MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Vég nélkül esik az orosz rubel… Nehogy azt hidd, hogy minket nem érint!

 • 2014.12.16.
 • szerző: bankmonitor

Nincs megállás, percről percre újabb mélypontra gyengül a rubel a dollárral szemben. Az egész előzménye, hogy még tegnap este az orosz jegybank drasztikus mértékű alapkamat emelést jelentett be az árfolyam és az infláció védelmében. Ma reggeltől 17%-ra emelkedett az irányadó kamat a korábbi 10,5%-os szintről. Az orosz fizetőeszköz zuhanása azonban nem csak lokális hatásokkal járt, magával sodorta a régiós fizetőeszközöket, többek között a forintot is.

Végeláthatatlan gyengülésnek indult a rubel: míg egy évvel ezelőtt csak 33 rubelt kellett fizetni 1 dollárért cserébe, addig most már 66-ot is elkérnek érte. Ezek alapján világos, hogy brutális (közel 100%-os) leértékelődésről beszélhetünk. Az orosz fizetőeszköz gyengülésének legfőbb okai:

 • folytatódik Oroszországból a tőkekivonás,
 • az ukrán válság miatt kivetett szankciók,
 • a nyersanyagárak (főkent az kulcsfontosságú exportcikk, az olaj) csökkenése igen érzékenyen érintik a nagy medve gazdaságát,
 • a csökkenő bevételek felbillentik a költségvetést, válaszként pedig a kiadási oldal megnyirbálására lehet számítani.

Az orosz jegybank mindezt nem nézte tétlenül, az árfolyamgyengülés és az infláció megállítása érdekében mindent bevet:

 • devizatartalékait (például dollárt) sem félti felhasználni, ennek eladásával próbálja mérsékelni a rubelre nehezedő nyomást,
 • mára virradóra pedig jelentősen, 650 bázisponttal 17%-ra emelte az alapkamatot (ez idén már a hatodik a sorban), hogy megfékezze a fizetőeszköz zuhanását. (Ez hasonló mértékű emelés, mint a 98-as csőd esetén volt.)

Milyen hatásokkal lehet itthon számolni?

Már a forint árfolyamán is meglátszódott a rubel gyengülése: az orosz hírekre 313 forint felé gyengült az euróval szemben. De milyen hatással lehet a tartósan gyenge forint Magyarországra?

 • Főként devizahiteleseket érintheti pozitívan a gyengülő forint: a devizahitelek forintosítása során alkalmazott 257 forintos svájci frank árfolyam kedvezményes árfolyamnak számít a jelenleg 259 felett tartózkodó kurzushoz képest.
 • A várható hazai inflációt az alacsony olajárak mérséklik, míg a forintgyengülés növeli az importált termékeken keresztül.

Milyen hatással van befektetéseinkre?

 • Amennyiben megtakarított pénzünket eddig is orosz kitettséggel bíró befektetési alapokban tartottuk azok számára nincs jó hírünk: a jelenlegi folyamatok további esést prognosztizálnak. Ráadásul az orosz befektetésünkre negatív hatással van nem csak az orosz tőzsde esése, de a rubel gyengülése is.
 • A zuhanó rubel nincs jó hatással a nagy orosz kitettséggel rendelkező hazai vállalatokra sem, az OTP és a Richter árfolyama is csökken.

Szeretnéd tudni, hogy máshol hogyan alakultak a befektetési alapok hozamai? Használd befefektetési alap keresőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 5,47% 4,39% 6,17% 8,96% 1
  OTP Supra Alap 9,95% 3,65% 6,31% 16,95% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap 3,90% 5,99% 5,95% 15,18% 3
  OTP G10 Euró Alap 0,22% -7,88% -1,80% 6,00% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,39% 3,55% 6,19% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 13,35% 11,94% 9,12% 7,25% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,03% 0,97% 5,27% 4,44% 7
  OTP Trend Alap 15,39% 8,84% 15,70% 13,15% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed.

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló