MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Vigyázz tolvaj! Így védd meg a mobilodat!

 • 2014.05.29.
 • szerző: bankmonitor

Az okostelefon nem olcsó mulatság. A legnevesebb gyártók csúcsmodelljei többszázezer forintért vásárolhatók meg. Nem is csoda, hogy az elmúlt években a tolvajok már nem a pénztárcára, hanem az okostelefon megszerzésére koncentrálnak. Szerencsére elég sok lehetőségünk van arra, hogy megvédjük féltett készülékünket. Lássuk a legfontosabb óvintézkedéseket!

Pontos magyar statisztikák nincsenek arról, mennyi okostelefonnak kél lába egy év alatt. De a Consumer Reports piackutató cég felmérte, hogy az USA-ban 2013-ban egy év alatt 3,1 millió darab mobiltelefont loptak el. Kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Gyanítható, hogy kisebb mértekben ugyan, de ez a helyzet Magyarországon is.

Az ellopott mobilok nagyon értékesek gazdáik számára és nem csak azért, mert egy új készülék beszerzése nem olcsó mulatság. Sokkal fontosabbak a készüléken tárolt személyes adatok, amelyek pótlása sok esetben lehetetlen. Arról nem is beszélve, hogy ha bankszámlánk adatai illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor komoly károkat is szenvedhetünk. Mindezek alapján nem meglepő, hogy az amerikaiak fele akár 500 dollárt is hajlandó fizetni, hogy visszakaphassa féltett telefonját.

Ha telefonod Vodafone RED tarifás és nem tudod megvédeni, a tolvaj korlátlanul ingyen beszélgethet vele!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Ennyit azért nem kell fizetni, ha biztonságban szeretnénk tudni a telefonunkat. Elég egy kis odafigyelés és egy hasznos letölthető alkalmazás! Vegyük sorra, melyek a legbiztosabb módszerek a tolvajok ellen:

 • Kezeld úgy a telefonodat, mint mondjuk a bankkártyádat. Mindenképpen védd PIN kóddal és képernyővédelemmel (ez lehet nyitási minta vagy számkód is)!
 • Írd fel az IMEI számot. (Ezt a *#06# beütésével tudhatjuk meg.) Ennek bediktálásával ugyanis a szolgáltató le tudja tiltani a készüléket.
 • Másold le a fontos adatokat. Erre a legtöbb okostelefonban van program, csak engedélyezni kell a futását.
 • Csak hivatalos áruházakból (App Store, Google Play) tölts le alkalmazásokat. Ezeknél ugyanis alig van esély arra, hogy az ott beszerzett applikációkon keresztül kártékony alkalmazások kerüljenek a telefonodra, amelyekkel bűnözők átvehetik az irányítást a készülék felett.
 • Használj víruskereső alkalmazást az okostelefonodon is. 
 • Telepíts telefonvédő alkalmazást! Az operációs rendszerek gyártói és a nagy vírusírtó programokat készítő cégek is készítenek ilyen alkalmazásokat. Segítségükkel például bemérhető a készülék helyzete, fénykép készíthető a telefon kamerájával, amikor valaki birizgálja a SIM kártyát vagy elüti a PIN kódot.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Intelligens gyomirtás

  A 21. század agronómusa a szoftverfejlesztő: a John Deere traktorgyártó 305 millió dollárért megvette a csupán 2011-ben alapított, Blue River nevű technológiai vállalatot. A cég...

 • RSM Hungary blog

  Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

  Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

 • Pénzkérdés

  Tech óriások írtak nyílt levelet Donald Trumpn

  Többek között a Facebook, az Amazon és a Google is arra kéri az amerikai miniszterelnököt, hogy folytassa Barack Obama DACA-programját, amely az Amerikába illegálisan bevándorló gyermekek védelméről és segítéséről szól. [...] Bővebben!

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul. [...] Bővebben!