MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Új év, új szokások, avagy miért szükséges megtakarítani?

 • 2015-01-12
 • szerző: bankmonitor

Elromlott a tévé vagy a mosógép? Esetleg a kocsit kell szervizbe vinni? A váratlan kiadás sohasem jön jókor. Ilyenkor sokak első gondolata a hitel. Pedig ha előre gondolkodunk, akkor nem kell évekig fizetnünk a nem várt kiadásunkat. A megoldás a megtakarítás! Naponta 170 forint alatti összeget megspórolva egy év alatt fedezni tudjuk ezeket a kiadásokat. Megmutatjuk milyen lehetőségeink vannak pénzt félretenni!

A legtöbbünk megkapta az év első fizetését. Mihez kezdünk vele? Az év elején egyébként is több a kiadás: évfordulós biztosítások, fűtés, stb. És mi legyen az első, amit elkülönítünk a számlánkon? A megtakarításunk! A magyar lakosok többségének ugyanis nincs számottevő félretett pénze: akár már egy 60-70 ezer forintos többletkiadás is romba döntheti a családi költségvetést. Pedig ekkora összeget szinte minden fizetésből össze lehet spórolni! Két dolog kell: naponta valamilyen nélkülözhető kiadásról lemondani (például egy kávé), és az arra fordított összeget nem elkölteni.

Pénzügyi aranyszabály, hogy fizetésünk 10%-át takarítsuk meg. Minden körülmények között. Akkor is, ha jelzálogot törlesztünk, akkor is, ha albérletet fizetünk. Idővel ugyanis ez akkora összeggé duzzadhat, hogy bőven fedezhet egy nagyobb összegű váratlan kiadást. Lássunk egy élő példát!

Vegyük a 150 ezer forintos átlagfizetést. Ennek 10%-a 15 ezer forint lenne, ami egy év alatt 180 ezer forintot jelent. Ha ezt megtakarítási betétben helyezzük el, akkor 2%-os kamat mellett közel 183 ezer forintnyi megtakarításunk lesz. De ne szaladjunk ennyire előre. Ha még nem vált szokásunkká a megtakarítás, akkor elkezdhetjük egy kisebb összeggel is.

Ha havonta csak 5.000 forintot félreteszünk egy évig (naponta kevesebb, mint 170 forint), az több mint 60.000 forintot jelent az év végéig! Ebből pedig már futja egy váratlan kiadásra…

Milyen lehetőségeid vannak a spórolásra?

 • Ha készpénzben kapod a fizetésed, akkor tegyél félre készpénzben! Nem a legoptimálisabb, de több, mint a semmi.
 • Ha utalva kapod a fizetésed, több lehetőség közül választhatsz:
  • Folyószámládon elkülöníted, nem nyúlsz egy bizonyos összeghez. (Vigyáznod kell, hogy véletlenül se költsd el, ráadásul legtöbbször kamatot sem kapsz rá.)
  • Havonta lekötsz bizonyos összeget. (Sokszor pár ezer forintot nem is tudsz lekötni, ráadásul egy évben minimum 12 lekötött betéted lenne, ami különböző időpontokban jár le.)
  • Megtakarítási számlát nyitsz. (Havonta fix összeget átvezetsz egy külön számlára. Nem túl magas kamatokra számíthatsz, de az legalább havonta jár, az egész eddigi befizetett összegre.)
  • Rendszeres megtakarítási programot indítasz, aminek keretében havonta bizonyos összegért befektetési alapot vásárolsz. (Ha hosszú távra tervezel, akkor lehet magasabb várható hozamot biztosító, kockázatosabb befektetést is választani. Figyelni kell a költségekre!)


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Látszik, hogy havonta pár ezer forint megtakarítással nem leszünk milliomosok. Viszont arra elegendő, hogy egy-egy váratlan kiadásra fel legyünk készülve. Illetve, ha már megvan 3-6 havi kiadásunknak megfelelő pénzügyi tartalékunk, akkor akár hosszú távú céljainkat is elkezdhetjük megvalósítani. Ilyen lehet egy lakás vásárlásához az önerő összegyűjtése. Erre pedig a legalkalmasabb termék a lakás-takarékpénztár, a maga több mint 10%-os biztos betéti hozamával!


Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.