidebb kamatperiódusú hiteleket találjuk meg. De szerencsére egyre több bank rendelkezik 5 éves vagy annál hosszabb időszakra fix törlesztést biztosító hitellel is. A legnagyobb lefedettséggel az UniCredit Bank büszkélkedhet, őt követi a K&H Bank. A leggyakoribb kamatperiódus a 6 és 12 hónapos, illetve az 5 éves.

bank kamatperiódus

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés