Újabb változás a tranzakciós adóban

Újabb változás a tranzakciós adóban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-10-18
 

Még be sem vezették az Európában (is) egyedülálló tranzakciós adót, máris két ponton is megváltoztatta azt a kormány.

Mindkét pont az újabb emelést hozta maga után.

A pénzfelvétel díját egy ezrelékről három ezrelékre, a banki utalások díját egyről két ezrelékre növelte.
Ez azt jelenti, hogy minden kártyás használatot, utalást, készpénzfelvételt, csekkbefizetést adó fog sújtani.

A magyar átlagfizetés nettó 143 ezer forint, készpénzben jellemzően a kisebb jövedelműek kapják a pénzüket. Ezért valószínűsíthetjük, hogy egy átlagos számlatulajdonos 180 ezer forint körül kap havonta a számlájára.

Amennyiben ezt elkölti, akár kártyával, akár készpénzben felveszi, akkor 360-540 forint adót fog fizetni a tranzakciói után. Egy kétmilliós utalás költsége 4 ezer forint lesz a szokásos banki díjakon felül. Ezek új költségek, az eddig megszokott díjakon felül értendőek.

Mindez mellett a kormány az ígéretei ellenére nem felezi le a bankadót jövőre, ez is a költségek emelésére kényszeríti a bankokat.

A bankok még nem reagáltak az újabb teherre, de biztosra vehetjük, hogy áthárítják az új adót a fogyasztókra. Ezért a következő hetekben figyelje a számlacsomagok változását, ebben segítségére lesz a számlaválasztó oldalunk. Mivel a fenti terhek gyökerestül fogják felforgatni a számlák költségeit, ezért a jelenlegi helyzetben meglátásunk szerint érdemes kivárni a bankváltással, amíg az összes bank ki nem jön az új kondíciós listával.

koltseg

Hirdetés
Hirdetés