2015-ben kevesebbet fog érni a bankban tartott pénzed! Mi lehet a megoldás?

 • 2015.02.03.
 • szerző: bankmonitor

Rossz hírünk van. Nem elegendő, hogy nagyon alacsonyak a megtakarításokon elérhető kamatok, de idén már várhatóan az inflációt sem érik el. Ebben a környezetben az „átlagember” nem feltétlenül talál egyszerű célravezető megoldást. Átnéztük a piaci kínálatot, számoltunk. Az eredmény talán furcsa lesz elsőre: már egy éves megtakarítási időtávon is a hosszú, akár 5-10 éves állampapírok jelenthetik a megoldást. Megmutatjuk, hogy miért.

Infláció alatti kamatok

A legtöbb ember éven belüli, vagy éves banki lekötésben tartja a pénzét, akkor is, ha már több éve nem nyúlt hozzá, és még legalább ennyi ideig nem is fog. Ilyenkor a leggyakoribb indokok, hogy „bármi történhet, ne vesszen el a kamat” illetve „nem látok egy évnél előrébb”. És 3, 6 maximum 12 hónapos lekötött betétekben van a pénzük akár éveken keresztül is.

Nézzük meg, hogy milyen kamatokat érhetünk el az infláció felett lekötött betétben és milyet hosszú állampapírban! A betétek esetében az adott futamidő 3 legjobb banki ajánlatának átlagát vettük (ez annyiban kényelmetlen, hogy ha bankunk nincs benne a legjobb háromban, akkor utalni kell a pénzünket tovább, mely esetben a tranzakciós illeték rögtön 0,3%-os veszteséget okoz).

 Azt láthatjuk, hogy 6 hónapon túlmenő lekötéseknél, az idei év végén várhatóan megemelkedő infláció miatt, pénzünk valós értéknövekedést nem fog elérni. 

A valós kép vélhetően valamivel kedvezőbben alakulhat, mivel az elemzői előrejelzések már derűlátóbbak, mint az MNB utolsó inflációs előrejelzése. Számításainknál figyelembe vettük a fizetendő 16%-os kamatadót és a 6%-os EHO negatív hatását is.

Jól látható, hogy 3 és 6 hónap reálkamata kiemelkedik a rövid távú mezőnyből. Ez azért lehetséges, mert ilyen rövidtávon, még 1% alatti inflációval tudunk számolni. Egy év múlva azonban már 2,64%-os inflációra lehet számítani (MNB által adott előrejelzés alapján). Ez már negatívba húzza a 2,9%-os 12 havi kamatokat is (ami az adózás után már „csak” 2,26%).

Az összehasonlíthatóság kedvéért az állampapírok esetében a 2015-ben várhatóan elérhető hozamot vettük figyelembe (ugyancsak adóval csökkentve). Az állampapírok esetében a várható hozam egyenlő a már ismert kamatfizetés és a jelenleg meglévő információk alapján az év hátralévő részére várható hozam becslésének együttesével.

A változó kamatozású állampapírok 2015-re vonatkozó reálkamata (azaz egy év alatt infláció felett elért hozama), azonban kivétel nélkül pozitív. Mind az inflációhoz kötött Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK), mind a rövid állampapírok kamata felett fizető Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) tulajdonosai infláció feletti hozamra számíthatnak.

Miért éri meg 10 éves lejáratú állampapírt venni, ha nem látunk előre 10 évre?

Fontos különbség a bankbetétek és az állampapírok között, hogy a

 • szinte minden bankbetét esetében a lejárat előtti feltörés esetén elveszítjük a teljes kamatot
 • az állampapírok esetében azonban a Magyar Államkincstár bármikor visszaváltja kérésünkre a befektetésünket. Ennek ára 2% befektetett összegre (egészen pontosan névértékre) vetített „levonás”. 4% felett kamatozó állampapírok esetében azonban a 2% levonás egy bizonyos idő után már elmarad az elért kamattól.

További fontos különbség, hogy az állampapír értéke minden nap nő az időszakra eső kamat arányos részével.

