Vállalkozó vagy? Lakáshitelre van szükséged? Erre érdemes figyelned!

Vállalkozó vagy? Lakáshitelre van szükséged? Erre érdemes figyelned!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-24
 

Ma már egy lakáshitelhez nem elegendő az ingatlant felajánlani fedezetként. Ahhoz, hogy hitelt kapjunk, valamilyen jövedelemmel rendelkeznünk kell. Igen ám, de milyen jövedelemmel? És mi a helyzet a cégtulajdonosokkal?

Immár több mint fél éve új szelek fújnak a hitelezésben. Január elsejével a jövedelmek elfogadásával kapcsolatban bekövetkezett változás miatt sok volt a kérdőjel. Mostanra letisztult a kép abban a tekintetben is, hogy melyik bank milyen jövedelmet fogad el. Az alkalmazotti munkaviszonyból származó jövedelmek tekintetében nincs újdonság. De mi újság a vállalkozókkal? Rájuk milyen szabályok vannak érvényben? Ami biztos, hogy jövedelmet minden hitelfelvevőnek igazolnia kell. Természetesen a vállalkozók sem kivételek ez alól. A vállalkozói jövedelmek esetében meglehetősen összetett a kép, ugyanis sok múlik azon milyen adózási kategóriába esik a vállalkozás.

Induljunk a kályhától!

Jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolnunk kell, legyen az egy egyszerű folyószámla hitelkeret, személyi kölcsön, vagy lakáshitel. A mindenkori minimálbér (jelenleg 68.775 forint) megléte alapfeltétel, de nem minden esetben elegendő a kívánt hitelösszeg felvételéhez.

Az egyik legfontosabb követelmény, hogy a jelenlegi munkahelyünkön legalább három hónapos munkaviszonyunk legyen túl azon, hogy a próbaidőnk már letelt és természetesen nem állhatunk felmondás alatt sem. Nem kaphatunk hitelt, ha munkáltatónk – bárki is legyen az – csőd, felszámolás, végelszámolás, vagy végrehajtás alatt áll.

Az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek esetében az igényléséhez az adósnak legalább 180 napos folyamatos biztosítási és NAV által igazolt köztartozás-mentességet kell felmutatnia.

Sokan vannak, akik nem csupán tulajdonosai, de egyben munkavállalói is a cégüknek. A banki elbírálás szempontjából ugyanolyan igazolásokat kell benyújtanunk akkor is, ha közeli hozzátartozónk cégében dolgozunk, mintha mi lennénk a cég tulajdonosai. Sőt! Extra igazolásokra van szükség akkor is, ha nem tulajdonosok vagyunk, de vezető tisztségviselői vagyunk a vállalkozásnak, hiszen ekkor jogosultak vagyunk a cég jegyzésére.

Nézzünk néhány életszerű helyzetet!

Saját társas vállalkozásunk van

A munkáltatói igazoláson és a bankszámlakivonatokon túl szükséges egy előző évi NAV jövedelemigazolás, NAV 0-s igazolás (hogy nincs köztartozásunk) rólunk, mint magánszemélyről és a vállalkozásról is. A NAV igazolásokat elektronikus úton is lekérhetjük, és ha a megfelelő formátumban juttatjuk el a bankhoz, akkor ezt el is fogadják. Ezeken felül még a társasági szerződést is be kell nyújtanunk. Ebből látszik ugyanis, hogy mekkora részesedésünk van az adott cégben.

Közeli hozzátartozó cégében dolgozunk

Bármilyen meglepő, ebben az esetben is pont ugyanazokat a dokumentumokat kell beszereznünk, mintha a saját cégünkben dolgoznánk. Joggal állhatunk értetlenül a feladat előtt, hiszen pont annyi közünk lehet a cégvezető adófizetési moráljához a szüleink cégében, mintha egy vad idegen vállalkozásban dolgoznánk.

Egyéni vállalkozók vagyunk

Hitelezhetőségi szempontból a bankok nem tesznek különbséget társas, illetve egyéni vállalkozás között. Egyéni vállalkozóknak is rendelkezniük kell megfelelő vállalkozói múlttal. A NAV jövedelemigazolásra és a NAV köztartozásmentes igazolásra is szükség lesz.

Néhány nap is számít!

Egyáltalán nem mindegy, hogy éven belül mikor alapítottuk a vállalkozásunkat. Saját vállalkozásból igazolt jövedelemnél elvárás ugyanis, hogy a vállalkozás minimum egy éves legyen és rendelkezzen legalább egy lezárt TELJES üzleti évvel. Vagyis, ha január 10-én alapítottuk a céget, vagy váltottuk ki az egyéni vállalkozói igazolványunkat, akkor arra az adott évre nem tudunk fenti előírásnak eleget tenni, várhatunk még egy évet!

Hány százalékban fogadják el a vállalkozók jövedelmét?

Erre nincs egységes szabály, minden banknál más gyakorlatot követnek. Még az sem mindegy, hogy a cégünk milyen adózási formát választott. Van olyan pénzintézet, ahol az EVA-s jövedelmet nem tudják meghitelezni, a KATA-sokat viszont örömmel fogadják.

A saját cégből származó jövedelem megállapításának módjáról alapvetésként elmondható, hogy mindig a NAV jövedelemigazolást kell alapul venni.

EVA-s (egyszerűsített vállalkozói adó), KATA-s (kisadózó vállalkozások tételes adója) vállalkozások esetén általánosságban elmondható, hogy az adókkal csökkentett árbevétel 1/12 részének a 30- 80%-át veszik figyelembe elfogadható jövedelemként. Elég tág határok között mozgunk!

Érdekes fordulat KATA, EVA ügyben

Már tavaly sem volt egyszerű kiigazodni a bankok gyakorlatában, ami a KATA-s, EVA-s vállalkozásból származó jövedelem elfogadását illeti. A helyzet nem egyszerű mostanság sem. A KATA-s jövedelmek igazolására nem csupán a NAV jövedelemigazolást, hanem a tételes bevételi nyilvántartást is be kell nyújtanunk.

A NAV jövedelemigazoláson egy már eleve csökkentett összeget – jellemzően a bevétel 60%-a – fogunk látni. Azonban ezt az összeget is eltérő módon veszik figyelembe a különböző bankok, saját belső szabályozásuknak megfelelően.

Az EVA-s jövedelmek esetében sok esetben a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeg felét veszik figyelembe és ezt még különböző tételekkel csökkentik.

Ám akad olyan bank is, ahol arra való hivatkozással, hogy az EVA-s, KATA-s, KIVA-s vállalkozók nettó jövedelmet tartalmazó NAV jövedelemigazolást nem tudnak felmutatni, nem hitelezhetőek.

A leírtakból is jól érzékelhető, mennyire bonyolult ezekkel a jövedelmekkel hitelfelvétel esetén számolni.

Magadra ismertél? Adataid megadása után kollégáink felveszik veled a kapcsolatot és segítenek eligazodni a hitelek világában.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés