Záporoznak a bejelentések – Egyre többek fizethetnek már mobillal

Záporoznak a bejelentések – Egyre többek fizethetnek már mobillal
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-08 Frissítve: 2021-07-01
 

Gombamód szaporodnak azok a bankok, ahol már elérhető a mobilfizetés. A Gránit mellett már az MKB Bank is olyan alkalmazást tesz elérhetővé, ahol a kártyánkat virtualizálhatjuk és a mobilunkkal fizethetünk. Múlt héten a Telenor-Budapest Bank duó jött ki a hírrel, miszerint itt is bevezetik a mobilfizetést, bár ők más technológiát választottak. A következőkben sorra vesszük, hogy mit is kell tudni az újításokról.

A mobilfizetés külföldön viszonylag régóta elérhető, hiszen bármennyire is meglepő, de első verziója már 1997-ben Amerikában elérhető volt. Viszont Magyarországon csak az utóbbi években kezdett meghonosodni ez a technológia. Az ötlet nagyon is egyszerű, a bankkártyánkat valamilyen módon virtualizáljuk a mobilunkban, amit később érintésmentes fizetésre használhatunk. A megvalósítás azonban már nem volt ennyire egyértelmű, még most sem dőlt el pontosan, hogy mi lesz a végső befutó megoldás.

Az biztos, hogy nagy átalakulás előtt vagyunk, mert a korábbi mobiltárcák, amelyhez a bank mellett a mobilszolgáltató közreműködésére is szükség volt, úgy látszik, megújításra szorulnak, az új irányvonal az lehet, amikor egy bank jön ki a saját alkalmazásával, ami képes a bankon belüli kártyákat átalakítani mobilfizetésre is alkalmas virtuális kártyává.

Hirdetés

Hirdetés

Az MKB is kijött a mobilfizetési megoldásával

A sort 2016. szeptemberében a Gránit Bank indította el Gránit Pay néven, az a megoldás, amit ők a MasterCarddal közösen alkalmaztak, első volt hazánkban. Már akkor lehetett arról hallani, hogy mások is hasonló fejlesztésen dolgoznak. Bő fél év kellett és az MKB is kijött egy egészen hasonló fizetési megoldással MKB Pay néven.

A lényeg náluk is az, hogy nincs szükség a mobil SIM-kártyájának a lecserélésére vagy a szolgáltató közreműködésére, egy alkalmazást kell letölteni, és az MKB bankkártyánk virtualizáció után már lehet is használni a mobilt fizetésre. Az előny itt, hogy a fizetéshez szükséges adatok nem a SIM-kártyán tárolódnak, hanem a mobilon és felhő alapon.

Az app feltelepítéshez kell internetkapcsolat, és akkor automatikusan kapunk 10 darab fizetési kulcsot, ami értelemszerűen 10 fizetésre lesz elegendő (nincs szükség netre a fizetésnél). Ha nem akarjuk, hogy gyorsan kifogyjunk a kódokból, akkor a netre kell kapcsolódnunk és akkor ismét megkapjuk az új kulcsokat (maximálisan 10-et).

Az MKB honlapján elérhető gyakran ismételt kérdésekből tudunk tájékozódni az új mobilfizetési lehetőségről. Érdekesség, hogy míg vélhetően a mögöttes technológiai nagyon hasonló a Gránitnál és az MKB-nál is, a fizetés folyamata eltérő:

  • A Gránit Pay-nél, ha feloldjuk a képernyőzárat és az NFC be van kapcsolva, akkor azonnal fizethetünk. 5000 forint felett a bankkártya PIN kódját kéri a rendszer, mintha csak egy normál érintéses fizetés valósulna meg.
  • Az MKB Pay-nél viszont két módszer van, ha az NFC be van kapcsolva. Egyrészt, be kell lépni a mobilfizetési alkalmazásba, ott megadni a hat számjegyű mobil PIN kódot és ezt követően 1 percen belül fizethetünk. Másrészt, megtehetjük azt is, hogy a készüléket tesszük oda a terminálhoz, megadjuk a mobil PIN kódunkat és a készüléket újra hozzáérintjük a terminálhoz.

Nagy különbség még a szolgáltatás ára. A Gránit Pay esetében egyetlen díj merül fel, méghozzá a digitalizált bankkártya havi díja (200 Ft/hó). Aki június végéig digitalizálja a kártyáját, annál ettől a díjtól eltekintenek, méghozzá a számla fennállása alatt teljes egészében. Az MKB Pay-nél két tételt találunk. A virtuális kártya kibocsátásának díja 990 forint lenne, ettől viszont átmenetileg eltekintenek. A mobilfizetésre használt bankkártyának az első évben nincs díja, viszont a 2. évtől éves alapon 1990 forint a díja.

Fontos tudni, hogy virtuális kártyaként értelmezik azt is, ha a plasztikkártyát az alkalmazáson belül virtualizáljuk. Ergo nem igénylünk új kártyát, egyszerűen integráljuk a banki mobilfizetési alkalmazásba.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

A mobiltárcák új erőre kapnak?

Múlt héten egy másik bank, a Budapest Bank jelentette be, hogy a Telenorral közösen a Telenor Wallet alkalmazást kibővítették az érintéses fizetéssel. A mobilszolgáltató ügyfelei már korábbról ismerhetik a Telenor virtuális pénztárcáját. Korábban az volt a nagy előnye a pénztárcának, hogy az internetes fizetést megkönnyítette, mostantól viszont már akár a mobilunkat is használhatjuk fizetésre a sarki ABC-ben.

Igen ám, de fontos tudni a következőket:

  • akkor tudjuk a szolgáltatást igénybe venni, ha két feltétel egyszerre teljesül, vagyis vagy Budapest Bank és Telenor ügyfelek is vagyunk egyszerre, vagy Telenor ügyfelek vagyunk és a Budapest Bank fizetési számláját (Telenor MobilPass fizetési számla) is igényeljük kötelezően
  • el kell menni a kijelölt Telenor üzletekbe, vagy egy Budapest Bank fiókba, hogy aktiválódhasson a szolgáltatás, ugyanis speciális NFC képes SIM kártyára van szükség
  • a Budapest Banknál kártyával rendelkezők a saját kártyájukat mobilfizetésre is használhatják (virtualizálhatják), viszont külsős ügyfeleknek Telenor MobilPass számlát kell nyitniuk
  • utóbbihoz rendelt kártya prepaid kártyaként funkcionál, vagyis amit ráutalunk, azt költhetjük el
  • a Telenor MobilPass fizetési számlának az első három havi számlavezetési díja nulla forint, azt követően a tarifa 490 forint havonta
  • a mobilfizetés kipróbálásának támogatása céljából a Budapest Bank 1000 forintot utal a Telenor MobilPass fizetési számlára

Az mindenképpen pozitív, hogy több bank ügyfelei számára is elérhető lesz a mobilfizetés a közeljövőben, de mint az a Gránit és az MKB eltérő fizetési folyamata is jól mutatja, más és más az elképzelés a biztonságról. Az is egyre nyilvánvalóbb, hogy egy ilyen szolgáltatásnak is van ára, amit egy idő után valamilyen formában, de nekünk is meg kell fizetni. Bár, ha hajlandóak vagyunk kompromisszumot kötni, akkor akár ezt is megspórolhatjuk.

Egyelőre nem tudjuk, hogy mivel jöhetnek elő a mobilszolgáltatók. A Telenor az első a sorban, aki felfedte lapjait. A Magyar Telekom április 1-től szüntette meg a Mobiltárcáját, de már bejelentették, hogy még ebben az évben előrukkolnak a helyettesítő szolgáltatásukkal. A Vodafone Wallet április 28-án szűnt meg, itt még nem tudjuk, mi lehet a következő lépés. Utóbbi két lépés azért sem véletlen, hiszen az OTP Bank a MasterCard Mobil PayPass kártyáját április elsején megszüntette, és a kártyák azóta használhatatlanok, márpedig a Telekom és a Vodafone szolgáltatása is csak ezzel a kártyával volt elérhető.

Hirdetés
Hirdetés