Fentiek alapján azt próbáltuk számszerűsíteni, hogy mi az a minimális időtartam, ahol az állampapír befektetés már jobb hozamot eredményez számunkra a bankbetétnél. Számításunknál természetesen figyelembe vettük a 2%-os levonást is a futamidő vége előtti visszaváltásnál.
Ezzel is kalkulálva kiszámoltuk, hogy a 2024-ben lejáró Bónusz Magyar Államkötvény esetén hány hónap múlva járunk jobban a 3, 6, 12 hónapos lekötött betéteknél. Egy év körül fordul a kocka:

Ha 3 vagy 6 hónapos lekötött betéteket újítunk meg, akkor egy éven belül elérkezik az idő, amikor akkor is jobban járunk a 10 éves állampapírral, ha csak egy évig van a birtokunkban. Ha az éves lekötéseket nézzük, akkor a 14. hónapban jön el az a pillanat, amikor az állampapírt eladva magasabb adózás utáni kamatot kapunk, mint lekötött betétben. Természetesen, ha rövidebb papírokat vesszük szemügyre, már más lehet a helyzet.

 Összefoglalva elmondható, hogy a hosszú állampapírokat nem csak akkor érdemes megvásárolni, ha lejáratig megtartjuk őket. Egy éves befektetési időtáv felett már megéri ilyen papírban gondolkodni, jobb hozamot eredményezhetnek, mint a bankbetétek.

Ráadásul szemben a lekötött betétekkel, itt a futamidő előtti pénzkivétel esetén sem esünk el minden kamattól: napi árfolyamon értékesíthetjük a papírunkat.

Állampapírt szeretnél? Add meg adataidat és visszahívunk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

0 Hozzászólás

 • laura.kiss.14268 2015-02-03 23:05:31 - Válasz

  Magam is erre a felismerésre jutottam tavaly, ezért vásároltam be a BMÁK 2020/N-ből. Az “Ismertető Bóbusz Magyar Államkötvény elnevezésű, 2020/N sorozatszámú államkötvények nyilvános forgalomba hozatalához” című dokumentumban meg is találtam a lejárat előtti visszaváltásról az alábbi mondatot: “A Kibocsátó a Magyar Államkincstár útján a Magyar Államkincstár ügyfélfogadási rendje szerinti napokon vételi (visszavásárlási) árfolyamot jegyez a Bónusz Magyar Államkötvényekre, így a Magyar Államkincstár üzletszabályzatában leírtak szerint a Bónusz Magyar Államkötvények a lejáratot megelőzően eladhatóak.”

  Azonban a 2024/N esetében már csak a következőt találtam: “A Forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Bónusz Magyar Államkötvényre, így náluk az üzletszabályzatukban leírtak szerint a Bónusz Magyar Államkötvény futamideje alatt is eladható.” Ez engem elbizonytalanított, úgy értelmeztem, hogy habár jelenleg jegyez a Kincstár vételi árfolyamot, de arra semmi garancia, hogy így is marad és nem csak más forgalmazónál lesz visszaváltható a papír. Ezek szerint teljesen félreértelmeztem a fenti modatot? Teljesen biztosra vehető, hogy 2024-ig 2% levonással a Kincstár bármikor visszavásárolja a papírt?

 • Kano38 2015-02-05 10:55:37 - Válasz

  Senki sem garantálja, hogy a a kincstár 3-5 év múlva is 2%-ért fogja visszavenni a kötvényeket. Ha sokan kezdik el visszaváltani, akkor minden bizonnyal romlani fognak a kondíciók.

 • bankmonitor.hu 2015-02-11 15:41:25 - Válasz

  @laura.kiss.14268: Alapvetően elmondható, hogy a Kincstár a futamidő végéig árfolyamot fog jegyezni. Ennek ellenére egyet értünk Kano38 válaszával: adódhat olyan piaci szituáció, ami a jelenlegi árfolyamjegyzésből következő 2%-os levonás magasabb is lehet. Ugyanakkor megjegyezzük, hogy PMÁK esetében láttunk már kedvezőbb árfolyamjegyzést is pénzügyi szolgáltatóknál.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.