Van megoldás az alacsony kamatok ellen!

Van megoldás az alacsony kamatok ellen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-26
 

A kamatok világszerte egyre lejjebb csúsznak, Európa számos országában már a negatív hozamok sem ritkák. Mit lehet tenni ebben a helyzetben, ha Te mégis gyarapítani szeretnéd a pénzed? Szerencsére van megoldás! Az alábbiakból nem csak azt tudhatod meg, hogy mibe érdemes fektetni a pénzed, hanem annak okát is megismerheted, hogy miért is esnek folyamatosan a kamatok.

Az elmúlt hét egyik legfontosabb gazdasági híre az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése volt: 0%-ra vágták vissza az irányadó kamatlábat.

Könnyen elképzelhető, hogy a megtakarítók jó része nem fogadta töretlen örömmel a hírt, hiszen az alacsony kamatok eddig is épp elég fejfájást okoztak. Pár éve Magyarországon még elég volt bankba tenni a pénzt, és az mindenfajta kockázat nélkül hozott 6-8%-ot. Ma viszont már alaposan meg kell küzdeni az 1-2%-nál alig magasabb hozamokért is.

A magyaroknak nincs okuk a panaszra

A napokban mutattuk be, hogy az állampapírok hozamai alapján a magyar megtakarítóknak valójában nincs okuk a panaszra, hiszen a régió országaiban még ennél is rosszabb a helyzet.

Ezzel együtt természetesen teljesen érthető, hogy az emberek nem akarnak belenyugodni az 1-2%-os fix kamatokba (még akkor is, ha az infláció visszaesése miatt a reál kamatokban nincs is akkora különbség).

Szerencsére erre nincs is szükség. A megoldást pedig a legnépszerűbb kockázatmentes befektetések, az állampapírok jelentik. 

Ezek – többek között – a magyar kormány tevékenységének köszönhetően kiemelkedően magas kamatokat fizetnek, mindezt pedig a teljes körű állami tőke- és hozamgarancia mellett. A rövidebb időtávban gondolkodó megtakarítók például az egy éves futamidejű állampapírral, a Kamatozó Kincstárjeggyel 2,5%-os kamatot érhetnek el jelenleg.

A legjobb befektetési lehetőségeket keresed? Próbáld ki alábbi kalkulátorunkat is!

1

Mit tehetsz, ha még magasabb kamatokat szeretnél?

Könnyen elképzelhető azonban, hogy sokaknak még ez a 2,5%-os kamat sem elegendő. Számukra két lehetőség áll nyitva, amiket kombinálhatnak is:

  • hosszabb megtakarítási időtávot választanak,
  • magasabb kockázatot vállalnak.

Ezek közül mindenki a saját preferenciája alapján döntheti el, melyiket tudja jobban elviselni, a nagyobb veszteség veszélyét vagy azt, hogy hosszabb ideig nem nyúlhat a pénzéhez.

A magasabb kockázatú eszközök között a befektetési alapok jelenthetik a legjobb megoldást, amelyek megvásárlásával profi szakemberek által kezelt komplett portfóliót kaphatsz. Bár itt megjegyezzük, hogy a magasabb kockázatú alapok esetén a hosszabb befektetési időtáv is ajánlott.

Ha pedig a kockázati szint emelése nélkül, csak a lekötési időtáv meghosszabbítását szeretnéd vállalni, szinte biztos, hogy a Prémium Magyar Államkötvényeknél vagy a Bónusz Magyar Államkötvényeknél fogsz kikötni. Ezekkel már könnyen elérhetsz akár 3,8%-os fix kamatot is (BMÁK 2026/N).

A világ legnagyobbjai is szenvednek

Ha pedig arra is kíváncsi vagy, miért volt szükség a folyamatos kamatvágásokra, egészen a 2008-09-és válságig kell visszaásnod. Az összeomlás egyik gyógymódjának számított ugyanis, hogy a jegybankok elkezdték egyre lejjebb és lejjebb szorítani a kamatszinteket, így próbálták élénkíteni a hitelezést, azon keresztül pedig a gazdasági növekedést és az inflációt.

A tervnek azonban a jelek szerint sok helyen csak az első fele sikerült: a kamatszintek történelmi mélységekben tanyáznak, a növekedés azonban csak nem akar beindulni. Az alábbi ábrán például azt láthatod, hogyan nyomta történelmi mélységbe a kamatszintet a világ két vezető jegybankja, az EKB és az amerikai Fed.

Az amerikai kamatszint jelenleg 2,55 százalékponttal, az eurozónáé pedig 2,22 százalékponttal van az átlagos szintje alatt. Tekintve pedig, hogy ezek az átlagok maguk is mindössze 2-3% körüli értékek, talán még jobban érzékelhető a jelenlegi szint mélysége.

Ennek a kamatcsökkentési ciklusnak a részei az MNB folyamatos kamatvágásai is, amelyekkel a magyar alapkamat elérte a jelenlegi 1,2%-os szintjét. Ráadásul további kamatcsökkentések lehetősége is egyre inkább benne van a levegőben.

Az állampapírokban gondolkodó megtakarítóknak éppen ezért érdemes minél hamarabb befektetniük pénzüket, hiszen a hazai kamatszint esetleges további csökkentése előbb-utóbb az állampapírok kamataiban is meg fog látszani. Pont úgy, ahogy az nem is olyan rég a rövid állampapírokkal történt.

Hirdetés
Hirdetés