Válság előtti szinten a lakásárak! Megint nagyot mentek a panelek

Válság előtti szinten a lakásárak! Megint nagyot mentek a panelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-19
 

Hét év után újra átlépte a válság előtti bázisértéket az országos lakásárindex – áll a Duna House idei háromnegyed éves elemzésében. A nominális kiegyenlítődést a fogyasztói árindexszel korrigálva azonban megállapítható, hogy reálértéken még mindig 20%-kal a válság előtti szint alatt vannak az árak. Szeptemberben az előző hónaphoz hasonlóan 11 ezer körüli forgalmat regisztráltak a lakáspiacon, ezzel az év első kilenc hónapjának összforgalma meghaladta a 2009-13 közötti évek bármelyikében mért teljes tranzakciószámot. A budapesti panel index a mélypontjához képest kevesebb, mint két év alatt már 66%-ot ugrott, de a kelet-magyarországi panelárak is meredek emelkedést mutatnak.

Szeptemberben átléptük a válság utáni évek forgalmát

Bár szeptember első felében még valamivel gyengébb volt az érdeklődés, a hónap második felében felpörögtek a lakásvásárlók. Ennek eredményeképpen az év kilencedik hónapjában összesen 10 987 adásvételt regisztráltak, ami nagyságrendileg megegyezik az előző hónap adatával, de 9,23%-kal meghaladja az egy évvel korábbi értéket.

Ezzel együtt háromnegyed év alatt összesen 102 723 lakóingatlan cserélt gazdát, ami meghaladja a válságot követő öt év bármelyikének teljes forgalmát. A 2009-13 közötti időszakban rendre százezer alatt maradt az éves tranzakciószám.

Hogyan alakultak a panelárak szeptemberben?

Az országos panel index egyéves töretlen emelkedést követően szeptemberben újabb 6 százalékponttal került feljebb, a nominális értéken mért 105 pont szintén meghaladja a válság előtti bázisértéket.

Ha Te is lakást szeretnél vásárolni, de nem rendelkezel a teljes vételárral, akkor néhány adat megadását követően megtekintheted a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A fővárosi panel index meredek emelkedése minden korábbi várakozást felülmúlt, a 2013. IV. negyedévében mért 77 százalékpontos történelmi mélypontjáról mostanra nominálisan elérte a 128 százalékpontos értéket. Ezzel az egyedüli olyan index, amely reálértéken is elérte, ráadásul 1 ponttal át is lépte a válság előtti bázist.

panel lakás árak

Látványos volt az ország keleti felében a panelárak emelkedése, ott alig másfél év leforgása alatt 32%-kal került feljebb az index. A hálózat által mért értékesítési adatok alapján a III. negyedévben a középső országrészben vették átlagosan a legmagasabb, 216 ezer forintos négyzetméteráron a panellakásokat, míg a legolcsóbban észak-keleten, átlagosan 120 ezer forintért.

Mennyiért keltek el a téglalakások?

Az országos tégla index 6 százalékpontos emelkedéssel 97 ponton zárt a III. negyedév végén. A fővárosi tégla index kis mértékben erősödött, nominális értéke 115 pont, míg reálértéken 91 ponton áll. Eközben a nyugat-magyarországi indexek változatlan értéket mutattak az előző hónaphoz képest. Az átlagos fővárosi téglaárak Buda északi részén és a Belvárosban is meghaladják a 400 ezer forintot, ugyanakkor Pest északi részén 304 ezer forintos, a déli részén 274 ezer forintos átlagot mértek.

tégla lakás árak

A téglalakásokat – hasonlóan a panelekhez – a közép-magyarországi régióban vásárolták a legmagasabb, átlagosan 302 ezer forintos négyzetméteráron. A Dunántúl nyugati megyéiben 232 ezer forintot, a Dél-Dunántúlon pedig átlagosan 222 ezer forintot adtak a vevők négyzetméterenként. A téglaépítésű lakásokért szintén észak-keleten kellett a legkevesebbet fizetni, átlagosan 116 ezer forintot négyzetméterenként.

Lehet még alkudni?

Lehet, főként az észak-magyarországi régióbank, ahol a legalacsonyabb négyzetméterárak a legmagasabb alkuval jártak együtt. Ott a panelekre 6%, a tégla lakásokra 7%, a családi házakra pedig átlagosan 8%-os alku volt jellemző. Az árlevitel mértéke – vagyis amennyivel az eredetileg elképzelt árat módosítani kellett, hogy a vevők érdeklődését felkeltse az ingatlan – országos átlagban a panel- és a téglalakásoknál 0-2% között volt, a családi házak eredeti irányárából 3-5%-ot kellett faragni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés