Betöltés

10 éve fut, 8%-ot hoz: ez a Concorde VM

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-22

Az abszolút hozamú alapoknál hatalmas szerepe van annak, hogy az alap a lehető leghosszabb sikeres múlttal rendelkezzen. Hazánk egyik legrégebb óta futó abszolút hozamú alapja, a Concorde VM, ami a sikeresség követelményének is maradéktalanul megfelel. Bár az elmúlt két évben némiképpen megtorpant az alap teljesítménye, ezzel együtt is átlagosan 7,9%-ot hozott éves szinten az elmúlt 10 év során. Hogy milyen befektetési stratégiát folytat az alap, és mikor lehet jó választás ebbe fektetni, kiderül az alábbiakból.

Az abszolút hozamú alapok hazánk egyik legnépszerűbb befektetési alapjainak számítanak. Ezeknek egy különleges jellemzője, hogy a befektetési döntéseket gyakran 1-2 ember hozza meg. Az alapok hozama tehát az ő befektetésekkel kapcsolatos tehetségüket, hozzáértésüket tükrözi és persze némileg a szerencséjüket is.

Az abszolút hozamú alapoknál tehát hangsúlyozottan igaz, hogy csak kellően hosszú múlttal rendelkező alapot szabad választani. Ha egy abszolút hozamú alap hosszú időn keresztül jól teljesített, azt jelenti, hogy sokféle piaci helyzetben helyt tudott/tudtak állni a befektetésekért felelős szakember/szakemberek.

Az abszolút hozamú alapok tekintetében a Concorde Alapkezelő kiemelkedik a hazai mezőnyből. A Concorde legrégebb óta futó alapja pedig a Concorde VM, ami több mint 10 éve működik. Nem is akárhogy, hiszen az alap ezen az időtávon átlagosan évi 8%-ot tudott teljesíteni. Hogy hogyan működik a Concorde VM, és milyen teljesítményt nyújtott az utóbbi időben, kiderül az alábbiakból.

Szeretnéd megtalálni a legjobb abszolút hozamú alapot? Add meg elérhetőségeidet, szakértőnk felhív, és segít megtalálni a leginkább hozzád passzoló alapot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mit kell tudni a Concorde VM-ről?

Az alap mögött két szakember áll: Makara Tamás, a Corvinus Egyetem docense, illetve Faragó Ferenc. Faragó Ferenc bölcsész végzettségű szakember, aki bár kerüli a nyilvánosságot, írásait bárki nyomon követheti a vakmajom.hu oldalon, ahol ezen a becenéven publikál. Itt napi rendszerességgel foglalkozik a gazdaságot érintő, illetve annál is tágabb területet lefedő témákkal.

Az alap befektetései kapcsán érdemes kiemelni, hogy az abszolút hozamú alapokhoz hasonlóan a lehető legtöbb féle eszközbe fektethet. Ezek lehetnek bankbetétek, kötvények, részvények, devizák, nyersanyagok stb. Ezeken túl pedig további érdekesség, hogy az alap nem csak az árfolyamok emelkedéséből, hanem azok eséséből is profitálni tud.

Az alap stratégiájának része továbbá, hogy amennyiben pillanatnyilag nem lát nagyobb lehetőségeket a piacon, akkor kockázatmentes eszközökbe vonul vissza. Így amint újra felbukkan egy gyümölcsözőnek tűnő befektetés, a kockázatmentes eszközöket eladva tud beszállni abba. Az alap ennek ellenére semmiképpen sem nevezhető kockázatmentesnek. Éppen ezért azoknak ajánlott, akik a megtakarításra szánt pénzükről 2,5-3 évre le tudnak mondani.

Ugyancsak fontos megemlíteni az alap költségeit is. Az alapba fektetett pénzt éves szinten 1,8%-nyi folyó költségek terhelik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a befektetések hozama például 4,8% volt, az alap befektetői csak 3%-ot (4,8 – 1,8 = 3) kapnak. Az abszolút hozamú alapok többségéhez hasonlóan az alap teljesítménydíjat is felszámol, ami egy előre meghatározott hozam fölötti teljesítmény 20%-át teszi ki. (A VM referencia indexe a rövid állampapírok által alkotott RMAX index.)

A 2009-es év során például a befektetők 23,09%-os hozamot kaptak a költségek levonása után. Az alapdíj levonása előtt ez 24,89% (23,09 + 1,80 = 24,89) volt. Mivel pedig az RMAX index abban az évben 10,7%-ot emelkedett, teljesítménydíjat is felszámoltak. A hozam RMAX fölötti része költségek után 14,19% (24,89 – 10,7 = 14,19) lett, ez alapján könnyen kiszámítható, hogy az alap befektetéseinek teljesítménye költségek levonása előtt 28,44% volt.

Milyen teljesítményt mutatott?

Az alap tíz éves teljesítményéről fentebb már szó esett, érdemes azonban megnézni rövidebb időtávokon is. Bár a rövidtávú teljesítmény egy hasonló alapnál nem mond sokat, érdemes kiemelni, hogy az alap az elmúlt 3 hónapban 3%-ot hozott. Ezzel a VM volt a Concorde legjobban teljesítő alapja ezen az időtávon.

Nem hagyhatjuk említés nélkül azt sem, hogy az alap az elmúlt egy év alatt 0,6%-os mínuszban van, bár három éves időtávon azonban már közel 4%-os éves átlagot mutat. Nem lehet nem észrevenni, hogy 2014 eleje óta megtorpant az árfolyam emelkedése, és inkább csak oldalazás tapasztalható. A szép 3 éves teljesítmény is inkább a jól sikerült 2013-as évnek köszönhető.

concorde vm árfolyam

Miért lehet jó választás az alap?

A világ gazdasága éppen nagy változás előtt áll. Az elmúlt években nem volt igazán nehéz jó teljesítményt elérni, mert szinte mindennek emelkedett az árfolyama. A tőzsdék természetüknél fogva hullámzó teljesítményt mutatnak, minél hosszabb ideig tart egy felívelő periódus, annál valószínűbb, hogy közel van már egy újabb esés. A tőzsdék 2009 óta szinte szakadatlanul emelkednek a világban, így a Bankmonitor úgy véli, napról napra közelebb vagyunk a következő korrekcióhoz. Nem állítjuk, hogy a küszöbön áll egy összeomlás, de érdemes nyitott szemmel járni és óvintézkedéseket tenni.

Ilyen bizonytalan időkben a sokat látott és tapasztalt szakemberekre van a legnagyobb szükség. A Concorde VM mögött álló szakemberek már bizonyították a rátermettségüket többféle piaci környezetben is. Erre jelent bizonyítékot, hogy még a válság idején is szemrevaló eredményeket értek el, 2008-ban 6,65%-os, 2009-ben pedig 23,09%-os éves hozammal.

Concorde VM hozamok

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 éve fut, 8%-ot hoz: ez a Concorde VM

2015. 11. 22.

Az abszolút hozamú alapoknál hatalmas szerepe van annak, hogy az alap a lehető leghosszabb sikeres múlttal rendelkezzen. Hazánk egyik legrégebb óta futó abszolút hozamú alapja, a Concorde VM, ami a...

Mibe fektessek? Konkrét javaslatok

2014. 10. 31.

A bankbetétekből kiábrándult átlagember nehezen igazodik el a befektetések összetett világában. Legtöbben addig eljutottak, hogy váltani kell, de a következő lépésben bizonytalanok. Nekik szeretnénk segíteni új sorozatunkkal, melynek célja, hogy...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.