Válsz? Így változnak a pénzügyeid!

Válsz? Így változnak a pénzügyeid!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-01 Frissítve: 2021-08-06
 

A házasság többről szól, mint a közös pénzügyek, mégis a válásnál a gyerekek elhelyezése után ez a leghevesebb vitába torkolló téma. Ám még egy gyermektelen pár „csendes”, bíróság által hitelesített válása is tartogathat pénzügyi időzített bombákat. Segítünk, hogy mire figyelj!

1

30 vagy 50% felett az esélyed a válásra

Amióta statisztika létezik, minden harmadik házasság válással végződik Magyarországon. Ha a 90-es évektől figyeljük a trendet, akkor minden második házasság zátonyra fut. Amikor ezeket a sorokat olvasod, valaki a környezetedben válni készül, vagy éppen te magad. (Fontos, hogy szigorúan pénzügyi értelemben vesszük át a válást, és nem jogi értelemben!)

hazassagvalas20160930

Hirdetés

Hirdetés

Számlaügyek

Külön folyószámlával rendelkeztetek

Amennyiben külön számlákkal rendelkeztetek, akkor mindössze annyi a feladatod, hogy a számlaforgalmadra odafigyelj. Fontos, hogy miben állapodtatok meg a volt pároddal. Amennyiben már külön is költöztetek, akkor érdemes átnézned a csoportos beszedési megbízásaid, rendszeres utalásaid. Lehet, hogy még fizeted a volt lakhelyed rezsijét, miközben nem ebben állapodtatok meg.

Közös folyószámlával rendelkeztetek

Abban az esetben, ha közös számlátok volt, akkor első körben külön számlát kell nyitnod. Fontos, hogy ezt a változást minél hamarabb bejelentsd a munkáltatódnak. Nincs annál kínosabb, mint ha a csúnyán véget ért a házasság után még a fizetésed is a volt párod számláján landol…

A legjobb bankszámlát keresed? Kalkulátorunk segít ebben!

Közös megtakarítás

Az, hogy hogyan oszlik meg a közös vagyon, az megegyezés, illetve bírósági döntés kérdése. Azonban nem szabad abba a hibába esni, hogy a megtakarításokkal sokáig nem foglalkoztok. Annál nagyobb a hiba, minél kockázatosabb eszközben tartottátok a pénzeteket. Főként, ha egyedi részvényekben fekszik a pénz.

Ha gyors, „fájdalommentes” válásra készültök, és biztosak vagytok a vagyonmegosztásban, abban az esetben maradhat kockázatos eszközben a megtakarítás. Bár tapasztalatok szerint a megtakarítások egy jelentős része a válási procedúra alatt felhasználásra kerül. Ezért, még ilyen esetekben sem ördögtől való a kockázatos befektetések kockázatmentesre cserélése.

Viszont, ha hosszan elhúzódó válóperre készültök, akkor mindenképpen érdemes (közös megegyezéssel) kockázatmentes eszközökbe csoportosítani az egykor közös pénzt, amíg el nem dől a vagyon sorsa.

Közös hitel

Ne csak a közös vagyonra, hanem a közös hitelekre is gondoljatok!

Ez az egyik legsarkalatosabb pont mind közül. A legtöbb válásnál a legnagyobb vagyontárgy (a ház) is hitellel terhelt. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy az exre hagyják a lakást, a hitellel együtt. Viszont ilyenkor ne felejts el a hitelből is kiszállni! Ugyanis amennyiben adóstársként (vagy készfizető kezesként) a hitelben maradsz, a bank bármikor követelheti rajtad is a kölcsön teljesítését.

Ráadásul könnyen kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy nem marad önerőd egy újabb lakáshitel elindításához. Ilyenkor nem marad más, mint albérlet, amíg az önerő össze nem jön.

Fontos tudnod, hogy a bank nem köteles hozzájárulni egyik vagy másik fél kiengedéséhez akkor sem, ha már jogerős bírósági végzésetek van. Csak úgy tudsz kiszállni a hitelből, ha a volt párod egyedül is hitelképes, vagy másik adóst tud bevonni helyetted, és a bank hozzájárul.

Egyéb szerződések

Lakástakarék pénztári szerződésednél, vagy életbiztosításnál volt párod a kedvezményezett? Nem biztos, hogy ezt továbbra is így szeretnéd hagyni. Fontos átnézni minden meghatalmazást (például széfbérlet, vagy bármilyen befektetési, elfekvő vagy régi számla).

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés