10+1 félreértés a Babaváró hitellel kapcsolatban

10+1 félreértés a Babaváró hitellel kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-23 Frissítve: 2020-01-30
 

Ugyan a Babaváró volt az idei év egyik legnagyobb durranása – várhatóan 2020-ban is jelentős lesz az igénylők száma – szakértőink tapasztalata alapján továbbra is számos féleértés és tévhit kering a konstrukcióval kapcsolatban. Tisztázzuk az összes kérdéses pontot.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott hitel, melynél az igénylők a futamidő végéig kamatmentességben részesülnek, ha az első 5 évben legalább egy gyermekük születik. Sőt a második és harmadik baba érkezésekor a fennálló tartozás is – részben vagy egészben – elengedésre kerülhet.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy bevezetését követően – 2019.07.01-től – a konstrukció nagy népszerűségnek örvend. Ugyan számos fórumon lehetett tájékozódni a konstrukció részleteiről, szakértőink szerint még mindig rengeteg tévhit él a köztudatban a Babaváróról.

Hirdetés

Hirdetés

1. Ha egy bank elutasított, akkor már nem vagyunk jogosultak a Babaváróra

Ez abban az esetben igaz, ha a kérdéses bank valamilyen jogszabályi feltétel alapján utasította el kérelmünk. Ha viszont saját egyedi hitelezési, bírálati feltételeinek nem feleltünk meg, akkor még próbálkozhatunk sikerrel egy másik banknál. Szakértőink több hasonló esetben tudtak is segíteni a babavárót igénylő fiatal páoknak.

2. Ha egy gyermekünk születik, akkor a hitel garantáltan kamatmentes marad a futamidő végéig

Ha a futamidő első 5 évében gyermekünk születik, akkor valóban kamatmentes lesz a babaváró, de ezt a kamatmentességet elveszíthetjük. Ha később elválunk párunktól, külföldre költözünk, vagy egyikünk háztartásában sem él már a gyermekünk, akkor a hitel piaci kamatozásúvá alakul át. Sőt bizonyos esetekben még az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

3. Akár a minimálbérre is megkaphatjuk a maximális 10 millió forintot

Ez elvileg elképzelhető lenne, hiszen a 10 millió forintos kölcsön induló kamatmentes törlesztőrészlete 45 834 forint – 20 éves futamidő esetében -, melyhez a jogszabályi jövedelmi korlátok (JTM) alapján elég lehet a minimálbér. Ugyanakkor szakértőink tapasztalata az, hogy ez a bankok többségénél nem lenne elégséges a maximális hitelösszeghez.

A hitelintézetek egy része nem az induló kamatmentes törlesztőrészlettel számol jövedelmünk terhelhetőségének megállapításakor, hanem a normál, piaci kamattal kalkulált fizetési kötelezettség összegével – mely 10 millió forint hitelösszegnél 77 552 forint az állami kezességvállalási díjjal együtt. Így már nem kaphatjuk meg minimálbérre a maximális hitelösszeget.

4. Ha babát várunk könnyebben kapjuk meg a hitelt

Korábban említettük, hogy több bank a normál kamattal kalkulált törlesztőrészlettel számolja ki jövedelmünk terhelhetőségét. Logikusnak tűnik, hogy ezek a hitelintézetek már a kedvezőbb kamatmentes törlesztővel kalkulálnak, ha babát várunk, hiszen a hitel – nagy valószínűséggel – a teljes futamidő alatt kamatmentes marad.

Ez néhány banknál igaz is, azonban sok esetben hátrányként élhetjük meg a terhességet Babavárónál. Több bank ugyanis nem, vagy csak korlátozottan számol a terhes kismama jövedelmével. Vagyis a házaspár egyik tagjának fizetését részben vagy egészben nem veszik figyelembe.

5. Ha babát várunk nehezebben kapunk Babavárót

Az előző pont alapján arra következtethetnénk, hogy a gyermeket váró fiatal párok nehezebben kapnak babavárót. Ez sem igaz feltétlenül, vannak bankok, amelyek teljes egészében elfogadják a kismamák jövedelmét és a kamatmentes törlesztőrészlettel számolják jövedelmünk terhelhetőségét.

6. Mindegy mikor, milyen kamatkörnyezetben igényeljük meg a Babaváró hitelt

Ez igaz abban az esetben, ha 5 éven belül születik egy gyermekünk és más okból sem veszítjük el a kamatmentességet.

Ha például nem születik gyermekünk, külföldre költözünk, elválunk, akkor már nagyon is lényeges a kamat mértéke, hiszen a továbbiakban piaci kamaton kell fizetnünk a havi részleteket. Sőt adott esetben akár az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

7. Nem szükséges a Babaváró hitelhez ingatlanfedezet, ezért teljes mértékben elfogadható önerőként lakásvásárlásnál

A Babaváró hitel szabad célú és valóban nem szükséges hozzá ingatlanfedezet. Ha lakáscélra fordítanánk a hitelt, akkor maximum a kölcsönösszeg 75%-a számítható be önerőként. Azaz 7,5 millió forinttal kevesebb saját megtakarításra lenne szükségünk – a maximális babaváró igénylése esetén – egy lakáshitel igényléséhez.

8. A Babaváró nem igényelhető CSOK-kal együtt

A Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy gyermekek után járó lakáscélú támogatás. Sokan azt gondolják, hogy ez nem igényelhető együtt Babaváró hitellel, hiszen mindkét támogatási forma a gyermekek után jár.

Ez nem igaz, a Babavárót és a CSOK-ot egy időben is megigényelhetjük, ha teljesítjük a két konstrukció jogszabályi feltételeit.

9. Ha van már három gyermekünk, akkor a Babaváró hitel egyből vissza nem térítendő támogatássá alakul

Ha a Babaváró igénylését követően születik három gyermekünk, akkor valóban elengedésre kerül a teljes tartozásunk. Ugyanakkor mindhárom babának a hitel felvételét követően kell születnie, korábban meglévő gyermekeink nem számítanak se a kamatmentesség se az állami támogatás szempontjából.

10. Babaváró hitelből is érvényesíthető a lakáshitelek tartozáselengedése

Második gyermekünk születésekor 1, harmadik babánk érkezésekor pedig 4 millió forintot engednek el lakáshitelünkből.

Ezt a kedvezményt azonban nem tudjuk érvényesíteni Babaváró hitelre, még akkor sem, ha abból váltottuk ki lakáshitelünket. Ez akkor lehet lényeges, ha már van gyermekünk a babaváró felvételekor, hiszen a következő gyermek születésekor a konstrukció „csak” kamatmentessé alakulna.

Ha a babavárót hitelkiváltásra használnánk, akkor mindenképpen át kell gondolnunk, hogy milyen egyéb támogatásoktól eshetünk el a kiváltás miatt.

10+1. Születendő gyermekünk igazolására elégséges a várandóssági kiskönyv

Természetesen a várandósság alátámasztására elégséges a várandóssági kiskönyv. Viszont a bankok számára fontos a gyermek várható születésének dátuma. Ez azonban gyakran hiányzik a kiskönyvből. Ha terhességet szeretnénk igazolni az igényléskor, vagy később a futamidő során, akkor mindenképpen érdemes megnézni a várandóssági kiskönyvet. Ha nem szerepel benne a születés várható időpontja orvosi pecséttel ellátva, akkor ezt pótolni szükséges az igénylés beadása előtt.

A Babaváró hitel 2020-ban is nagyon kedvező konstrukció lesz, szakértőink pedig segítenek minden fiatal pár számára megtalálni a legjobb megoldást.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés