Vége! Nincs már 4% feletti lakossági állampapír…

Vége! Nincs már 4% feletti lakossági állampapír…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-27
 

Tegnaptól az aktívan értékesített lakossági állampapírok közül legmagasabb kamatot nyújtó mindössze 3,47%-t kínál. Hogyan lehet, hogy a tegnapelőtt még 4,49%-ot fizető Bónusz Magyar Államkötvény 2024/N sorozatának kamata ekkorát essen? Pedig semmi meglepő dolog nem történt, még a kamatozása sem változott a papírnak. „Csak” a kamatbázis lett alacsonyabb, amitől a kamata több, mint 1%pontot csökkent. Most egy évig ekkora kamattal kell beérnie a papír tulajdonosainak, amikor is újra fordulhat a kocka, és akár nőhet is a kamat. Nem világos? Elmagyarázzuk!

Alapeset – fix kamat

A fix kamatozású papírokat mindenki ismeri, megszokta. Ezekben az esetekben már a futamidő elején ismert, hogy milyen kamatot fizet a papír a lejárat végéig. Ha esik, ha fúj, a magyar állampapír fizet. Viszont nem minden állampapírnál tudjuk előre megmondani mekkora kamatot kapunk a futamidő végéig. Csak egy időszakra vonatkozó kamatot lehet meghatározni.

Nem minden állampapír fix kamatozású?!?

De nem ám! A lakosságnak szánt papíroknak mára egy jelentős része a futamidő alatt más-más kamatot fizet évente. Ilyenek a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények. Ám nem kell megijedni a változó kamatozású papíroktól sem! Egyrészt évente mindössze egyszer változik a kamatozásuk, amit egy évre előre fixálnak, másrészt meghatározott képlet alapján változhatnak csak a kamatok. Bónusz Magyar Államkötvény esetében a rövid állampapírok, a tizenkét hónapos diszkontkincstárjegyek (DKJ-k) kamatai felett fizetnek futamidő függvényében 1,25-2,5%pont felárat az adott állampapírok. A Prémium Magyar Államkötvények esetében a kamatbázis az éves átalagos infláció, de minimum 0%, és e felett kínálnak 3-3,5% pontot. Így ezeknél a papíroknál gyakorlatilag egy garantált minimum kamatként lehet felfogni a kamatfelárakat. 

Látható, hogy a Bónusz Magyar Államkötvények esetében hiába ugyanaz a kamatbázis (a rövid állampapírok, a 12 hónapos DKJ-k kamata), mégis különbözőek a kamatbázis értékei. Hogyan lehetséges ez? A titok nyitja a kamat meghatározásának eltérő időpontjában keresendő. Mert hiába mérjük ugyanazt, ha eltérő időben szemléljük, eltérő lehet a mértéke (ebből adódik a változó kamatozás). Viszont a kamatfelárak a futamidő alatt fixek, azaz az évenkénti kamatváltozás nem érhet minket váratlanul. Ha követjük a kamatbázis alakulását, akkor a kamatforduló időpontjában akár mi magunk is kiszámolhatjuk az új kamatot. Sőt sok esetben jobban járunk, mintha egy fix kamatozású papírt választottunk volna.

Fix vs. változó kamatozás

Sokan a fix kamatozású papírokat tekintik a legjobb befektetésnek. Pedig egy-egy hosszabb papírnál, a jelenlegi hozamkörnyezetben bizony jobban járhatunk a változó kamatozással.

Fix kamatozás:

  • futamidő alatt fix, előre rögzített kamata van, éppen ezért,
  • kamatérzékeny (minél hosszabb a papír, annál inkább):
    • ha csökken időközben a piaci kamat, akkor jobban járunk, akár a kamat csökkenésének a sokszorosával ér többet a pénzünk;
    • ha nő a piaci kamat, akkor rosszabbul járunk, akár a kamat növekedésének a sokszorosával ér kevesebbet a pénzünk.

Változó kamatozás:

  • futamidő alatt változó, de előre rögzített képlet alapján évente egyszer változik a kamata úgy, hogy a kamatfelár fix,
  • kevésbé kamatérzékeny (egy év alatt beépül az új kamatkörnyezet):
    • ha csökken időközben a piaci kamat, akkor jobban járunk (többet ér a papírunk), de csak rövid ideig;
    • ha nő a piaci kamat, akkor rosszabbul járunk (kevesebbet ér a papírunk), de csak rövid ideig.

Tehát a jelenlegi extrém alacsony hozamkörnyezetben nagyobb az esélye annak, hogy kamatemelésre kerül sor. Márpedig ilyenkor a fix kamatozású hosszú állampapírok tulajdonosai járnak a legrosszabbul. 1%pont hozamváltozás a fix kamatozású állampapírokra gyakorolt hatása (veszteségünk, vagy nyereségünk mértéke) durván leegyszerűsítve az adott állampapír hátralévő futamidejével egyezik meg százalékban kifejezve. Ha tehát 10 év múlva jár le a fix kamatozású állampapírunk, akkor 1%pontos piaci kamat változás 10% nyereséget, vagy veszteséget fog eredményezni számunkra. Ugyanez az összefüggés a változó kamatozásnál kevésbé erős, nincsenek ekkora kilengések a papír árában, hiszen egy-egy kamatemelkedés vagy -esés legkésőbb egy éven belül beépül a Prémium vagy Bónusz Magyar Államkötvények árába.

Ha neked már nem elég az állampapírok kamata, akkor keres egy hozzád illő befektetési alapot!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés