Az ötéves rémálomnak vége – Tovább vásárolhatjuk az állampapírokat

 • 2016.11.08.
 • szerző: bankmonitor.hu

Elég sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy mind a három hitelminősítőnél befektetési ajánlott kategóriába kerülhessünk, de pénteken ez is bekövetkezett. A kötvényalapok tulajdonosai örülhetnek a hírnek, de az állampapír vásárláson gondolkozóknak sem kell tartaniuk a kisebb hozamoktól. A lakossági állampapírokra más szabályok érvényesek, amit jól mutat, hogy a Kamatozó Kincstárjegy négyszer akkora kamatot fizet, mint egy átlagos lekötött betét.

Örömteli felminősítés

El lehetne vitatkozni azon, hogy az utóbbi években valóban indokolt volt-e továbbra is bóvli kategóriában tartani az ország hitelbesorolását, azonban most már nincs miről beszélni, hiszen a három nagy hitelminősítőnél mind visszakerültünk a befektetésre ajánlott kategóriába. A sorban az utolsó a Moody’s volt, pénteken jelentették be, hogy mi is megkapjuk a befektetési kategóriát. Májusban a Fitch, míg szeptemberben az S&P döntött úgy, hogy kijár nekünk a felminősítés.

Hosszú utat tettünk meg ezidáig, 2011. novembere és 2012 januárja között gyorsan lehullott a hitelminősítésünk a bóvli kategóriába, vagyis közel 5 évet kellett várni, hogy a rémálom véget érjen. Az időszak első felében valóban nagyobb eladói nyomás jelentkezett, a magyar kötvényeket a nemzetközi befektetők jelentős mértékben eladták, viszont sikerült ezt az időszakot átvészelni. Többek között azért is, mert voltak olyan szemfüles befektetők, akik jó sztorit láttak Magyarországon (a Franklin Templeton, akit Magyarország megmentőjeként is szoktak emlegetni), valamint a hazai lakossági megtakarítói kört is sikerült aktivizálni.

Mindentől függetlenül az határozottan kedvező fejlemény, ha a befektetési kategóriába esik az ország, hiszen a legtöbb külföldi befektető célpontok keresésénél ezt nézik meg először. Sőt több alapkezelőnél is meg van adva, hogy olyan országban vásárolhat csak kötvényeket, amely a három hitelminősítő közül legalább kettőben ajánlott befektetésre. Ilyen szempontból már nem feltétlenül jelenthet nagy hatást a Moodys lépése, vélhetően aki vásárolni akart, az már megtette, bár lehet még tartalék, ami a hozam csökkenését hozhatja el.

A lakossági állampapír még mindig jó üzlet

Minden ilyen eseményt két oldalról értékelhetünk. Egyrészt, akinek van kötvénye, az vélhetően rövid távon jól jöhet ki a hozamok esetleges csökkenéséből. Másrészt viszont, aki most vagy a közeljövőben szeretne vásárolni, az rosszabbul járhat, mert kisebb hozam mellett vásárolhatná meg a kinézett kötvényeket.

Nagy szerencse, hogy a magyar kötvényeknél van egy kivételezett kör, a lakossági állampapírok köre, ahol hosszú idő óta nem mozdult a kamatozás. A Kamatozó Kincstárjegyek óriási népszerűségnek örvendnek, 2016. májusa óta stabilan a kamatozásuk 2,25%-on áll. Nem véletlen a keresettségük, mert egy hagyományos Diszkont Kincstárjegy éves alapon 0,5%-ot fizet, ahogy egy mezei lekötött betét is.

kamatozo161107Sejtésünk az, hogy ezen a téren nagy változásra nem lehet számítani, sőt, ha irányt kellene mondani, akkor több indokot mondhatunk a kamatozás növelése irányában. Jövőre már 2,3%-os inflációval számol a jegybank, vagyis változatlan feltételek mellett nem lesz reálhozam a Kamatozó Kincstárjegyen.

Ma is találhatunk olyan lakossági állampapírt, ami azért magasabb hozammal kecsegtet. Jelenleg a 2026-ban lejáró Bónusz Magyar Államkötvény fizeti a legmagasabb kamatot, 3,36%-ot. Már több ízben is letettük a voksunkat a Bónusz papírok mellett, hiszen gyorsan követi a kamatozásuk a piaci eseményeket és a tapasztalatok szerint emelkedő infláció mellett a Prémiumokat meg tudják majd előzni.

A végső következtetésünk az, hogy aki a biztonságot tartja a legfontosabbnak, az nyugodtan vásárolhatja tovább a lakossági állampapírokat, a megbízhatóságukra most sem lehet panasz. Sokszor olvashatjuk, hogy azért vigyázni kell a kötvényekkel, mert ha emelkednek a hozamok, akkor rövid távon veszteséget is elszenvedhetünk. Szerencsére a lakossági állampapírok ez alól kivételt képeznek, itt az kincstári árfolyamjegyzés számít. A lejáratig megtartva a papírokat biztosan megkapjuk a nekünk járó hozamot, és lejárat előtt eladva is számíthatunk legalább egy kis profitra.

Saját elvárásodhoz illő állampapírt keresel? Vagy csak a legmagasabb hozam érdekel? Esetleg euróban szeretnéd fialtatni a pénzed? Akkor nem kell tovább keresned, mert a kalkulátorunk minden főbb kérdésedre választ ad!

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.