Hogyan változik 430 ezer katás vállalkozó hitelfelvételi lehetősége januártól?

Hogyan változik 430 ezer katás vállalkozó hitelfelvételi lehetősége januártól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-03
 

A több mint 430 ezer katás vállalkozó életére lehet komoly hatással az, hogy 2021-től ugyanazon felek közötti számlák esetében a 3 millió forint feletti részre 40%-os elvonás lesz érvényes. Bár a plusz terhet a kifizetőnek kell majd megfizetnie, borítékolható, hogy a cégek egy része nem fogja vállalni az ezzel járó plusz terhet, ez viszont befolyásolja az adott vállalkozó hitelhez jutási lehetőségeit, de akár az is megtörténhet, hogy nem lesz többé hitelképes. Éppen ezért a Bankmonitor.hu szakértői szerint az érintetteknek érdemes lehet akár még idén lépniük, ha például lakáshitelt szeretnének.

Legyen szó egyéni vállalkozóról vagy magánszemélyről, hitelezhetőség szempontjából kulcsfontosságú az igazolt jövedelem nagysága, hiszen ez határozza meg az igénylő által vállalható hiteltörlesztők maximális összegét. Az úgynevezett adósságfék szabály szerint félmilliós nettó jövedelem alatt a jövedelem legfeljebb 50%-át lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg félmilliós vagy ezt meghaladó bevételnél 60% a plafon. Éppen ezért lesz érdekes az egyazon felek közötti számlázások 3 millió forint feletti részére kivetendő 40%-os elvonás, hiszen ha ennek hatására bármilyen okból csökken az egyéni vállalkozó bevétele, akkor ez kihat majd az általa felvehető hitel maximális összegére is. Ennek ellenére a Bankmonitor szakértői egyelőre azt tapasztalják, hogy a bankok „előre” nem szigorítottak, vagyis a katás jövedelmekkel most is hasonlóan számolnak, mint korábban.

Hirdetés

Hirdetés

Így számolnak a katás jövedelmekkel a bankok

A katás adózók jövedelme speciális eset, így a bankok mindig másképpen kezelték, mint a munkavállalói jövedelmeket. A katásoktól minden esetben bekérik az előző lezárt évről szóló NAV jövedelemigazolást, amelyen az elmúlt esztendő bevételeinek 60%-a szerepel. Vagyis, ha a vállalkozó az adott évben 10 millió Ft értékben számlázott, akkor 6 millió Ft/év lesz az összjövedelme, amit ha elosztunk 12-vel, akkor az 500 ezer Ft havi nettónak felel meg.

A bankok azonban nem egyformán fogadják el a katás jövedelmet lakáshitel, egy autóhitel, de még Babaváró hitel esetén sem, ami a hitelképesség szempontjából rendkívül fontos:

– Vannak bankok, amelyek a NAV igazoláson szereplő teljes jövedelmet elfogadják, vagyis ez alapján határozzák meg a bevállalható maximális hiteltörlesztő összegét. Az adós szempontjából ez a legszerencsésebb, hiszen a fenti példát alapul véve így akár 300 ezer Ft hiteltörlesztő is bevállalható.

– Más bankok szigorúbbak: a havi kata adó befizetések összegével – havi 25 ezer, 50 ezer vagy 75 ezer forinttal – csökkentik a NAV igazoláson szereplő jövedelmet, majd ez alapján számítják ki a maximális havi törlesztő nagyságát. Ez a példánk esetében egyben azt is jelenti, hogy a nettó jövedelem a félmilliós határ alá csúszik, így a jövedelem/törlesztő arány már csak 50% lehet.

– Olyannal is találkozni azonban, amikor a bank nem csökkenti a kata adó összegével a NAV igazoláson szereplő jövedelmet, viszont annak 80%-ával számol csak. Ez a példánkban szereplő vállalkozó esetében viszont már csak 400 ezer forint nettó jövedelmet jelent.

A banki gyakorlat tehát nagyon nem mindegy, már csak a kisvállalkozók hitelképessége miatt sem!

Szigorúbb elbírálás a koronavírus járvány kitörése óta

Bár a bankok a katás egyéni vállalkozók jövedelmével jelenleg a korábban megszokott módon számolnak, számos szigorításra is fel kell készülnie a hitelt felvenni szándékozónak.

Általános gyakorlat a bankok részéről, hogy míg korábban megelégedtek az előző lezárt évről szóló NAV jövedelemigazolással, valamint a köztartozás-mentesség igazolásával, ma már azt is ellenőrzik, hogy van-e jelenleg bevétele a vállalkozónak. Érthető, hiszen a 2019-es év még „békeidőnek” számított, így egyáltalán nem biztos, hogy aki akkor prosperált, annak most is van forgalma. Ehhez bankszámlakivonatot, számlákat és pénztári bizonylatokat kérhetnek be, de olyan bank is van, ahol a vállalkozónak írásban be kell mutatnia a tevékenységét, hogy a bank lássa, a jelen helyzetben is működőképes az üzleti modell.

Vannak bankok, amelyek bizonyos tevékenységi köröket – itt a fő tevékenységi kör TEÁOR számát nézik – egyáltalán nem hiteleznek jelenleg, így ha ilyen vállalkozás igényelne náluk hitelt, az biztosan kikosarazásra számíthat.

Olyan pénzintézetet is találni, amelyik most kizárólag jövedelemérkeztetés vállalásával hitelez, ám mivel ez egy egyéni vállalkozó esetében – legyen az akár katás – nem megoldható, ők itt eleve nem számíthatnak sikerre.

A Bankmonitor szakértői szerint személyi kölcsön igénylésekor arra kell felkészülni, hogy a vállalkozók többnyire nem kapják meg a lehetséges maximális hitelösszeget, inkább 4-5 millió Ft-ra számíthatnak.

Milyen hatással van a hitelképességre, ha valaki felhagy a katázással?

  • Amennyiben egy katás vállalkozót 2021-től munkaviszonyba alkalmaznak tovább, akkor három teljes hónap munkaviszony meglétét követően, az esetleges próbaidő lejártával, vagyis legkorábban áprilistól igényelhet ismét hitelt. Esetében a nettó jövedelme alapján határozzák majd meg a vállalható hiteltörlesztő maximumát, a korábbi katás bevételei ebből a szempontból nem számítanak majd.
  • Ha egy vállalkozó úgy dönt, hogy az új feltételekkel nem éri meg számára tovább katázni, akkor természetesen választhat más adózási formát magának. Ha ez nem jár a cégforma módosításával – például továbbra is egyéni vállalkozó marad, csak kata helyett szja szerint adózik –, akkor ez nagy valószínűséggel nem jelent majd problémát. A bank ebben az esetben is bekéri majd persze az előző lezárt évről szóló jövedelemigazolást, valamint az utolsó néhány hónap bankszámlakivonatait, amiből láthatja, hogy jelenleg is van bevétel.
  • Egészen más a helyzet akkor, ha egy vállalkozás egyben cégformát is vált, például egy korábban katázó egyéni vállalkozó szja-s kft-ként működik tovább, mert adózási szempontból ezt találja optimálisnak. A cégforma váltást ugyanis szinte minden bank úgy kezeli, mintha új céggel lenne dolga, így egy teljes évet várnia kell majd ahhoz, hogy ismét hitelképes legyen.

Várjunk, vagy igényeljünk hitelt még 2020-ban?

Az biztos, hogy most rendkívül bizonytalan, a bankok milyen feltételekkel hiteleznek 2021-ben, de annak kicsi a valószínűsége, hogy lazítani fognak a feltételeken. Illetve azzal is számolni kell, hogy ha most igényel egy katás vállalkozó hitelt, akkor a NAV jövedelemigazolásán még a 2019-es bevételei szerepelnek majd, míg ha kivár, akkor a 2020-as számok alapján állapítják meg a jövedelmet.

Vagyis, ha az idei év rosszabbul alakul, érdemes lehet azonnal lépni, ám azt tudni kell, hogy a bankok be fogják kérni az elmúlt hónapok bankszámlakivonatait. Amennyiben a számlakivonaton némileg kisebb bevétel szerepel, mint a tavalyi átlag volt, akkor ez nem jelent feltétlenül problémát, ám akinek nincs bevétele, vagy akár szünetelteti a vállalkozását, az biztosan nem jut most hitelhez.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés