MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Vállalati hitelkörkép: hitelek az átlagcég számára

  • 2015-02-10
  • szerző: bankmonitor

A vállalati berkekben nagy népszerűségnek örvendő kedvezményes Növekedési hitel elsősorban azoknak a vállalkozásoknak érhető el, akik teljes mértékben első osztályú adósnak számítanak. De mégis mire számíthatnak a közepesen kockázatos cégek, amelyek igen nehezen, vagy éppen egyáltalán nem jutnak hitelhez ebből a forrásból? Kicsit körülnéztünk a standard banki hitelek piacán és úgy fest, hogy még a legjobb esetben is 6% körüli kamatszinten juthat a vállalkozás tartós finanszírozáshoz, ehhez viszont elengedhetetlen az ingatlan fedezet felajánlása. Átlagosan pedig 7-8% körüli kamatokkal kell számolnunk akár forgóeszköz, akár beruházási hitelt szeretne felvenni vállalkozásunk.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a vállalkozás külső finanszírozáshoz jusson, ha a bankoknál elérhető piaci hitelek felé fordul. A standardizált folyamatoknak köszönhetően jellemzően 50 millió Ft-os hiteligény erejéig az igénylés gyors és egyszerű. A termékek számos esetben szabadfelhasználásúak, így kötöttségek nélkül bármire fordíthatóak. Sőt, megfelelő fedezet (általában ingatlan felajánlása) mellett akár új vállalkozások is igénybe vehetik.

Átmeneti megoldások helyett…

A vállalkozás pénzügyi stabilitásának megőrzésére ideális megoldást jelenthet a forgóeszközhitel. Kifejezetten alkalmas készletek finanszírozására, a késve teljesítő vevőknek köszönhető fizetési nehézségek áthidalására. Több banknál rulírozó formában is elérhető, így a rendelkezésre tartási időn belül szükség esetén akár újra és újra lehívható.

Nagyobb változat érdekében kattints a képre!

Komolyabb tervek esetén…

Eszközök, gépek vásárlásához, korszerűsítéséhez, telephely létesítéséhez vagy a meglévő fejlesztéséhez, bővítéséhez kézenfekvő megoldást jelent a beruházási hitel.

A felmerülő díjak köre jellemzően ennél a hiteltípusnál a legszélesebb, de az egyszeri díjakon túl a legfontosabb itt is a hitel után fizetett kamat, valamint a kezelési költség mértéke.

Nagyobb változat érdekében kattints a képre!

Fontos leszögeznünk, hogy a fenti táblázatok összeállítása során a szigorú értelemben vett standard banki termékek közül szemezgettünk (a bankkal kötött egyedi megállapodás keretében a táblázatban szereplő feltételektől eltérő kondíciókkal is hitelhez juthatunk). Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott finanszírozási formák érhetőek el, a konstrukciók eltérő jellegére való tekintettel a fenti összehasonlításokban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos szintén nem áll módunkban bemutatni.

A 6%-10% körüli kamatszinten rekedt standard piaci ajánlatokkal szemben kétségkívül igen vonzó a Növekedési hitel óriásplakáton megjelenő maximum 2,5%-os kamata. Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy nem mindig és nem minden vállalkozás számára érhető el ez a megoldás, ezért nem éppen ésszerű magatartás a piaci hitelek zsigerből történő elutasítása.

Persze a Növekedési Hitelprogram (NHP) feltételei folyamatos finomhangoláson esnek keresztül, amelyek beváltani látszanak a hozzáfűzött reményeket. Egyre több vállalkozásnak nyílik lehetősége részt venni a programban és egyre inkább nő a kisebb vállalkozások súlya. Ezt a tendenciát pedig a legutóbbi módosítás csak tovább erősítheti, hiszen újfent akár lakóingatlan vásárlása is finanszírozható Növekedési hitelből. 

Az alábbi űrlap kitöltésével máris megtudhatod a választ a legfontosabb kérdésre!

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb,
mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma
kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati
tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen
működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett
hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.